Erdoğan: Hitler Almanya'sında da üniter başkanlık sistemi var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü gazetecilere açıklama yaptı.

Yayınlanma: 31.12.2015 - 18:59
Abone Ol google-news

Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü ve yazarı Hasan Karakaya'nın ölümü üzerine Suudi Arabistan ziyaretini erken bitiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'ye döndü. Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, kendisiyle birlikte Medine'ye giden heyette yer alan ve kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Hasan Karakaya ile ilgili olarak "Uzun süredir bir yol arkadaşlığımız vardır. Hemen hemen her seyahatinde yanımda olan bir arkadaşımızdı. Güçlü bir kaleme sahip olduğuna inanıyorum. Doldurulamayacak bir yere sahip olan bir kardeşimiz olarak görüyorum" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı üniter başkanlık sistemi olabileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Erdoğan, Hitler Almanyası'nı örnek gösterdi. Erdoğan, "Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almayasına baktığımızda da bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de görürsünüz" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin her alanda daha da geliştirilebilmesi için atılacak adımlar nelerdir, bunları ele alma fırsatını bulduk. Suudi Arabistan'la bölgesel konuları da aramızda değerlendirdik. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konuları ele alırken tabii ki en önemli adım ikili ilişkilerde Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması oldu.

İslam İşbirliği Teşkiyatı Türkiye'de yapılıyor. Körfez işbirliği ile ilgili görüştük.

Karşılıklı işbirliğin artırılması yönünde birlikte atılabilecek adımları görüştük. 

Değerli kardeşim Hasan Karakaya'yı saat 01:00 civarında kaybettik. Kendisine rahmet filiyorum, Ailesine saırlar diliyorum. 

Uzun süredir bir yol arkadaşlığımız vardır. Hemen hemen her seyahatinde yanımda olan bir arkadaşımızdı. Güçlü bir kaleme sahip olduğuna inanıyorum. Doldurulamayacak bir yere sahip olan bir kardeşimiz olarak görüyorum. Rabiimden rahman ve rahim ismiyle tecelli çtmesini diliyorum

Yarın Fatih Camii'nde cenaze namazını kılacağız ardından Edirnekapı Şehitliği'ne defnedeceğiz. 

Başkanlık sistemi

Başkanlık sistemi ile ilgili çok geniş bir kesimi dinleyeceğiz. 

Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler almayasına baktığımızda da bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de görürsünüz. Yeter ki bütün mesele başkanlık sisteminin uygulamasında halkını rahatsız eden bir yapısı olmasın. Şu anda da “Başkanlık sistemleri de A’dan Z’ye pirüpaktır” diyemeyiz ama diğerlerine kıyasla baktığımız zaman parlamenter demokrasiye göre onların çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde başkanlık sistemini olduğunu görüyoruz. ABD’deki partili başkanlık sistemidir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler