Öztin Akgüç

Bir öncü - Bir şehir

03 Temmuz 2015 Cuma

Uzun zaman aralığı ile yakın günlerde Eskişehir’e bir kez daha gittim. Gidiş bu kez gezi amaçlıydı. Övgüsünü duyduğum, okuduğum değişimi yerinde görmek, izlemek olanağını buldum. Gerçekten hayranlıkla, ülkeye örnek olması dileğiyle, kenti, parklarını, müzelerini dolaştım. Kentteki değişim, yaşam tarzı kalitesi, “farkı insan yaratır” tezinin de kanıtı idi. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kuşkusuz nitelikli bir ekiple değişimi gerçekleştirmiş, farkı yaratmış, öncü örnek olmayı başarmıştı. Yılmaz Büyükerşen, hangi anlamda olursa olsun, ister bir akımı başlatan, ister seyirlik oyunlar düzenleyen, yöneten, ister ileri görüşlü kişi anlamında, gerçek bir öncü idi.
Odunpazarı’nda Abacı konaklarında kaldım. Abacı konakları, yenilenmiş, restore edilmiş yöresel Eskişehir evleri idi. Kentin Odunpazarı bölgesi otantik şekli görüntüsü bozulmadan yenileniyordu.

***

Parklarında, Sazova, Kent ve Şelâle parklarını dolaşabildim. Sazova kentin en büyük parkı, gelişiyor; Kent Park’ta plajı merak ediyordum; plaj, mevsim, hava koşulları nedeniyle açılmamış, açılış çalışmaları sürdürülüyordu. Batı’da büyük nehirlerin kıyılarındaki plajların benzeri, daha iyi düzenlenmiş bir örneği idi. Porsuk Çayı’nın üzerinde ufak da olsa, oluşmuş bakımlı adacık, Tuna Nehri üzerindeki adaları andırıyordu. Şelâle Parkı, kentin Odunpazarı Belediyesi bölgesinde idi. Park, Eskişehir’in panoramik görüntüsü için gidilmesi gereken bir alanda oluşturulmuştu.
Kentin merkezinde Porsuk Çayı üzerinde çiçeklerle süslenmiş köprüler, Porsuk Çayı’nda motorla gezinti, abartısız Strasbourg’u anımsatıyordu.
Müzelerden, Yılmaz Büyükerşen, Balmumu Heykeller Müzesi ile Çağdaş Cam Sanatları, Kent Belleği Müzesi’ne gidebildik. Balmumu Müzesini, sembolik olarak düşünmüştüm. Yanılmışım, çok kapsamlı, görülmeye değer yalnız fiziksel değil, kültür, sanat yaşamıyla da değişim, halkın yaşam tarzını, değer yargılarını, davranış biçimini hatta giyimini de etkilemiş, farklılık yaratmıştı.

***

Bu açıdan da örnek bir kanıt oluşturuyordu. Değişim kente canlılık getirmiş; kent turistik çekim merkezi olmaya başlamıştı. Yabancı turist pek görmedim ama parklarda konaklama yerlerinde epey yerli turist gözleniyordu. Zamanla bu canlılığın daha da artacağına, turizmin gelişeceğine kuşku yok.
Yerel yönetimlerin işlevi yalnız geleneksel modeli fiziksel hizmetleri görmek değil, kültürel sanatsal faaliyetlerle de halkın yaşam kalitesini yükseltmektedir. Eskişehir bu bağlamda başarılı bir örnek, kanıt oluşturuyor. Dileğimiz bu örneğin yaygınlaşması, halkın itici gücü ile de yerel yönetim anlayışımızın evrim geçirmesi, insanımızın yaşam kalitesinin yükselmesidir.
Ülkenin özverili, yetenekli, yaratıcı çağdaş, düzgün liderlere, öncülere gereksinimi var. Kalkınma ancak bu yolla gerçekleşebilir. Yılmaz Büyükerşen, kişiliği, yaratıcılığı, özverisi, ileri görüşlülüğü, iddialı oluşu ile değişime, evrime öncülük etmiştir. Yoz örnekler değil, Yılmaz Büyükerşen örneği ülke için bir umuttur.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları