Saray'dan 'Hitler Almanyası'na sansür

Saray ‘dürüst olmamakla’ suçladı ama Erdoğan’ın sözlerini internet sitesinde tıraşladı.

Yayınlanma: 01.01.2016 - 18:54
Abone Ol google-news

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemi ile ilgili açıklamasındaki Hitler Almanya’sı sözlerine ilişkin “Erdoğan’ın Etkili başkanlık sistemine Hitler’i örnek göstermesi” yönündeki değerlendirmeler Saray’ıntarafsız ve dürüst habercilik ilkeleri ile bağdaşmaz” tepkisine yol açtı ama Saray, Erdoğan o sözlerine internet sitesinden yer vermedi. Anadolu Ajansı bile “Hitler Almanyası” açıklamasını aynen haberleştirmişti.

Erdoğan: Hitler Almanya'sında da üniter başkanlık sistemi var 

Erdoğan’ın “üniter sistemde başkanlık yoktur’ diye bir şey yok. Hitler Almanya’sına baktığınızda orada da bunu görürsünüz” sözleri tartışılmaya devam ediyor. Erdoğan’ın etkili bir başkanlık sistemi için Hitler Almanyası benzetmesine yaptığına ilişkin değerlendirmeler, Saray’ın tepkisini çekti.

Saray, bu değerlendirmeleri çarpıtmak ve tam tersi bir mana vermek olarak görüp, yapanları ise tarafsız ve dürüst olmamakla suçladı. Devletin haber ajansı Erdoğan’ın sözlerini önceki gün tam olarak abonelisine servis etti.Ancak Saray’ın internet sitesinde bir tek Hitler benzetmesinin yapıldığı cümleler yer almadı.
Sitede ilgili bölüm aynen şöyle:

“Erdoğan, ‘Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur’ şeklindeki bir yargının olmadığını ve bunun hem geçmişte hem bugün pek çok örneğinin olduğunu hatırlattı. ‘Yeter ki bütün mesele o başkanlık sisteminin uygulamada halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın, karakteri olmasın’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, değerlendirmelerine şöyle devam etti: ‘Yani uygulamada siz eğer adalet dağıtıyorsanız halkın aradığı, beklediği nedir? Adalettir. Bu olduğu anda zaten sıkıntı olmaz. Ve şu anda da, ‘Başkanlık sistemleri de A’dan Z’ye pirupaktır’ ifadesini kullanamayız. Yani başkanlık sistemi olup sıkıntıların olduğu yerler yok mu? O da var”

 



Saray, Erdoğan'ın sözkonusu açıklamasının 3 temel üzerine oturduğunu belirtip ve şu ifadeleri kullandı: 

“- Başkanlık sistemi üniter devletlerde de olur. Federalizme dayanmak zorunda değildir.

- Esas olan, adalet ilkesinin uygulanması ve halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

- İster parlamenter ister başkanlık modeli olsun, sistem kötüye kullanıldığında, Hitler Almanyası’nda olduğu gibi ortaya felaketle sonuçlanan kötü yönetimler çıkabilir. Önemli olan millete hizmet eden adil bir yönetim tarzının benimsenmesidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler