Güvenpark katliamı davasının duruşmasında gerginlik

Ankara Güvenpark'ta PKK tarafından düzenlenen 36 kişinin yaşamını yitirdiği ve 349 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili aralarında PKK'li üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 55 sanığın yargılanmasına başlandı.

Yayınlanma: 19.06.2017 - 12:08
Abone Ol google-news

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları ve müştekiler katıldı. Dava, kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı. Sanıklardan Azamettin Karakoç, kimlik tespitinin yapılması sırasında aylık gelirinin 15-20 bin TL civarında olduğunu söyledi. İzleyici sıralarında oturan müştekiler, 'İnsan öldürerek mi kazanıyorsun bu paraları?' diyerek, tepki gösterdi. Sanıklardan çoğunun üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi olduklarını söylemesi üzerine müştekiler yine tepki gösterdi.

KİMLİK TESPİTİ SIRASINDA GERGİNLİK

Müştekilerin, sanıkların verdiği cevaplara tepki göstermesi üzerine sanık avukatlarından bazıları, 'Hakaret ediliyor' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine müştekiler, sanık avukatlarına bağırarak, tepki gösterdi. Gerginliğin ardından söz alan bir sanığın kısık sesle kimlik bilgilerini söylemesi üzerine terör saldırısında yaşamını yitiren bir kişinin annesi, 'Biraz yüksek sesle konuşabilirler mi? Biz katillerimizin sesini duymak istiyoruz, onları tanımak istiyoruz' dedi. Sanıkların kısık sesle konuşmaya devam etmesi üzerine aynı talep tekrarlandı. Sanık avukatlarından biri söz alarak, 'Çok fazla atışma var, hakaret var' iddiasında bulundu. Müştekiler, 'Nerede hakaret var terbiyesiz adam?', 'Kimi savunuyorsun burası Türkiye Cumhuriyeti', 'Cübbene yazık sen Türk vatandaşısın' diyerek bağırdı. Bazı müştekilerin ise ağladığı görüldü. Kısa süreli yaşanan gerginliğin ardından kimlik tespitlerine devam edildi.

Bomba yapımında kullanılan malzemeleri Ankara Çamlıdere'de toprağa gömdüğü iddia edilen sanık Azamettin Karakoç, malzemeleri ticaret yaptıkları Hacı Şenol isimli kişinin getirdiğini ve 'Malzemeler, az bulunan ilaç yapımında kullanılan malzeme' diyerek, kendilerini kandırdığını söyledi. 
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları ve müştekiler katıldı.

Duruşmada ilk savunmayı bomba yapımında kullanılan malzemeleri Ankara Çamlıdere'de, kardeşi Sabahattin Karakoç'la gömen  Azamettin Karakoç yaptı. Karakoç, ailesiyle birlikte İstanbul'da tekstil firmaları olduğunu ve 2007 yılından itibaren Irak'la ticaret yapmaya başladıklarını söyledi. Bu esnada Hakkari'de adının daha sonradan Hacı Şenol olduğunu öğrendiği kişiyle tanıştığını belirten sanık Karakoç, "Bu kişi ile bir süre tekstil alanında ticaret yaptık. 2011 yılında bana çay ve sigara işi teklif etti ancak ben kaçak olduğunu bildiğim için kabul etmedim. 2013'de beni tekrar aradı.  İstanbul Aksaray'da buluştuk. Bana, "Çin'den ilaç yapımında kullanılan bir ham madde ithal edeceğini ve kar payının çok yüksek olduğunu söyledi.  Maddeyi çevre ülkelere satacağımızı Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini ancak bununla uğraşırsak işi kaçırabileceğimizi söyledi. Ben de işi kabul ettim" dedi.

MALZEMELERİ GÖMERKEN KAMERA İLE KAYIT ETMEMİZİ İSTEDİ

Hacı Şenol adlı kişinin ilk başta 100 kilo numune getireceğini söyleyen sanık Karakoç, "Numuneyi İstanbul Kavacık'a getirdi. 2 yada 4 koli yaklaşık 100 kilo bir maldı. Bana 'Edirne'ye götüreceğiz' dedi. İki gün sonra beni aradı ve malları 4 e bölmemi istedi. Malın çok pahalı olduğunu müşteri almazsa bozulmasın diye gömmek gerektiğini söyledi. Ayrıca malzemeleri gömerken videoya kayıt etmemi istedi" diye konuştu. 

Sanık Karakoç, ayrı ayrı bidonlara böldükleri malzemeleri önce Şile ardından Çatalca'ya gömdüklerini ardından da Ankara Çamlıdere'de toprağa gömdüklerini söyledi. Bu sırada Hacı Şenol'un kedisine 3 bin TL ve 500 Dolar ve 8 bin Euro verdiğini belirten sanık, şöyle devam etti:

"Bana bu paranın yüz kilonun karı olduğunu söyledi. Malları neden gömdüğümüzü sorduğumuzda ham maddenin kaçak olması nedeniyle müşterilerin almaya gelmediğini ve bu nedenle bozulmasın diye gömeceğimizi söyledi" dedi. Bu şekilde Türkiye'de birçok yere bu maddeden gömdüklerini söyleyen sanık Karakoç, "Bize müşterilerin malları gömdüğümüz yerden aldıklarını, maldan çok memnun kaldıklarını ve yaklaşık 1 ton malın daha gömülmesi gerektiğini söyledi. Ben önce buna tepki gösterdim. Ancak iyi para kazanacağımızı düşündüğüm için devam ettim. Malzemenin bomba yapımında  kullanıldığını bilmiyordum. Sadece Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmadığı için ilaç yapımında kullanılan kaçak ham madde olduğunu düşünüyordum" 

Polis tarafından yakalandıktan sonra malzemenin bomba yapımında kullanıldığını öğrendiğini ileri süren sanık Karakoç, malzemeyi gömdükleri hatırladıkları bütün yerleri polise söylediğini belirtti. 

'HİKAYE ANLATMA' TEPKİSİ  

Azamettin Karakoç'un ardından aynı suçlamayla yargılanan kardeşi Sabahattin Karakoç savunma yaptı. Maddi durumlarının iyi olduğu ticaret yaptıkları için Hacı Şenol adlı kişiyle ağabeyi aracılıyla tanıştıklarını söyleyen Sabahattin Karakoç, "Fazla para kazanma hırsının kurbanı olduk" dedi. 
Gözaltına alınmazsa kız arkadaşıyla nişan yapmayı düşündüklerini söyleyen sanığa solandan tepki sesleri yükseldi. Müştekilerden biri, "Hikaye anlatmayı bırak, gerçekleri anlat" diye bağırdı. Bir başka müştekiyse gözyaşlarına boğuldu. Duruşmaya diğer sanıkların savunmalarıyla devam edildi.

Şüpheliler, 'Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğü Bozmak', 'Nitelikli Olarak Kasten İnsan Öldürmek', 'Nitelikli Olarak Kasten İnsan Öldürmeye Teşebbüs Etmek', 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak', 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etmek' ve 'patlayıcı madde bulundurmak' suçlamalarla değişik yıllarda hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler