Ortak Dili Bulmak

16 Ocak 2019 Çarşamba

Bu sütunda 26 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan “Sanat İnce İştir” başlıklı yazımdan sonra bir okurumla yazışmalarımızı, izin almadığım için okurumun adını gizli tutarak, yorumsuz ve yer bakımından ister istemez azıcık kısaltarak yayımlıyorum:

"Yazınızı okudum. Sanatçının her türlü özgürlüğü olmalı, hakaret edebilmeli, küfredebilmeli, idam isteyebilmeli... Siyasetçinin linç edilmesini isteyebilmeli... Ona o hakkı veren halkı da ahmak, aptal görebilmeli... Siz de hem gazete yazarı hem sanatçı(sanırım siz de sanatçı sınıfındasınız)..olarak bu aralar siz ve sizin gibi düşünenlerin size yazmanızı söyledikleri -araya dünyanın en büyük katili ..adolf hitler yazarak- bunu algı opr. olarak görevinizi tamamlıyorsunuz. ..bu suçlamaya maruz olan, girdiği her seçimi kazanan..sadece demokrasinin en güzel değeri olan seçimle sandıkla yapan, her platformda halkıyla birlikte olan, milli ve manevi değerleri ile halkının her türlü itibarına mazhar olan kişinin susup saygı göstermesini bekliyorsunuz..(...)" 

“Sayın.....
Zahmet edip yazmışsınız. Teşekkürler. Evet ben de sanatçı sınıfından biri, yarım yüzyıldır bu ülkenin ve bu dilin edebiyatına şiirleri, yazıları ve çevirileriyle hizmet eden bir sanatçı müsvettesiyim. 
Hayır, kimsenin kimseye sövmeye, hakaret etmeye hakkı yoktur. Dünyanın en büyük sanatçısı, devlet adamı, bulunduğu makam ve sahip olduğu titr ne olursa olsun hiç kimse, söz gelimi sokaklarda yatıp kalkan birine insan müsvettesi diyemez, derse suç işlemiş olur. İktidara halk oyuyla gelmiş olmak da hiç bir siyasetçiye sanatçıyı ve aydını küçümsemek,aşağılamak, bir semtin insanını ülkenin kaymağını yiyip ülke batsa umurlarında olmaz diye hedef gösterme hakkı vermez. (...).Yazınızdan ve üslubunuzda anladığımsamimi bir kişi olduğunuzdur. Bağlılıklarınızı lütfen bir daha gözden geçirin.” 

“ Sn. BEHRAMOĞLU..öncelikle nezaket gösterip yazdığınız için teşekkür ederim... Tabi ki sizi tanıyorum, ne iş yaptığınız da biliyorum... Bağlılıklarımı sorgulamamı istemişsiniz...bu konuda hiç merak etmeyin, ben ve benim gibi düşünenler n.. çok çok iyi durumdalar sorgulama meselesinde.. inanın ben size yardımcı olmak isterim sizin bağlılıklarınızı sorgulamanız konusunda.. (...). Sizi tenzihederim. Kendisin aydın mevkiine koyup yaşadığı ülkenin insanlarını sürekli aşağılayan,kültürünü beğenmeyen, aydınlatma görevini kime ve halkın hangi kesimine yaptığı belli olmayan kişileri herkes tanıyor. Neticede sizin kendinizi, bağlılıklarınızı sorgulamanızı diliyorum. Sizler, kendini Atatürkçü, demokrat, maksist, halkçı... işçiden emekçiden köylüden yana insanlar olarak tanımlıyorsunuz...Ama maalesef bu sınıflara o kadar yabancısınız ve uzaksınız ki kendi yaşam tarzlarınızla...bu bile sorgulanmalı aslında... Kendimi tarif edeyim... Ülkücü gelenekden gelen,Kürt ana babadan Elazığlı , İstanbul doğumlu, gayet modermn muhafazakâr bir müslüman. ..iyi bir Fenerbahçeli.. iyi bir müzik dinleyicisi..futbol antrönörlüğü yapan ..uefa diplomalı ...eşini üç ay evvel kanserden kaybetmiş,.. 2 oğlu olan(adları....) bir kardeşinizim...saygılar sunuyorum... vaktinizi aldım...”

“Teşekkürler, selamlar kardeşim. Her şeyden önce en içten başsağlığı dileklerimle. Belki görüşür, tanışırız bir gün. Sizler ve bizler için sanırım en gerekli şey bu. Birbirimizi daha doğru ve yakından tanımak. .”

“Sevgili büyüğüm, çok teşekkür ederim iyi dileklerinize. Rabbim rahmet eylesin tüm ölmüşlerimize....kesinlikle doğru söylüyorsunuz...inanın bizim çevremizde siyasal olarak farklı düşündüğümüz bir çok dostumuz arkadaşımız var... ama maalesef üst taraflarda da birileri bıkmadan usanmadan yorulmadan bu birliği bozmaya uğraşıyor...dilerim amaçlarına ulaşamayacaklar...tabi ki bir gün tanışmak isterim...ben sizi semtimiz ......’ye (Eyüp Sultana bağlı) davet ediyorum. Müstesna bir semttir...Hatta maçlarımız oynanıyor. ....Spor’un maçına buyurun bir gün. Siz de bir dinletinize bir organizasyonunuza davet ederseniz memnuniyetle kabul ederim... Saygılarımla.”...

“Bir maçınıza gelmeyi elbette isterim.... (...) Bir dinletide elbette davetlimiz olursunuz. Yeni yıl için en iyi dileklerimle.”  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İnsanlar ve hayvanlar 28 Şubat 2024

Günün Köşe Yazıları