‘Kötü ayin yapan Kızılbaşlar’ diyen Profesörün torpili hükümetten

Kitabında Aleviler için ‘Kötü ayin yapan Kızılbaşlar’ diyen Prof. Hayati Develi’yi enstitüye başkan yaptı.

Yayınlanma: 15.07.2014 - 03:13
Abone Ol google-news

Her fırsatta “Alevi açılımı”ndan söz eden AKP hükümeti, Açıköğretim Fakültesi’nde okutulan ve içinde Alevi yurttaşlara yönelik “Kötü ayin yapan Kızılbaşlar. Allah onları kıyamete kadar aşağılık ve adi etsin” sözlerinin yer aldığı “Türk Dili Edebiyatı Osmanlı Türkçesi Grameri 2” adlı kitabın yazarı Prof.Hayati Develi’nin Yunus Emre Enstitüsü’ne başkan olarak atanmasında bizzat hükümet üyelerinin imza verdiği öğrenildi. Enstitüye başkan olarak atama Yunus Emre Vakfı’nın mütevelli heyeti tarafından yapılabiliyor. Vakfın mütevelli heyeti ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi isimler yer alıyor.

Prof. Dr. Hayati Develi’nin, Açıköğretim Fakültesi’nde okutulan “Türk Dili Edebiyatı Osmanlı Türkçesi Grameri 2” adlı kitabında Alevi yurttaşlara, “Kötü ayin yapan Kızılbaşlar. Allah onları kıyamete kadar aşağılık ve adi etsin. Din zamanlarında namaz kılınmıyordu” şeklinde hakaret ettiği ortaya çıkmıştı.

Develi’nin bu sözlerinin ardından da Yunus Emre Enstitüsü’nde “danışman” olarak görev yapan Prof. Dr. Onur Bilge Kula, “Adımı Develi ile yan yana yazdırmam” diyerek görevinden istifa etmişti. Develi’nin görevlendirilmesinin Yunus Emre Vakfı’nın mütevelli heyeti tarafından yapıldığı öğrenildi.

Vakfın söz konusu mütevelli heyeti ise şu üyelerden oluşuyor:

“Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalin, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında adı tapelerde geçen HaberTürk yöneticisi Fatih Saraç’ın ağabeyi, YÖK Başkanvekili Yekta Saraç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ömer Bolat, Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplanve yazar Rasim Özdenören.”

Onursal Başkan Abdullah Gül

Ayrıca kuruluş amacı “Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurtdışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini artırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı yasayla kurulmuş bir kamu vakfıdır” denilen vakfın kurucu mütevelli heyeti üyeleri de şöyle:

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (Onursal Başkan), eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu.”

Bakanlarla basına kapalı iftar

Prof. Dr. Develi’nin başkanı olduğu Yunus Emre Enstitüsü, geçtiğimiz hafta pazar günü enstitünün Ankara’daki merkezinde bir iftar yemeği verdi. İftara, mütevelli heyeti üyeleri bakanlar Davutoğlu, Avcı, Şimşek ve Çelik de katıldı. Yaklaşık bir buçuk saat süren iftara basın mensupları alınmadı. Ancak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, basın mensuplarının gazeteci olarak değil, orucu açabilmek için girebileceklerini söyledi. İftarın basına kapalı yapılmasının Davutoğlu’nun ricası olduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler