Meclis'te "Kürdistan neresi?" tartışması sonrasında Osman Baydemir'e ceza

Bütçe görüşmelerinde ‘Kürdistan’ diyen HDP’li Baydemir yeni İçtüzük hükümleri nedeniyle salondan çıkarıldı.

Yayınlanma: 13.12.2017 - 12:37
Abone Ol google-news

<video:885325>

TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde bir ilk yaşandı. Meclis’in yeni İçtüzüğü ilk kez HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir için uygulandı. Baydemir TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşması sırasında “Kürdistan” ifadesini kullandığı gerekçesiyle genel kuruldan dışarı çıkarıldı. Baydemir’e “Genel kurula iki birleşim katılmama” cezası verilirken, HDP’liler de genel kurulu terk etti. Yürürlüğe giren İçtüzük hükümlerine göre, Baydemir’e yaklaşık 12 bin TL tutarında para cezası da verilecek. TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP’li Osman Baydemir, HDP’li tutuklu milletvekillerini anımsatarak, “Ama, bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak, benim şöyle bir rolüm var” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili ErhanUsta, Baydemir’in “Kürdistan’dan gelen milletvekili” diyerek, “olmayan bir yeri işaret ettiğini” söyledi.

Yeni İçtüzüğün 161. maddesini okuyan Usta, bu maddeye göre “Baydemir için Meclis’ten geçici çıkarma cezasını” istedi. Bahçekapılı, “Baydemir’in ifadelerinin Meclis İçtüzüğü’nün 161. maddesine göre Meclis’ten geçici çıkarma cezası gerektirdiğini” söyleyerek, genel kurula cezanın uygulanması teklifinde bulundu. Teklifin ardından kürsüye gelen Baydemir, “Kürdistan’a, Kürdistan demek suç değildir, suç olmamalıdır. Kürdistan bütünün bir parçasıdır” görüşünü savundu. Baydemir’in savunmasının ardından da Bahçekapılı, Baydemir’in Genel Kurul’dan iki birleşim çıkarılma cezası için oylama yaptı. Ancak ilk oylamada karar yeter sayısı bulunamadı. İkinci oylamanın ardından da Baydemir’in ceza alması genel kurulda kabul edildi.

HDP’liler terk etti

Oylamanın ardından Baydemir, genel kuruldan dışarı çıkarıldı. Baydemir’e verilen cezaya tepki gösteren HDP’li vekiller de genel kurulu terk ederek, bütçe görüşmelerinden ayrıldı.

‘Kürsü özgürdür’

Baydemir’in Genel Kurul’dan çıkarılmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın söylediği bağlamda da Baydemir’in kullandığı anlamda da bu ifadeye karşı çıktıklarını, ancak bu ifadelerini “kürsü dokunulmazlığı” kapsamında gördüklerini söyledi. Özel, “Bir parlamentoda en aykırı, en şoke edici fikirlerin dahi dinlenilebilmesi ve tahammül edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bir demokratik olgunluk meselesidir” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler