Barbaros Şansal: Türkiye ya soyunuyor ya örtünüyor

Can güvenliği nedeniyle Belçika'ya yerleşen Barbaros Şansal 'Türkiye ya soyunuyor ya örtünüyor modaya ihtiyaç yok' diyor.

Yayınlanma: 21.08.2017 - 15:21
Abone Ol google-news

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla tutuklandıktan sonra şartlı tahliye edilen ve üç haftada bir imza vermeye Türkiye'ye gelen modacı Barbaros Şansal "Türkiye'nin modaya ihtiyacı yok ya soyunuyor ya örtünüyor " dedi.

Hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Şansal mesleğini nasıl politize ettiğini, karşılaştığı zorlukları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle Kıbrıs’tan sınır dışı edildikten sonra getirildiği Atatürk Havalimanı’nda uğradığı saldırıları ve tutuklama-tahliye ile geçen süreci Artı Gerçek’e anlattı.

Ocak ayında tutuklanan, Mart ayında şartlı tahliye edilen Şansal Belçika'da yaşıyor ve üç haftada bir Türkiye’ye giderek imza veriyor.


‘YOZLAŞMAYI VE ADALETSİZLİĞİ ELEŞTİRDİĞİM İÇİN BAŞIMA BUNLAR GELDİ’

- İfade özgürlüğü kapsamında olan görüşlerinizi dile getirdiğiniz ve eleştiri yaptığınız için Türkiye’de hedef gösterildiniz, lince uğradınız, ciddi baskılar gördünüz. Şimdi buradasınız. Planınız, projeleriniz nelerdir? Neler yapıyorsunuz?

Sadece burada değil her yerdeyim. Devlet korumasındayım. Türkiye Koruma Şube Müdürlüğü uluslararası baskı nedeniyle korumaya aldı, yaptıkları hatanın farkındalar. Maddi, manevi, fiziki ağır hasarlar verdiler. Hukukun üstünlüğüne olan inancımla mücadeleme devam ediyorum, üst mahkemeye verdim. 216’dan beraat ettim. Hapislik cezası olmayan, üst sınırı 3 yılla hazırlanan bir iddianameyle ben yasadışı bir operasyonla başka bir ülkeden alındım, gözaltındayken uluslararası havalimanında devletin üniformalı çalışanlarınca lince maruz kaldım, tutuklandım. Hücre ve tecrite 56 gün L tipine atıldım. Ahlaki yozlaşmayı, cürümü ve adaletsizliği eleştirdiğim için bunlar başıma geldi.”

‘BUNLAR BENİM İÇİN BİR MADALYADIR’

Dolayısıyla bunlar benim ifade özgürlüğüme bir zımpara vurmaz, tam tersine bunlar benim için bir madalyadır, bir ciladır, daha çok ışıldar. Nitekim bu yaptıkları kumpas, halk üzerine bir korku duvarı inşa etmek üzerine yapıldığı için benim üzerimden referandum öncesi, Reina katliamının üstünün örtülmesi için…Fakat bu görüntüleri aprondan servis ederken, -orası çarşı pazar yeri değil, o görüntüleri ancak devlet servis edebilir-dünyaya yayılacağını düşünmediler.”

‘MEMLEKET YA SOYUNUYOR YA ÖRTÜNÜYOR’

“Dünyaya yayılınca, dünyadan gelen tepkiler ve benim çalıştığım uluslararası düşünce ve ifade özgürlüğü kurumları, insan hakları kurumları, demokrasi vakıfları, hayvan, doğa, LGBTİ, Freedom House gibi kurumlar vs. gibi benim uluslararası entegrasyonumu bilmiyorlardı herhalde. Çünkü onlar genelde Saray’dan dışarı pek burunlarını çıkarmıyorlar. Dolayısıyla böyle bir kumpas yaptılar, meslek bıraktırdılar bana. Çünkü Türkiye’de artık dikiş dikmenin bir manası yok.”

Barbaros Şansal'ın Artı Gerçek'te yer alan ropörtajının tamamını okumak için tıklayınız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler