Velidedeoğlu’nu özlemle andık

Atatürk devrimlerinin tanığı ve belgeleyicisi, hukukçu, gazeteci-yazar Ordinaryus Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ölümünün 28. yılında dün Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Yayınlanma: 25.02.2020 - 02:00
Velidedeoğlu’nu özlemle andık
Abone Ol google-news

Türkiye’nin öncü anayasa hukukçularından ve gazetemizde 50 yıl boyunca köşe yazıları kaleme alan Ord. Prof. Velidedeoğlu için düzenlenen törene eşi, gazetemiz yazarı Meriç Velidedeoğlu, CHP İstanbul İl başkan yardımcısı Saniye Yurdakul, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri, ADD Pendik Şube Başkanı Muhammed Gülenç, gazetemiz Yayın Kordinatörü Serkan Ozan, Simgesel Eylem Grubu üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Törende konuşan Meriç Velidedeoğlu, “Anmaya gelmenizin son derece anlamlı ve gelecek için bir güvence olarak görülmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Velidedeoğlu’nun yazdığı 1961 Anayası’nda yer alan kuvvetler ayrımı asla bu ülkenin anayasasından çıkartılmayacaktır. Velidedeoğlu, 1961 Anayasası’nda bütün kuvvetler ayrımını kendisinde toplayan kişiye karşı olan bir anayasal durumu tespit etmiştir. Kuvvetler ayrılığını ilk defa bir anayasaya geçiren ve o anayasadan sonra da adeta bütün anayasalarımızda yer almasını sağlayan tek kişidir” dedi. Velidedeoğlu’nun öğrencisi avukat Celal Ülgen ise “Atatürk’ün dokusunu ve Mustafa Kemal aşkını bizlerle tanıştıran bir hocaydı. Velidedeoğlu, medeni hukuk kürsüsünde ordinaryus profesördü. Velidedeoğlu, aynı zamanda bize bir yurttaş olmayı öğretti. Hocamızın bize önerdiği yurttaş olma, direnme hakkını kullanma, devrimci olma ilkelerini biz kendimize hayat biçimi olarak seçtik ve inanın kişiliğimizi, bugünkü mücadele gücümüzü hocamızdan aldık. Velidedeoğlu’nun bir öğrencisi olmak benim için dünyadaki bütün varlıklardan değerli ve çok daha önemlidir. Bütün hukuk terimlerini Türkçe’ye çevirerek o anlaşılmaz, o Arapça tutsaklığını yok etti ve kırdı” diye konuştu.

Üsküdar ADD Başkanı Mezbure Keleş ise şunları söyledi: 

“Biz bugün hepimiz burada büyük bir insanı anmak için toplandık. Türkiye’nin yetiştirdiği ender aydınlardan birisidir. Ayrıca ADD’nin kurucuları arasındadır. Ben hocamızı Cumhuriyet gazetesinin 2. sayfasındaki yazılarıyla tanıdım. Onu en yakından takip edenlerden birisiydim.” 

ADD üyesi Volkan Şimşek de “Ben yaşım itibarıyla hocamızla tanışma imkanı bulamadım. Ama kendisi Türk aydınlanma ve modernleşmesine ömrünü adamış büyük bir düşün insanıydı. Düşün dünyamıza kattığı bütün değerler için kendisine minnettarım” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler