İşkencenin istisnası olmaz

TİHV Başkanı Fincancı, darbecilere yönelik işkence görüntüleri nedeniyle haklıyken haksız duruma düşülebileceğini, sanıkların ceza almadan kurtulabileceğini vurguladı.

Yayınlanma: 19.07.2016 - 05:19
Abone Ol google-news

Ankara’da gözaltına alınan yüzlerce asker, Atlı Polis Eğitim Merkezi’ndeki ağıllarda çıplak bekletildi.

Darbe girişiminde bulunan kişilerin halk tarafından linç edildiğini, gözaltına alınan rütbeli askerlerin ve erlerin işkence gördüğünü ortaya koyan görüntülerin ortaya çıkmasını değerlendiren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iktidarın söylemleriyle işkenceyi ve linç girişimlerini meşrulaştırdığını belirtti.

Haklıyken haksız duruma düşmeyi beraberinde getiren bir süreç yaşandığını belirten Fincancı, “Oysa bilinmeli ki bir işkence mutlak yasak, hiçbir istisnası yok. Kim olursa olsun ne suç işlemiş olursa olsun işkence uygulanması kabul edilebilir bir durum değil. Meşrulaştırılacak hiçbir neden olamaz. Ayrıca kaldı ki işkence iddialarının ortaya atıldığı, üstelikte kanıtlandığı koşullar olduğu ortaya çıkarsa, işkence uygulanan insanların cezasızlığıyla da sonlanabilir bütün bu süreç. Çünkü hukuk sistemimizde hukuka aykırı elde edilmiş deliller delil olarak kabul edilmiyor” dedi.

İdam geriye gidiş olur

İdam tartışmaları ile ilgili de konuşan Fincancı, “İdam cezasının tekrar gündeme gelmesi tekrar geriye gitmek anlamına gelir. Hepimizin kendimiz için istediğimiz tüm hakları ne suç işlemiş olursa olsun bütün insanlar için istememiz gerekiyor” diye konuştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Şenel Karataş ise darbeye de darbenin bir şiddet dalgasının önünü açmasına da karşı olduklarını belirtti. Karataş, “İşkenceye amasız karşı çıkan bir kurumuz. Facebook sitemizde de linç edilen şiddete maruz kalan kişilerin ve ailelerinin bize ulaşabileceğini paylaştık. Şu anda bize ulaşan çok kişi oldu. Linç girişimlerini kabul etmemiz mükün değil. Hangi durumda olursa olsun kimin, tarafında yapılırsa yapılsın, kime karşı yapılırsa yapılsın karşıyız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler