Tekfen'de yeni dönem

27 Mart 2013 Çarşamba

Tekfen Filarmoni yeni bir şefe karar verebilmek için 2013-2014 mevsiminde konuk şeflerle konser yapacak

\n

Tekfen Filarmoni Orkestrası, fikir babası Nihat Gökyiğit ve şef Saim Akçıl tarafından 1992’de kurulan Karadeniz Oda Orkestrası’nın devamı.
Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz’den 23 ülkenin deneyimli sanatçılarından oluşan bir aile. Bugün neredeyse yarısına yakın da Türk sanatçısı var. Akçıl 2012’nin sonunda emekliye ayrılınca Tekfen yeni bir şefe karar verebilmek için 2013-2014 mevsiminde konuk şeflerle konser yapacak.
Tekfen Holding’in Kurumsal İletişim Müdürü
Dori Kiss Kalafat, yeni şef seçimi için “Arayışımızı uluslararası sanat çevrelerinde, bildiğimiz ve bizi tanıyan, güvendiğimiz kimselerle işbirliği halinde ve referanslar sayesinde profesyonel danışmanlık alarak sürdürüyoruz” diyor.
Geçen hafta orkestrayı Rus sanatçı
Yevgeni Buşkof yönetiminde dinledik. Önde gelen keman yarışmalarında birincilikler almış bir müzikçi. İyi bir müzisyen olduğu belli, zamanla olgun bir şef olarak da adını duyuracak.
Konser,
A. Karamanov’un (1934-2007) “İthaf” adlı oda orkestrası yapıtıyla başladı. Sürekli ana temaya dönen bir işleme içindeki yapıt, bestecinin en başarılı çalışmalarından biri olmasa gerek. Konserin solisti Sergey Nakariakof genç yaşında “Trompet’in Caruso’su” diye ünlenmiş. Sanatçı, Çaykovski’nin viyolonsel ve orkestra için bestelediği Rokoko Çeşitlemeleri’ni flügelhorn ile çaldı.
Flügelhorn Türkçede büğlü adı verilen, ağızlıklı bir bakır üfleme çalgı. Yumuşak sesi yapıtın aslı olan viyolonsele göre çok değişik. Sanatçı kendine göre hünerini kullansa da viyolonselin o derin romantik etkisini duyamadık. Trompet ya da flügelhorn için yazılan besteler hep 17. ve 18. yüzyıla ait:
Telemann, Albinoni, Vivaldi, Haydn ve Mozart trompet konçertoları bestelemişler. Ama bu çalgıların sesi yeterince romantik duyguları dile getirememiş ki, Romantik Dönem’de hiçbir bilinen bestecinin bu çalgılar için konçertosu yok. Acaba Çaykovski Rokoko’yu bu haliyle dinleseydi sever miydi, diye düşündüm. Nakariakof, Barok dönemden bir konçerto seçseydi, “Trompetin Caruso’su” olduğunu duyurabilirdi. Konserin son yapıtı Beethoven’in 4. Senfonisi topluluğun içindeki enerjik gücü ortaya çıkardı. Beethoven senfonileri bir orkestranın sınav yapıtları. Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın içinde ilk günden bugüne çok iyi müzisyenler olduğu kuşkusuz.
Ancak topluluk, bageti güçlü bir şef kadar iyi bir sanat yönetmenine gereksinim duyuyor. Bundan sonraki konseri 3 Ekim’de şef
James Judd yönetecek. Doğa temalı programda J. Strauss: Gökgürültüsü Polkası, Vaughan Williams: The Lark Ascending; Debussy: Deniz ve Beethoven: Pastoral Senfoni yer alacak.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları