Eğitimde imam dayatması!

Bütün öğrenciler imam hatipli olsun anlayışındaki iktidarın sürekli sistem değiştirmesi bezdirdi.

Yayınlanma: 02.06.2014 - 23:07
Abone Ol google-news

Liselere giriş için bu yıl getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Yerleştirme Modeli, veli ve öğrencilerde korku yarattı. “Başarısız” öğrencilerin eve en yakın okula yerleştirileceği açıklamasına tepki gösteren veliler, “O zaman her yere genel lise açılsın. Çocuklarımızın meslek ya da imam hatip liselerine gitmesini istemiyoruz” dedi. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, AKP döneminde bugüne kadar 5 Milli Eğitim Bakanı’nın görev yaptığını hatırlatarak, “Liseye giriş için her biri farklı bir sistem uyguladı. Hepsi de üzerinde çalışılmadan, analiz, sentez yapılmadan uygulamaya konuldu. Gizli amaç, bütün çocukların imam hatip liselerine yönlendirilmesidir” diye konuştu. AKP öncesinde imam hatip lisesi öğrenci sayısının 70 bin olduğunu, şimdi ise bu sayının 700 bine ulaştığını vurgalayan Demir, şunları söyledi: “Demek ki bu da yetmiyor. Bütün okullar imam hatip olsun isteniyor. Diğer okullar da zaten seçmeli ders uygulamasıyla, müfredatla, Milli Eğitim’in yapısıyla imam hatip liselerine, medreselere dönüştü. Yeni sistem, kendi tabanlarına mesaj veren politik bir karardır. Bilimden, pedagojiden uzaktır. Yerleştirmelerde müthiş bir kaos yaşanacak ve seneye bu sistem de değişecek ama bir kuşak daha heba edilecek.”

Öğrenciler meslek lisesine zorlanacak

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, eğitimin içinden çıkılmaz bir hale geldiğine dikkat çekerek “Her yıl sistemler, müfredat değişiyor. Bütün yapılanlar sonunda bilimsel, laik, demokratik eğitimden uzaklaşılıyor,siyasal anlayışlarına uygun eğitim modeli getiriliyor” dedi. Eğitimde eşitlik yerine yeni sorunlar doğmasına neden olunduğunu belirten Karaca, liselerin büyük bölümünün, içeriği hazırlanmadan Anadolu lisesine, büyük bölümü de imam hatip liselerine dönüştürüldüğünü, bu yıl Anadolu liselerine yerleşemeyen binlerce öğrencinin imam hatip ve meslek liselerine gitmeye zorlanacaklarını söyledi.

Özel okullar nasıl alacak?

Özel Türk ve yabancı okulların nasıl öğrenci alacakları ve yerleştirme takvimleri de henüz belli değil. Daha önceden Türkçe, matematik ve fen bilgisi sınav sonuçlarına göre öğrenci alacaklarını açıklayan Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sınavsonuçlarını kendilerine vermemesi halinde kendi hesaplamalarını yapacaklarını söyledi. 

Çocuklar stres içinde

Bu yıl liselere yerleşecek çocukların da, kendilerinin de yeni açıklanan sistemden hiçbir şey anlamadıklarını söyleyen veliler, öğrencilerin, Anadolu lisesine yerleşememe durumunda ne olacakları konusunda çok büyük kaygı içinde olduklarını vurguladı.

Özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için başvurular dün başladı. Dershane ve etüt eğitim merkezleri 1 Eylül 2015 tarihine kadar faaliyetlerine devam edebilecek.  Başvurular 31 Ağustos 2015 tarihine kadar devam edecek ve dönüşüm programı da 2018-2019 öğretim yılı bitiminde sona erecek. Dönüşüm programına alınmayan dershaneler ile gerekli koşulları sağlayamayanların faaliyetleri 1 Eylül 2015 itibarıyla sonlandırılacak.

Dönüşüm nasıl olacak?

Dönüşüm için başvuran kurumlara, bahçe ve bağımsız bina şartı aranmaksızın mevcut binalarında ya da farklı binalarda, 2018-2019 öğretim yılı sonuna kadar okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve temel liselere dönüşme imkânı verildi. Bu okullar ikili öğretim yapabilecekler. Dönüşüm sürecinin sonunda dönüşüm taahhütünde bulunan kurumlardan gerekli koşulları sağlayamayanlar kapatılacak. “Temel lise” olacak okullarda, 20 saat yüz yüze eğitim verilecek. Kalan saatlerin nasıl değerlendirileceği ise henüz belli değil.

Öğretmenler ne olacak?

Dershanelerde halen 47 bin öğretmen çalışıyor. Dershane öğretmenlerinden devlet okullarına atanabilecek koşulları taşıyanlarda KPSS şartı aranmayacak. Dershane öğretmenleriyle ilgili kılavuz Mart 2015’te yayınlanacak. 1-30 Temmuz arasında öğretmenlerin başvurusu alınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler