Olaylar Ve Görüşler

Ekonomi terapisi şart

06 Eylül 2019 Cuma

Ekonominin düzelmesi, gelişmesi ve bunun sürdürülebilirliği, ekonomiyi yönetenlerin iyi birer ekonomi terapisti olmalarını da gerektirmektedir.

Sigmund Freud, “Terapi, konuşma tedavisidir” der. Konuşarak, anlatarak, sorunları çözme yaklaşımı, disiplini. Fizyoterapi (insanda hareket bozukluğu, fonksiyon bozukluklarını giderip yaşam kalitesini artırma disiplini) gibi çeşitli uygulamalar varsa da, terapi denince, genelde ilk, psikoterapi akla gelir.
Sorunları ya da insan yapısı farklılıkları nedeniyle bazılarınca hiç yokken, sanki varmış gibi yaratılan ya da büyütülen sorunları çözmek, en azından zararsız hale getirmek içindir psikoterapi. İnsanda sorun bazen gerçek bir sorundur, bazen de yoktur, gerçek değildir, ya da önemsiz boyutlardadır ama bazılarının psikolojisini -herkesin değil – direkt etkiler. Terapiyi psikoterapistler yapacaktır. Etkili olmaları, sorunları olanların yaklaşımları, psikoterapiye inançları ve terapistlerin de bilgi ve tecrübelerine bakar.
Ekonomide de sorunlar vardır ve gerçektir, zaten gerçek değilse, sorun da değildir. Ekonomi terapisi, işte bu gerçek sorunları çözmekte, hafifletmekte, tedavide kullanılacaktır.

Eğitim, samimiyet, güven
Ekonomi terapisinin; devlet, piyasa algısı /beklentileri ve insan/toplum üzerinde etkili olacaktır. Ekonomi terapisini ise, devlet,devletin gerekli birimleri yapacaktır . Başarıda esas , devletin ciddiyeti, samimiyeti ve ekonomi terapisi uygulananların bu samimiyete güvenmeleridir. Ciddiyet ve samimiyette, hukuk, adalet, özgürlük, karşılıklı güven şarttır.
Ekonomi terapisinde, devletin, ekonomik fayda sağlayacağı bir diğer devlet üzerinde etkili olabilmesi, batı normlarına uygun bir yapısı olmasını gerektirir. Adalet mekanizmasının düzgün çalışıyor olması, rüşvet, adam kayırma ve yolsuzluk olmaması ve ekonomide politik değil , bilimsel uygulamaların yapıldığının gözlenmesi gerekir. Ekonomi terapisiyle bu yapı, diğer devletlere ve derecelendirme kuruluşlarına aktarılır ve inandırılabilirse, ülkeye yatırımların çekilmesi ve her konuda işbirliği mümkün olabilecektir.

İkinci uygulama alanı
Bir diğer ekonomi terapisi uygulaması, piyasa, bankalar ve reel sektör üzerinde olmalıdır. Ekonomi parametreleriyle oynama yetkisine sahip devlet / hükümet birimleri ; söylemleri, uygulama ve yaptıkları ile ciddiyetini, samimiyetini ve ekonomik sorunları çözmedeki kararlılığını göstermek zorundadır. Piyasa algısı ve beklentileri ancak ekonomi terapisi ile pozitife dönüşebilecektir.
Ekonomi terapisinin önemli bir görevi de, ekonomide üretkenliği, prodüktiviteyi sağlamak, refahı ve yaşam kalitesini artırmak ve toplumun tüm kesimlerine yaymak üzere, insanları mutlu edecek, umutlarını yeşertecek ve yarın endişelerini tamamen ortadan kaldıracak bir ekonomik yapıya inanılmasını sağlamaktır. Ekonomi terapisi ile, insanlar, devletine ve yönetenlerine tam bir güven duygusu ile bağlanırlarsa, ekonominin işlerliği kolaylaşacaktır.
Özetle, ekonominin düzelmesi, gelişmesi ve bunun sürdürülebilirliği, ekonomiyi yönetenlerin iyi birer ekonomi tserapisti olmalarını da gerektirmektedir.
Özellikle bu, Türkiye’mizde acil bir gereksinim olarak belirginleşmektedir.

Erden KINAYYİĞİT
İktisatçı,Öğretim Görevlisi



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları