Aydın Engin

Haram parayla ibadet olmaz(mış)

04 Temmuz 2016 Pazartesi

Eğer gazetede araya sıkışıvermiş bir küçük ve inanılmaz ölçüde matrak haber olmasaydı bu Tırmık da Panama belgelerinden söz edecekti. Hani, genç kapı yoldaşım Pelin Ünker’in iğneyle kuyu kazmacasına çalışıp haberleştirdiği ve Cumhuriyet’te başlayan ve sürmekte olan Panamacı Türkler başlıklı diziden…
Ama hele “Panamacı Türkler” biraz beklesin.
Haber aslında küçük, kısa ve hatta önemsiz. Ülkede sıradanlaşmış küçük çaplı bir gasp olayı. Habertürk’ten genç meslektaşım Müslim Sarıyar’ın haberi.
Ola ki gözünüzden kaçtı, özetleyeceğim:
Uçak motoru ithalatı yapacak kadar iri kıyım, ancak epey saf olduğu da anlaşılan bir işadamı bir döviz bürosundan 2 milyon lira değerinde döviz çekmiş, çantasına koymuş, önce tramvaya binmiş, oradan metrobüse geçmiş, indikten sonra da parayı yatıracağı bankaya kadar yürümeye başlamış. Yanında çalıştığı anlaşılan bir adamın da yer aldığı dört kişilik yarı amatör bir gasp çetesi bıçak zoruyla işadamını durdurup parasını, tablet bilgisayarını ve cep telefonunu alıp kaçmışlar. İşadamı polise gitmiş. Gaspçılar kısa süre sonra yakalanmış...
Şimdi sıkı durun!
Aynı köyden hemşeri olan gaspçılardan Hıdır Ş., Kenan A. ve Talip A. gasp parası ile köylerindeki caminin minaresini yaptırmışlar ve bu sevaba karşılık camiye babalarının adı verilmiş.
Şimdi daha sıkı durun!
Çeteden Murat A. ise payına düşen gasp parası ile umreye gidip dini vecibesini yerine getirmiş.
Şimdi çok, ama çok yani en sıkı durun!
Meslektaşım haberini eksik bırakmamış ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na “Gasp parasıyla umre yapılır mı” diye sormuş.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasını aynen aktarıyorum:
“Haram parayla yapılan ibadetten sevap umulmaz. Haram parayla ibadet de olmaz. Ancak gasp eden kişinin 5 bin lirası varsa 3 bin lira da gasp ettiyse, umreyi ya da minareyi hangi parayla yaptırdığını bilemediğimiz için bir yorumda bulunamayız. Hiç parası yok da sadece gasp ettiği parayla ibadet yapıyorsa olmaz.”
Fetva çok açık.
Gasp suçu işleyebilirsiniz, ama umreye kendi paranızla gittiyseniz sizin deftere sevap yazılır, cennet garanti sayılır. Yok kendi paranıza kıyamadınız da gasp parası ile umreye gittiyseniz ya da caminin minaresini yaptırdıysanız hiç boşuna umutlanmayın sevap hanenize tek satır bile yazılmadı. Cennet filan da garanti değil.

***

Bu zındık ve fesat ve Cumhuriyet gazetesinin günlerdir yayımladığı ve yayımlayacağı Panama belgeleri haberini de işte bu gözle okuyun lütfen. Şimdilik adları yayımlanan (yenileri geliyor, yakında) ırzımıza geçme niyetini ilan etmiş saygın işadamı Mehmet Cengiz, cumhurumuzun başkanımıza ilk bakışta âşık olanlardan Fettah Tamince, cumhurumuzun başkanının çocuklarını sevabına Amerika’larda okutuveren saygın ve mütedeyyin işadamı Remzi Gür, sahibi olduğu BİM mağazalarına cuma günleri fiili namaz molası verdirtecek kadar dini bütün işadamı Ahmet Hamdi Topbaş gibi zatların Panama belgelerinde adları geçiyor. Hiç de vergi cehennemi olmayan Türkiye’den gerçek vergi cennetlerine paracıklarını uçuruverdikleri belgeleriyle kanıtlandı, kanıtlanıyor.
Evet, tamam, haklısınız; bu paralar elbette haramdır.
Ancak bunların AKP’ye, AKP’nin vakıflarına, AKP’yi destekleyen tarikat kurumlarına ve medyaya desteklerini (milyon dolarlardan söz ediyoruz) haram paralarla karşılandığına ilişkin kanıtınız var mı?
Yok. Belki kendi helal paralarını kullandılar; haram paralarını işin içine karıştırmadılar.
Sanırım anlamadınız?
Öyleyse birkaç paragraf yukarıda, siyah dizilmiş olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvasını bir daha okuyun…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları