Kuşatılmışlık duygusu

09 Ağustos 2013 Cuma
\n

Roger Waters tutuklanmadığına şükretsin... Apollinaire zaten sizlere ömür... \t

\n

Bugün bayram, bugün bayram... Bayramın ikinci günü. Gördüğünüz gibi hâlâ kendimi bayram olduğuna inandırmaya çalışıyorum...
Bugün gençliğimin ilahlarından
Roger Waters’ın “The Wall” konserini paylaşacaktım... Duvarda sadece bir tuğla olmayı reddetmeyi; bizi kuşatan tüm duvarları yıkmayı öğrenmemize Pink Floyd’un katkısı büyüktü zamanında...
Bugün dev bir endüstriye dönüşmüş “The Wall” konserleri... Teknolojinin katkısıyla, müziğin, tiyatronun, işitsel ve görsel öğelerin, her an yeniden kurgulanmasından ve uzamın her an yeniden yaratılmasından oluşuyor... Murat Beşer bu sayfada konseri ayrıntılarıyla yorumladı. Tekrarlamayacağım. Yalnız konser boyunca içimde yerleşen bir duyguyu paylaşacağım: Devlet terörü kurbanlarına adanmış bu konser bittiği anda ister misiniz Roger Waters’ı tutuklasınlar duygusu! Belki biraz da o yüzden bu konser hiç bitmese diye yakarıp durdum içimden! Konseri olağanüstü kılan izleyicisiydi: Her yaştan dev bir direniş gençliği!

\n

Terbiyesiz Apollinaire

\n

Eh hamile kadınlar, koca karınlarından utanmadan terbiyesiz terbiyesiz sokaklarda dolaşırsa, bizim Yargıtay da Guillaume Apollinaire’in “ahlaksız ve de müstehcen” eserine cezayı keser elbet! “Genç bir Don Juan’ın Maceraları” (Sel Yayıncılık) daha önce yargılanmış beraat etmişti. Çünkü suç unsurları oluşmamıştı. Bilirkişi raporları lehteydi. Bu bir “edebi eserdi”, “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne alınmıştı... Edebiyattı, kültürdü yemezler dedi Yargıtay beraat kararını bozdu. Yayıncıya ve çevirmene 6-10 yıl hapis cezasıyla yeniden yargılama! (İMDAT! Kuşatılmışlık duygusu!)
20. yüzyıl şiirinin en yenilikçi, en dönüştürücü, en özgün şairi;
“sürrealist” gerçeküstücülük akımının isim babası olması da Fransız şairi kurtaramadı Yargıtay’dan. Apollinaire’i tutuklayamazlar 1918’de 38 yaşında ölmüştü zaten!
“Seine akıyor Mirabeau Köprüsü’nün altından/ Ve şu bizim aşkımız/ Olur mu durasın şimdi anımsamadan/ Sevincin geldiğini ancak acının ardından/ Çalsana saat insene ey gece/ Günler geçiyor bense hep ayni yerde/ (...) Günler geçiyor günler haftalar yaman/ Ve dönmüyor geri/ Ne çıkıp giden aşklar ne geçen zaman/ Seine akıyor Mirabeau Köprüsü’nün altından.” (Türkçesi Cemal Süreya)

\n

Size iyi bayramlar  

\n

Türkiye Gazeteciler Sendikası açıklıyor: Hapishanelerde halen 63 gazeteci var. Ayrıca 120’den fazla gazeteci de tutuksuz yargılandıkları davalarda hapis tehdidi altında bulunuyor.
1-
Abdullah Çetin,  2- Ahmet Birsin,  3- Ali Konar, 4- Ayşe Oyman, 5- Bahar Kurt, 6- Bayram Namaz, 7- Cengiz Doğan, 8- Cengiz Kapmaz, 9- Davut Uçar, 10- Deniz Kısmetli, 11- Deniz Yıldırım, 12- Dilek Demiral, 13- Dilşah Ercan, 14- Doğan Karataştan, 15- Erdal Süsem, 16- Erol Zavar, 17- Ertuş Bozkurt, 18- Fatih Özgür, 19- Fatma Koçak, 20- Faysal Tunç,  21- Ferhat Çiftçi,  22- Füsun Erdoğan,  23- Gamze Keşkek,  24- Hamit Dilbahar,  25- Hasan Kabakulak, 26- Hasan Özgüneş, 27- Hatice Duman, 28- Hikmet Çiçek,  29- Hüseyin Deniz, 30- Kaan Ünsal, 31- Kenan Karavil, 32- Kenan Kırkaya,  33- Mazlum Özdemir, 34- Mehmet Emin Yıldırım, 35- Miktat Algül, 36- Murat İlhan, 37- Musa Kurt, 38- Mustafa Balbay, 39- Mustafa Gök, 40- Nahide Ermiş, 41- Nevin Erdemir, 42- Nilgün Yıldız, 43- Nurettin Fırat, 44- Nuri Yeşil, 45- Ramazan Pekgöz, 46- Sadiye Eser, 47- Sami Menteş, 48- Sebahattin Sürmeli, 49- Semiha Alankuş, 50- Sevcan Atak, 51- Seyithan Akyüz, 52- Sibel Güler, 53- Sultan Şaman, 54- Şahabettin Demir, 55- Şükrü  Sak, 56- Tayip Temel, 57- Tuncay Özkan, 58- Turabi Kişin, 59- Turhan Özlü, 60- Veysel Şahin, 61- Yalçın Küçük 62- Yeliz Kılıç, 63- Yüksel Genç...
Kimi hükümlü kimi hükümsüz tutuklular: Ergenekon, KCK, DHKP-C, PKK, İBDA-C gibi davalar... Ortak yanları gazeteci olmaları. Ergenekon kararlarıyla birlikte şimdiye dek tutuksuz yargılanan gazetecilerden mahkûmiyet alanlar da eklendi listeye... 1)
Fatma Sibel Gürcihan, 2) Güler Kömürcü, 3) Mehmet Bozkurt, 4) Serhan Bolluk, 5) Özlem Konur Usta, 6) Ufuk Akkaya, 7) Ünal İnanç, 8) Vedat Yenerer, 9)Adnan Akfırat, 10) Merdan Yanardağ, 11)Adnan Türkkan, 12) Caner Taşpınar, 13) Adnan Bulut, 14) Hayati Özcan, 15) Ruhsar Şenoğlu.
Tanımayana sadece bir isim. Onlar ve ailelerine her isim, bir dünya, bir yaşam...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları