Şirin Tekeli’nin kadavra olarak bağışladığı cenazesi alkışlarla uğurlandı

Bodrum'da beynindeki tümör nedeniyle 73 yaşında yaşamını yitiren Türkiye'deki kadın hareketi ve çalışmalarının önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli'nin, ölümünden bir süre önce kadavra olarak kullanılmak üzere bağışladığı bedeni, törenle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kadınlar tarafından uğurlandı.

Yayınlanma: 15.06.2017 - 19:24
Abone Ol google-news

<video:761955>

Şirin Tekeli'nin bedeni dostlarının, feminist kadınların omuzlarında ambulanstan alınarak mucadele yoldaşı, adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve anatomi kürsüsüne emanet edildi.

Bodrum'da beynindeki tümör nedeniyle 73 yaşında yaşamını yitiren Türkiye'deki kadın hareketi ve çalışmalarının önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Şirin Tekeli'nin, ölümünden bir süre önce kadavra olarak kullanılmak üzere bağışladığı bedeni, törenle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kadınlar tarafından uğurlandı.

*Türkiye’deki feminist hareketin öncülerinden olan Doç. Dr. Şirin Tekeli, beynindeki tümör nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Özel Bodrum Acıbadem Hastanesi’nde geçen 13 Haziran’da yaşamını yitirdi. Ölümünden bir süre önce bedenini kadavra olarak bağışladığı öğrenilen Doç. Dr. Tekeli için, bugün öğlen Bodrum Belediyesi Konacık Cenaze İşleri Müdürlüğü önünde tören düzenlendi. Törene, Bodrum Kadın Dayanışma (BKD) Derneği Başkanı Figan Erozan ve yaklaşık 100 kadar kadın, mor giyinip, ellerinde begonvillerle katıldı.

 
HDP İstanbul Milletvekili Av. Filiz Kerestecioğlu, tabutun başında yaptığı konuşmasında, “Sohbetlerinde nezaketle, hiçte öyle gösterişli olmadan, kendini öne çıkarmadan söylediği sözler birçoğumuzun hayatında çok derin izler bıraktı ve çoğumuza hakikaten büyük yollar açtı. Türkiye’de feminizm sözünü ilk telaffuz eden insanlardandı. Şirin mahcup feministim derdi kendine çünkü dünyalar boyu bir saldırı vardı o zaman feministim diyenlere. Ve Şirin bunu göğüsleyen kadındı. Bizim gibi kadınların önünü açtı” sözleriyle Şirin Tekeli’nin 87’nin öncesinden ölene kadar kadın hakları mücadelesindeki öncü ve özverili çalışmalarını hatırlattı.
 
Burda da yol açtı
 
Prof. Dr. Fincancı “Her zaman yol açıcı olduğu gibi burda da yol açtı. Şu anda bile onu uğurlayan onu karşılayan kadınlar gelip biz nasıl bağışlayabiliriz diye soruyorlar. Dolayısıyla böyle bir duygu yarattı. Ne kadar ön açıcı ne kadar öncü bir insanmış. Türkiye’de feminizmin gelişmesine, kadın mücadelesine öncülük ettiği gibi şimdi de çok önemli bir eğitim aracı oldu.
Bozulmasını engellemek için önce bir takım işlemlerden geçmesi gerekiyor, öğrenciler bütün dokuları, organları görebilsinler. İşlem tamamlandıktan sonra tabii belli bir süre korunuyor. O nedenle her halde önümüzdeki dönem eğitim için kullanılacak”.
 
Hayatımı değiştirdi
 
 
Otuz üç gün önce evini bağışlamak için davet ettiği Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı yönetim kurulu üyesi, yazar Tülin Tankut muhtemelen ölümü hisseden bu özel insan sayesinde hayatının değiştiğini şu sözlerle ifade etti; “Onu tanıyan bir insan olarak ki, öyle bir şansım oldu, son derece de alçak gönüllüydü, insanların bireyselliğine saygı gösterirdi. Hem düşünceleriyle, hem duruşuyla, hayata bakışıyla bütün bu olumlu özellikleriyle beni o kadar etkiledi ki, hayatımı onun sayesinde değiştirdim desem, çok doğru bir şey söylemiş olurum. Böyle çok kadın var…”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler