‘Demokrasiyi yeşertelim’

Mersin’de İnsan Hakları Haftası etkinlikleri yapıldı...

Yayınlanma: 13.12.2019 - 02:00
‘Demokrasiyi yeşertelim’
Abone Ol google-news


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerde gazeteciler ve karikatürcüler, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Demokrasiyi, hukuk devletini, özgürlükleri yerelden tekrar yeşertmek zorundayız. Bu konuda elimden geleni değil, Türkiye demokrasisi adına, Türkiye’nin geleceği ve çağdaş bir ülke olması adına gereğini yapacağız” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 10 Aralık’ta başlayan Dünya İnsan Hakları Haftası kapsamında Mersin’de bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlikler, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu ve Karikatürcüler Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen Karikatür Sergisi’nin açılışıyla başladı. Mersin Şehir Tiyatrosu oyuncularının bir skeç gösterimi de yaptığı sergide, insan hakları ihlalleri ve  demokrasi kavramlarının ele alındığı karikatürler sergilendi. Etkinliklere, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemiz yazarı Işık Kansu ile Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş de katıldı.

‘EL BEBEK BÜYÜTÜLEN ÇOCUK GİBİ’

Serginin açılışını yapan Seçer, dünyada ve Türkiye’de çok tartışılan insan hakları kavramı üzerinde farkındalık yaratmak için bu etkinlikleri düzenlediklerini söyledi. Seçer, “Demokrasiyi büyütmek, beslemek, ihya etmek kolay bir olay değil. Bir çocuğu nasıl bebekliğinden itibaren besliyorsunuz, gece gündüz onun acısıyla acılanıyorsunuz, mutluluğuyla mutlu oluyorsunuz ve büyütüyorsunuz; demokrasi de böyle el bebek gül bebek büyütülen bir çocuk hüviyetinde” dedi. Türk halkının CHP’yi çare olarak gördüğünü ve bunun 31 Mart’ta sandıklara yansıdığını ifade eden Seçer, şunları kaydetti:

“Sorumluluğumuz ve yükümüz ağır. Yoğunuz ama yorgun değiliz. İnsanlar bize umut bağladı. Umutlarını boşa çıkarma hakkına sahip değiliz. Demokrasiyi, hukuk devletini, özgürlükleri yerelden tekrar yeşertmek zorundayız. Bu konuda elimden geleni değil; Türkiye demokrasisi adına, Türkiye’nin geleceği ve çağdaş bir ülke olması adına, gereğini yapacağız.”

‘BAŞKANLIK, İNSAN HAKLARI İHLALİNİ ARTIRDI’

Öte yandan, etkinlikler kapsamında “Başkanlık Sistemi, KHK’ler ve İnsan Hakları” konulu bir de panel düzenlendi. Panele; Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemiz yazarı Işık Kansu, avukat ve karikatürist Cem Koç, Birgün Gazetesi Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın konuşmacı olarak katıldı. Kansu, konuşmasında, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin ardından kadınlara ve çocuklara yönelik insan hakları ihlallerinin arttığına işaret etti. Aydın ise, basın üzerindeki baskılara dikkat çekerek, sadece Birgün gazetesinin 70’ten fazla davaya muhatap olduğunu, Basın İlan Kurumu’nun gazeteye ilan vermediğini kaydetti. Etkinlikler kapsamında ayrıca “Türkiye’nin İnsan Hakları Gündemi: Sorunlar, Öneriler ve Medyanın Yaklaşımı” konulu bir panel daha düzenlendi. Panele Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek ve İletişim Bilimci Dr. Ali Haydar Fırat konuşmacı olarak katıldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler