Tek çıkış yolu demokrasi

Sivil toplum örgütleri darbe girişimini kınadı, ‘tek adam yönetimine de karşıyız’ dedi.

Yayınlanma: 16.07.2016 - 20:05
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve sendika yaptıkları açıklama ile “Darbelere de, tek adam yönetimine de karşıyız. Tüm sorunların çözümü, meşru zeminde siyasi mücadeleden ve demokrasiden geçmektedir” dedi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİNDEN ÇOKSESLİLİK VURGUSU

-Türkiye Gazeteciler Sendikası: Tarihi boyunca birçok darbe görmüş, halkı zulme uğramış, öldürülmüş, tutuklanmış, faili meçhullere kurban gitmiş bir ülkenin gazetecileri olarak darbelere karşı olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Darbeciler, halkın doğru haber almasını engellemek için YeniŞafak fotomuhabiri Mustafa Cambaz’ı öldürdü, TRT’ye zorla girerek gazetecilerin kafasına silah dayayıp bildiri okutturdu, CNN Türk ve Kanal D’ye girerek yayını sonlandırdı, Hayatın Sesi, Halk TV, Ulusal Kanal, Cem TV’nin yayınını kesti, yine de gerçeklerin halka ulaşmasını engelleyemedi. Türkiye bir an önce demokratikleşmeli, cezaevlerindeki gazeteciler serbest bırakılmalı, davalar düşürülmelidir.

-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC): Parlamenter demokrasiye yönelik darbe girişimi kabul edilemez. Medyada çok sesliliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Darbe girişiminde TRT’ye yapılan müdahale sırasında özel televizyonlar yayına devam etmiş, TBMM’nin ve partilerin mesajlarının halka ulaştırılması sağlamışlardır. Ayrıca bu olay sırasında TRT’nin yanı sıra CNN Türk ve Hürriyet, darbeciler tarafından basılmıştır. Darbe girişiminin engellenmesinde medyanın önemli bir rolü olmuştur.

-Basın Konseyi: Olayları canı pahasına izleyerek haberleri halka ulaştıran, bu arada yaralanan ve darp edilen meslektaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Doğan Medya Center’a yapılan baskınla, basın-yayın özgürlüğünü engelleyenlerin de gereken cezaya çarptırılmalarını istiyoruz.

-Gazetecilere Özgürlük Platformu: Gazeteciler olarak bizler başta barış, demokrasi ve ivansan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği ve farklılıklara saygıyı savunuyoruz. Gazetecilere Özgürlük Plaftormu, demokrasiye yönelik darbe girişiminin karşısındadır.

-İstanbul Barosu: Atatürk ilke ve devrimlerine, demokrasiye, milli egemenliğe dayalı parlamenter sisteme, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile belirlenen anayasal sisteme, laik-demokratik Cumhuriyet’e sonuna kadar bağlı, her türlü darbe ve darbe girişiminin karşısındayız. Tüm sorunların çözümü, meşru zeminde siyasi mücadeleden ve demokrasiden geçmektedir.

-Türkiye Barolar Birliği (TBB) Darbe girişimi sırasında yaşananlar kadar, böyle bir suça kalkışılmış olması dahi korkunçtur. Yaşananların hepimize öğretmesi gereken, çıkışın daima demokraside olduğudur. Siyasi iktidara düşen, herkesi kucaklaması ve demokrasiyi geliştirecek adımları atmasıdır.

-DİSK: Darbelerden ve baskı rejimlerinden en büyük zararı görmüş, faaliyetleri durdurulmuş ve yöneticileri darbeciler tarafından idamla yargılanmış bir işçi örgütü olan DİSK, darbelerin demokrasi ve işçi haklarına verdiği zararların bilincinde olarak, kimden gelirse gelsin demokrasiye ve özgürlüklere kast eden her türlü askeri ve sivil darbeye ve diktaya karşıdır.

-TMMOB Askeri darbe girişiminin, camilerden okunan ve halk üzerinde daha ağır bir diktatörlüğe varacak olan cihat çağrılarına dönüşmesi ile yeni bir kaotik ortama giriyoruz. Kahrolsun Faşizm!

-TTB Her türlü anti-demokratik girişim, şiddet ve baskının karşısındayız ve her koşul altında demokrasiyi, özgürlükleri, barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz.

-İHD Ne yazık ki yaşananlar ve ölüm cezasının yeniden gündeme getirilmesi gibi kullanılan kimi söylemler önümüzdeki günlerde olası yaşanabileceklere ilişkin son derece ciddi kaygılar oluşturmaktadır. Şu an içinde bulunduğumuz kaos ortamından çıkışın tek yolu hukukun üstünlüğüne bağlı kalınarak demokrasiyi ve insan haklarını esas alan, ülke içinde ve dışında barış politikalarını içtenlikle uygulamaktır. Türkiye demokrasi güçleri darbe yönetimlerine ve anti-demokratik uygulamaları giderek artan sivil otoriter yönetimlere karşı gerçek demokrasi için mücadelesini sürdürecektir.

-Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Kimden gelirse gelsin her türlü darbeye karşıyız. Darbe halkların iradesinden üstün değildir. Bu nedenle hiçbir darbeyi ve darbe girişimini kabul etmeyeceğiz. Üyelerimiz ile özgürlükleri ve demokrasiyi daha fazla sahiplenecek ve her türlü hukuksuzluğa karşı sesimizi yükselteceğiz.

-Eğitim Sen Mücadele tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve anti demokratik uygulamaların hedefi olan Eğitim Sen, nereden gelirse gelsin her zaman darbelere karşı olmuş, darbelerin asıl hedefinin emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu savunmuştur.

-Emek Partisi Her darbe döneminin bilançosu da sayısız can kaybı, işkence, zulüm, hak ve özgürlüklerin bir kez daha tırpanlanması olmuştur. Ezilen ve sömürülen halk kitlelerinin eşitlik, demokrasi ve özgürlük talepleri ve özlemleri, yaşanan darbeler ve sonrasında izlenen egemen politikalarla boğulmak istenmiştir.

-Alevi Bektaşi Federasyonu Ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Kutuplaşma alabildiğine artıyor. Tekçi anlayışı hayata geçirmek için her türlü yol ve yöntem deneniyor. Gerekçe ne olursa olsun hiç kimse grup ve zümre kendini halkın iradesi yerine koyamaz. Alevi kurumları her türlü darbeye karşıdır. Her durumda darbeci anlayışı ve darbeyi mahkûm etmeliyiz. İç ve dış barışı esas alan çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir yapıyı kapsayan eşit yurttaşlığa dayalı demokratik ve gerçek laik bir anayasaya ihtiyaç vardır.

CUMARTESİ ANNELERİ: ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ İSTİYORUZ

Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 590. haftasında “Darbe değil demokrasi, baskıcı rejim değil özgürlüklerimizi istiyoruz” şiarıyla bir araya geldi. Açıklamada “Darbe değil demokrasi baskısı rejim değil özgürlüklerimizi istiyoruz” vurgusu yapıldı. Cumartesi Anneleri, ellerinde gözaltında kaybedilen yakınları ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’in fotoğrafının bulunduğu, “Hurşit Külter nerede?” yazılı döviz taşıdı. Açıklamada gözaltında kayıpların sorumlusu kişi ve kurumların ortaya çıkarılmadığı vurgulandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler