Elazığ'daki tren kazasında faciadan dönülmüş

Elazığ'ın Baskil ilçesine 5 kilometre mesafede dün akşam saatlerinde meydana gelen ve 2 makinistin hayatını kaybettiği tren kazasının büyüklüğü hava aydınlanınca ortaya çıktı.

Yayınlanma: 05.08.2017 - 16:11
Abone Ol google-news

<video:796906>

Kaza yapan trenin taşıdığı demir cevheri boş araziye saçılırken, ulaşıma kapalı olan demir yolunun açılması ve enkazın kaldırılması için çalışmalar devam ediyor. Kazadan önce trendeki makinistlerin frenin tutmadığı yönünde telsiz anonsu yaptığını belirten yetkililer, bu sırada Malatya istikametinden gelen bir trenin yapılan ikaz üzerine geri geri gitmesi ile büyük bir facianın önlendiğini söyledi.

Dün akşam saat 19.40 sıralarında Elazığ'ın Baskil ilçesine 5 kilometre mesafede meydana gelen ve 2 makinistin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından bölgede çalışmalar devam ediyor. Baskil İlçesi Odabaşı Mahallesi, Suluyarmaiçi mevkiinde meydana gelen kazanın ardından, trenin 13 lokomotifinde bulunan 930 ton demir cevheri boş araziye saçılırken, trenin lokomotifi ile 13 vagonun tamamının devrildiği öğrenildi. Kazanın ardından bugün sabah saatlerinde TCDD yetkilileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Bu arada demir yolu uzmanları da trenin raydan çıkma sebebinin ortaya çıkarılması için çalışmalara başladı. Sabah saatlerinden itibaren trenin enkazının ve çevreye saçılan demir cevherinin kaldırılması için çalışmalar başlatılırken, çok sayıda iş makinası da çalışmalara katılmak için bölgeye gönderildi. Kazanın kesin sebebinin uzmanlar tarafından hazırlanacak raporlarla ortaya çıkacağını belirten yetkililer, olay yerinde sabotaj veya saldırıya dair herhangi bir ize rastlamadıklarını söyledi.

TCDD GENEL MÜDÜRÜ ÇALIŞMALARI İZLEDİ

Kazanın ardından enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın da bölgeye gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kazadan sonra ulaşıma kapanan Elazığ-Malatya demir yolunun yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Yetkililer, enkazın kaldırılması ve raylarda yapılacak onarım çalışmasının ardından demir yolu trafiğinin yeniden açılacağını söyledi.

BÜYÜK BİR GÜRÜLTÜ DUYULDU

Kaza sırasında olay yerinden büyük bir gürültü duyduklarını söyleyen vatandaşlardan Mehmet Tan, "Tavşanuşağı köyünde oturuyorum. Olay sırasında bahçede çalışıyordum. Akşam saatlerinde abdest almaya gittiğimde bir ses duydum. Kamyon damperinin sesi olduğunu sandım. Dakikalarca büyük bir gürültü sesi geldi. Daha sonra oğlumla birlikte buraya geldiğimizde trenin devrildiğini gördük. Daha sonra sağlık ekipleri geldi ve cenazeleri çıkardı." dedi.

MAKİNİSTLERİN CENAZESİ DEFNEDİLDİ

Kaza sırasında raydan ilk çıkan trenin lokomotifinde bulunan makinistler Mehmet Kirkin ile Sergen Ayverdi'nin cenazesi de akşam yapılan çalışmalarla enkazdan çıkarılıp, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Morgu'na kaldırıldı. Burada otopsisi yapılan Mehmet Kirkin'in cenazesi memleketi Bingöl'e götürülerek sabah saat 06.00 da toprağa verildi. İzinli olduğu halde arkadaşının yerine göreve giden yardımcı makinist Sergen Ayverdi'nin cenazesi de sabah saatlerinde Elazığ Asri mezarlığında toprağa verildi.

İKİ TRENİN ÇARPIŞMASI ÖNLENDİ

Edinilen bilgilere göre, demir cevheri yükünü aldıktan sonra Elazığ'dan çıkan yük treni, Şefkat İstasyonu'nda durması gerekirken, frenlerin tutmaması nedeniyle duramadı. Şefkat İstasyonu'nda duramayan trenin makinisti, demir yolu ulaşımında frenin tutmadığını belirtmek için kullanılan "Treni kaçırdık" şeklinde telsiz anonsu yaptı. Bunun üzerine anonsu duyan Şefkat İstasyonu yetkilileri devreye girerek, aynı saatlerde Malatya istikametinden gelen bir yük treni olduğunu söyledi. Yapılan hesaplamada iki trenin Pınarlar İstasyonu civarında karşılaşabileceğini belirleyen yetkililer, çarpışma olmaması için her iki trene ikaz anonsu yaptı. Yetkililer, Malatya istikametinden gelen trenin ikaz anonsunu alarak geri geri gitmesi ve yolu açması üzerine iki trenin çarpışmasının önlendiğini belirtti. Uzmanlar kazanın meydana geldiği tren yolunun çok virajlı ve "S" harfi şeklinde olduğunu belirtirken, yük treninin bu nedenle raydan çıkıp, demir yolunun 300 metre sol tarafına doğru devrildiğini söyledi. Uzmanlar, iki trenin karşılaşması durumunda çarpışma olasılığının yüksek olduğunu ve yetkililerin dikkatinin faciayı önlediğini kaydetti.

Elazığ’da yük treni raydan çıktı: 2 makinist öldü


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler