Ustalar buluşması

29 Nisan 2011 Cuma
\n

Floransa’da Maggio Musicale Fiorentino:

\n

\n\n\n\n\n

Her yıl mayıs ayı geldi mi, Floransada, sanatseverlerin etekleri tutuşur. Çünkü Maggio Musicale Fiorentino festivali başlar. Yani Müzik Baharı Bakmayın festivalin adı öyle ama bu aynı zamanda opera baharı, alternatif müzik baharı, tiyatro ve dans baharı, sözcüklerin ve şiirin baharı, sergilerin ve sinemanın baharıdır

\n

Bu yıl 74. kez tekrarlanıyor. Bu yılın özelliği, İtalyanın birlik ve bütünlüğünün 150. yıldönümünün kutlanıyor olması. Tüm ekonomik güçlüklere karşın en mükemmel program hazırlandı.

\n

Festival dün akşam başladı, 23 Haziranda sona eriyor. İki ay içinde kentin 20 mekânında 70 etkinlik yer alacak

\n

Festival dün gece Maestro Zubin Mehtanın yönettiği, Ferzan Özpetekin sahneye koyduğu, Verdinin Aida operasıyla açıldı.

\n

Şu Floransa ve Maggio Musicale ile aramda tuhaf bir çekim var! 2007 yılında bu görkemli festivalin kapanışı, yine Zubin Mehta yönetiminde dev bir açıkhava konseriyle yapılmıştı. Ve konserin solisti Fazıl Saydı. Olağanüstüydü.

\n

Ferzan Özpetek’in \t\t‘Aida’sı…

\n

Sevgili okurlar, siz bu yazıyı okuduğunuzda ben Floransada o görkemli Maggio Musicale Opera binasında Ferzan Özpetekin sahnelediği Aidayı izlemiş olacağım. Ama bu yazıyı yazarken henüz izlemedim. Şimdilik bildiklerim şöyle:

\n

Ferzan Özpetek, sahne tasarımı için en iddialı isimlerden birini seçti: Fellini, Martin Scorsese, Anthony Minghella gibi ustalarla çalışmış, Oscar Ödüllü sanat yönetmeni Dante Ferretti. Anadolu esintisi olarak Nemruttaki Komagene İmparatorluğundaki kral başlarından Ferrettiye söz ettiİtalyan sanatçı zaten onları biliyordu, kolları sıvadı...

\n

Operanın görüntü yönetmenliğini, Ferzanla son filmi Serseri Mayınlarda çalışan Maurizio Calvesi üstlendi. Kostümler, daha önce yönetmenin Mükemmel Bir Günve Serseri Mayınlarfilminden tanıdığımız Alessandro Laiden. Koreografiyi gerçekleştiren ise festivalin dans bölümü yöneticisi, uluslararası meslek yaşamında hızla yükselen Francesco Ventriglia

\n

Birkaç gün önceki basın toplantısında Floransa Belediye Başkanı, uzun uzun Aidayı yönetmesi için götürdükleri öneriyi Ferzan Özpetekin kabul etmesi karşısında duyduğu sevinci anlatıyordu.

\n

Önceki akşam genel prova vardı. Küçük bir araştırma yaptım, harika geçmiş. (Benim de kaynaklarım var elbet.) Bir hanım provanın sonunda şöyle diyordu: Bugüne dek belki kırk kadar farklı Aida gördüm, ama böylesini hiç görmedim.” (O farkı, bir sonraki yazıda anlatabilirim ancak!)

\n

Festivalde 6 kez sahnelenecek ve 3 Mayıs temsili RAI 5 televizyonunda, İtalya sinemalarında ve ABDde canlı yayınlanacak. Daha sonra da Avrupa sinemalarında ve dünyanın geri kalanında

\n

Biz hâlâ heykelleri kıralım, kitapları yasaklayalım!

\n

Barenboim-Mehta ikilisi

\n

Ertesi akşam başka bir şölen var: Ünlü maestro Zubin Mehta, o akşam 75. yaşgününü kutlayacak. Nasıl mı? Arkadaşı ve meslektaşı Daniel Barenboimı ve Floransa Maggio Musicale Orkestrasını yöneterek kutlayacak. Programda Listz ve Beethoven eserleri var.

\n

İşin en güzel yanı, bir akşam sonra bu konser, RAI 3. Radyo aracılığıyla kentin her yanından duyulacak. 30 Nisan, kentin Beyaz Gecesi, yani sabaha dek sayısız etkinlik var.

\n

Türkiyedeki klasik müzik meraklılarına sesleniyorum:

\n

Barenboim-Mehta ikilisinin konserini sakın kıskanmayın. Çünkü aynı ikiliyi, üstelik dünyanın en muhteşem orkestralarından biriyle, Viyana Filarmoni Orkestrasıyla birlikte biz de bu yaz, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivalinde dinleyeceğiz.

\n

Müthiş bir olay! Başta Rengim Gökmen olmak üzere Aspendos Festivali için çalışan herkesi kutluyorum.

\n

21 Haziran tarihini şimdiden aklınızda tutun. Biletler satışa dün çıktı. Bence fazla oyalanmadan biletinizi alın. Sonra yer kalmazsa, üzülürsünüz

\n

Leyla Gencer’le \t\tFloransa ve Milano’da

\n

Şu günler hep Leyla Gencerle soluk alıp veriyorum. Leyla Gencer-Tutkunun Romanı kitabım (Cumhuriyet Kitap), yazar Alessandra Chiappano tarafından İtalyancaya çevrildi. MURSIA Yayınevi yayımladı. Kitap 1 Mayısta İtalyada piyasaya çıkıyor. 2 Mayısta Floransada Biblioteca delle Oblate La Colombaiada; 3 Mayısta Milanoda Accademia Teatro alla Scalada tanıtımı ve imza günü yapılıyor. İçinizden yolu oralara düşen olursa, sevincimi paylaşmaya, sevgili Leyla Genceri birlikte anmaya beklerim...

\n

İlk kurulduğunda TEDAya (TC Kültür Bakanlığının, kültür, sanat ve edebiyatımızın Türkçe dışındaki dillere çevrilmesini içeren kuruluşa) başvurmuştum. Leyla Gencer ilgi çekmez diye geri çevirmişlerdi. Leyla Gencer de buna çok gül-müştü... Şimdi kadehimi bir kez daha Leyla Hanım için kaldırıyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları