Olaylar Ve Görüşler

Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nu anıyoruz...

24 Şubat 2019 Pazar

Velidedeoğlu hukuk terimleri hakkında sözlük ve kılavuzlar hazırlayarak eskiyen hukuk dilinin yenileşmesine ve daha kolay anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.

Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ölümünün 27. yıldönümünde özlemle anıyoruz. Velidedeoğlu için bugün saat 11.00’de Karacaahmet Mezarlığı’ndaki kabri başında tören düzenlenecek.
24 Ağustos 1904’te İstanbul’da doğdu. Ankara Lisesi’nin ikinci sınıfında okurken, 23 Nisan 1920’de açılan TBMM’de memur olarak çalıştı.
1928’de Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi, ardından devlet sınavını kazanarak 1929’da hukuk doktorasını yapmak üzere Avrupa’ya gitti. İsviçre’de Neuchatel Hukuk Fakültesi’nden “Hukuk Doktoru” unvanını aldı. Oradan Roma’ya gitti ve Hukuk Fakültesi’nde Roma Hukuku üzerinde çalıştı.
1934 yılında, İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Doçentliği’ne atanan Velidedeoğlu, 1942’de profesörlüğe, 1948’de ordinaryus profesörlüğe yükseldi. İlki 1946-1948, ikincisi 1952-1953’te olmak üzere iki kez İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı yapmıştır. Velidedeoğlu’nun 5 ciltlik Medeni Hukuk kitabı, 100’e yakın bilimsel inceleme, araştırma ve konferansı, Almanca ve Fransızcadan 15 inceleme ve kitap çevirisi, Türkiye, Almanya, İsviçre, İtalya, Belçika ve Fransa’da yayımlanmıştır. Alman Mukayeseli Hukuk Derneği’nin asli üyesi seçilmiştir.
27 Mayıs 1960 günü Milli Birlik Komitesi’nce, İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Anayasa Bilim Komisyonu’na seçilmiş, yeni anayasa tasarısının hazırlanmasına katılmıştır.
1961 yılının başında oluşan Kurucu Meclis’e de üye seçilen Velidedeoğlu, bu meclisin Anayasa Komisyonu’na seçilmiş, orada redaksiyon komitesinin başkanı olarak yeni anayasanın kaleme alınması işine doğrudan doğruya katılmıştır.
Profesör Velidedeoğlu, ayrıca Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Atatürk’ün Büyük Nutku’nu, öz Türkçeye çevirerek daha kolay anlaşılır hale getirmiştir. Almanca, Fransızca ve İtalyancayı çok iyi bilen Velidedeoğlu, 24 Şubat 1992’da İstanbul’da 88 yaşında yaşamını yitirmiştir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları