Beethoven 9. Senfoni Gürer Aykal Yönetimi

06 Ekim 2008 Pazartesi

İstanbul Devlet Opera ve Balesi 2008-2009 sezonunu müdür ve sanat yönetmeni Suat Arıkan yönetiminde, orkestra şefi Gürer Aykalın görkemli bir yorumlayışı ile, unutulmaz bir etkinlik yaşattı. Bu sanat olayı eser olarak Dostluğa Çağrıdüşüncesini iletiyordu. Beethovenin 9. Senfonisinin en önemli bir özelliği, bu senfoninin Beethovenin sağır olduğu devreye rastlamış olmasıdır. Op. 125 Re Minör 9. Senfoninin tamamı Beethovenin son bölümü şair Friedrich Schillerin Neşeye Çağrıadlı şiirinin bir bölümünü içermesidir. Bu bölüm solistler ve koro tarafından seslendirilmektedir. Bir senfonide ilk kez insan sesleri de kullanılmış olmaktadır. Bu bölüm Koraldiye adlandırılmaktadır. Beethoven, Schillerin bu Neşeye Çağrışiirini çok sevmiştir ve buna göre bestelemiştir.

Orkestra şefi Gürer Aykalın, koro şefi Gökçen Korayın, soprano Evren Ekşinin, mezzosoprano Lynn T. Çağların, tenor Hüseyin Likosun, bas Zafer Erdaşın, korepetitörler Aydın Karlıbel, Hüseyin Kaya ve Olena Şenolun, İstanbul Devlet Opera Orkestra ve Korosunun seslendirdikleri Beethovenin 9. Senfonisi unutulmaz bir sanat olayı oldu. Bestelenen şiirlerden birkaçını sunalım: Bir dostun dostu olacak kadar şanslı olan bir kişi, güzel bir kadın kazanan bir adam, bırakın katsın neşeye sesini. Dünyada bir yerde tek bir ruhu benim diye çağırabilen biri. Bunu hiç başaramayan ise bırakın bizim kalabalığımızdan uzaklaşsın.

Neşe, her canlı tarafından içilir. Doğanın güzel ve çekici göğsünden her yaratık, iyi veya kötü, onun güller içindeki adımlarını takip eder. Bize verdiği öpücükler ve şarap ve iyi bir arkadaş, ölümde sınanmış, alçak arzularla bezediği yılan ve de melek, tanrının önünde durur. Onun güneşleri, cennetin muhteşem kurulumu içinde uçarken, koşun şimdi kardeşlerim, kendi yolunuzda, tıpkı fetheden bir kahraman gibi kucaklayın birbirinizi milyonlar! Öpücük tüm büyük dünya için! Kardeşlerim, yıldızlı gökyüzünün üzerinde sevgili bir Tanrı var olmalıdır mutlaka. Siz gökgürültüleri içinde mi geliyorsunuz milyonlarca kişi? Yaradanın varlığını hissediyor musun dünya? Onu yıldızlı gökkubbenin üzerinde arayın. Kardeşlerim yıldızlı gökyüzünün üzerinde sevgili bir Tanrı var olmalı mutlaka. Siz gökgürültüleri içinde mi geliyorsunuz milyonlarca kişi? Yaradanın varlığını hissediyor musun dünya? Onu yıldızlı gökkubbenin üzerinde arayın. Mutlaktır ki yıldızların üzerindedir o.

Evet, izlediğiniz L. van Beethovenin 9. Senfonisinin yayımlanması olayı, her şeyin üstünde orkestrayı yöneten şef Gürer Aykalın çok önemli bir başarısıdır. Bu başarıyı tamamlayan koro şefi Gökçen Korayın çalışmaları unutulamaz. Bu büyük emeği tamamlayan tüm diğer sanatçıları ne kadar alkışlasak azdır... Bu senfoninin yayımlanışı uluslararası bir olay olarak, UNESCOnun dünya programı içinde en büyük bir modern yapıt özelliğini de taşımaktadır. Bravo bu olayı gerçekleştiren sanatçılara...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları