Doğan Satmış

‘Dünya 5’ten Büyük’e 500 kişilik televizyon kanalı: TRT World

19 Mayıs 2015 Salı

HALEN 14 ayrı kanalda TV yayını olan TRT, 500 kişilik kadrosuyla global ve İngilizce yayın yapacak yeni bir kanal kurdu. TRT World dün İstanbul’daki merkezinde yapılan törenle deneme yayınlarına başladı. BBC, CNN gibi uluslararası haber TV’lerine rakip olarak gösterilen kanalın fikir babasının Erdoğan olduğu duyuruldu.
TRT World’un vizyonunu da, tanıtım filminde Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi ağzından şu sözleriyle açıkladı: “Dünya 5’ten büyüktür.”
Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesini kastederek söylediği bu söze atfen kurulan televizyonda aralarında 25 yabancı gazetecinin de bulunduğu 500 kişi çalışacak.
Yabancı gazetecilerin başında, Al Jazeera’dan gelen J. Carlos Van Meek var. Kanalın Haber Müdürü 22 yıllık gazeteci Van Meek, törende ingilizce ve çok kısa konuştu, “Bu kanalda yayın ilkelerimiz olacak, objektif, önyargısız ve dengeli yayıncılık yapacağız” dedi.
Tüm zamanını sadece AKP’nin ve Erdoğan’ın mitinglerini yayınlamakla geçirdiği için şiddetle eleştirilen TRT’de, “Objektif, dengeli ve önyargısız” yayıncılık nasıl olacak diye sorabilirsiniz.
Neyse ki, TRT Genel müdürü İbrahim Eren daha sonra kürsüye çıktı ve yayın ilkelerini bu kez Türkçe tekrarladı. Eren, “Objektifliği, önyargısızlığı ve dengeyi” hiç anmadan şunları söyledi: “
Kanalımızda rengimiz turkuvaz yani Türkiye’nin rengi olacak, grafik tarzımızla görsel farklılık yaratacağız, oval hatlarla şekillenmiş çoklu ekran rengini seçtik. Logomuzdaki ‘O’ harfinin saat yönünün tersine dönmesi, toplumsal mirasımızı referans alıyor ve Doğu ile Batı’nın birleşmesini vurguluyor.”
Böylece Genel Müdür Yardımcısı, yayın ilkelerine hiç girmeden yayın ilkelerinin “rengi” konusunda fikir vermiş oldu.

CNN’den transfer
Uydularla tüm dünyaya yayın yapacak TRT World, haberleri sunması için daha önce CNN, DW ve France 24’te çalışan Amerikalı TV sunucusu Andrea Sanke’yi transfer etti. İşine gayet hakim görünen Sanke, TRT World’un tanıtım toplantısını da kendisi sundu ve katılımcıların beğenisini topladı.
TRT World’un merkezi İstanbul’da bulunacak. Bu amaçla, Avrupa’nın en büyük stüdyosu İstanbul’da TRT’nin Ulus’taki binasında inşaa edildi. Ayrıca ABD Washington, Londra ve Kuala Lumpur’da stüdyoları bulunacak.
Dağıtılan basın bülteninde ve konuşmalarda, TRT World için yapılan harcama konusunda bir açıklama yeralmadı. CNN’den transfer edilen ekran yüzüne kaç para ödeneceği, istihdam edilecek 25 yabancı gazeteciyle 500 kişilik personel için ne kadar harcanacağı da açıklanmadı.
Tek bildiğimiz, AKP’li Bakan Yalçın Akdoğan’ın TRT World için söyledikleri:
“Son dönemde bir algı operasyonu yapılıyor. Filistin’in, Suriye’nin, Mursi’yi gören yok. Bu kanal Türkiye’nin tezlerini anlatacak, dünyanın 5’ten büyük olduğunu gösterecektir. Bu dünyaya karşı yapılan bir serüvendir.”
Kısaca, “Dünya 5’ten büyüktür” demek için uluslararası çapta, 500 çalışanlı, global bir TV kanalı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Volkan nasıl patladı? 21 Haziran 2016

Günün Köşe Yazıları