Ayşe Yıldırım

Ölüm fakire hep daha yakın oldu

01 Aralık 2016 Perşembe

Sekiz yıl önce Konya’da Kız Kuran Kursu binasında LPG tankından sızan gazın neden olduğu patlamada 1 personel ve 17 çocuk ölmüş, 29 çocuk da yaralanmıştı. Yaralı çocuklardan birinin babası o gün basına kızıyordu:
“Bizim çocuklarımız diskoda, barda, köpük banyosu yaparken, alkollü araç kullanırken hayatını kaybetmedi. Evlatlarımız, Allah’ın emrettiği 5 vakit namazlarından birini kılarken öldü. Yalan yanlış haber yapan televizyon ve gazeteleri lanetliyoruz. Yurt yöneticilerinden şikâyetçi olmayacağız.”
Babanın kızdığı şey kursun hem ruhsatsız olduğunun hem de bir tarikata ait olduğunun yazılmasıydı. Ama bu sözlerinin ardından gaz kaçağını önceden haber veren cihazın neden takılmadığını da sormadan edemiyordu:
“Patlamada 18 gülümüz açmadan soldu. Değer miydi? 200 ya da 500 yeni lira neden alınmadı? İhmal bu cihazı takmayanlardadır.”
Olayla ilgili dava 8 yıldır sürüyor ve bir tek tutuklu bile yok.
Önceki akşam Adana’da meydana gelen ve nereden baksan “cinayet” olan yangının ardından sosyal medyada öğrenciler isyan ediyordu.
“KYK yurdunda kalıyorum, yangın merdivenine öğrencilerin kaldığı bir odadan giriş var ve tahmin edilebileceği gibi kilitli.”
“Uludağ Üni. kız KYK’de de kilitli. Geçen sene sigara içme yasağı bahanesiyle yangın merdivenleri kullanıma kapatıldı.”
“Bizim yangın merdiveni yurdun içinde ve bitimi tekrar yurdun içine açılıyor.”
“Ankara Tahsin Banguoğlu KYK yurdunda kalıyorum. Yangın merdiveni kilitli ve üstüne tellerle örtülü. Çıkış imkânı yok.”
“KYK kız yurdunda kalıyorum ve her gece saat 11’den sonra yangın merdiveninin kapısı kilitleniyor.”
“Yangın merdivenimiz yok ve birkaç gün önce yangın tehlikesi atlattık.”
“900 kişilik KYK yurdu, iki blok. Ne kapı kilidi; yangın merdiveni, acil çıkış kapısı YOK. Zemin katların camları DEMİRLİ.”
“Kapılar genelde açık ama zeminle bağlantısı yok, birinci kattan paraşütle inmeyi planlıyorlar sanırım.”
“Yangın merdiveninin var olup da kilitli olması bir yana kat sonlarındaki pencerelerin bile birçoğu kilitli.”
“Sakarya Kız Yurdu’ndaki yangın merdiveni çıkışlarında parmaklıklar bulunmakta. Oradan çıkma olasılığı yüzde 0.”
“Üç yıldır devlet yurdundayım bir kez açık olduğunu görmedim.”
“KYK’de kalıyorum, merdivenleri var ancak hep kilitli, yangın anında öğrencilerin kaçış yeri yok, bu ihmallerin açıklaması da yok.”
“Yurtta 1700 öğrenci var, 3 bloktan oluşuyor. Yangın merdiveni yok ve yurt KYK yurdu.”
Din ve namus bir araya gelince kontrolmüş, denetlemeymiş kimin umurunda. Çocuklar hele de kızlar ölebilir ama dışarı çıkamazlar.
Bunlar yaşanırken Diyarbakır’dan bize ulaşan üniversite öğrencileri başka bir yurt hikâyesi anlatıyordu.
Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tutuklanmadan önce öğrencilerin çok ucuza ve kaliteli bir yerde kalacağı şekilde tasarlanan kız öğrenci yurdunun açılışını yapmıştı. Aslında yurdun tüm katları bitmemişti ama öğrenciler mağdur olmasın diye bir iki katı açılmıştı ve yurtta Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen 100 kadar kız öğrenci kalmaya başlamıştı.
Öğrencilerin verdiği bilgiye göre kayyım Cumali Atilla’nın genel sekreterlik görevine getirdiği Ercan Bircan, 20 gün önce yurda gitmiş ve yurdu kapatacaklarını söylemiş. Kızlar itiraz edince de aba altından sopa gösterip “Sizin hakkınızda başkana örgüt üyesi olduğunuz yönünde bilgiler gidiyormuş” diyerek korkutmaya çalışmış. İki gün önce belediye yetkilileri bu kez hadi kapatıyoruz diye yeniden yurda gitmiş. Açılalı iki ay bile olmayan yurdun kapısına neden kilit vurmak istediklerini sorduğumuz belediye yetkilileri ise iddiaları kabul etmedi. Genel sekreterlik yetkilileri, 300-400 kişilik yurt binasında 45 kız öğrencinin kaldığını, yemek ve wifi gibi sorunları olduğunu, Yurtkur yetkililerinin de kendi yurtlarında boş yer olduğunu söyleyince kızlara “İsterseniz Yurtkur binasına transfer edebiliriz sizi” denildiğini söyledi. Ercan Bircan’ın kızları tehdit etmesinin söz konusu olmadığını, aksine kızlar “Burası okulumuza yakın, biz gitmek istemiyoruz” deyince transferden vazgeçildiğini anlattı. Hatta yurdun daha iyi hizmet sunması için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Umarız öyle olur ve biz hâlâ neden yoksul çocukların ölmeden kalabileceği yurtların yapılmadığını tartışırken onlarca kız öğrenci '6Bapı dışarı edilmez.
En barışçıl gösteride bile yaka paça gözaltına alınan, tutuklanan, yıllarca hapis cezası verilen, imam hatiplerde istismara uğrayan, tarikat yurtlarında yanan sadece bu çocuklar, gençler değil, bir ülkenin geleceği.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları