2016’da dünyanın en değerli markası Apple

07 Ocak 2017 Cumartesi

Dünyanın en değerli markaları aralık ayının son günlerinde açıklandı. Interbrand raporuna göre 2016 yılının en değerli markası Apple oldu. Marka değeri 178.12 milyar dolar. Onu Google 132.25 milyon dolar ile izledi.
Üçüncü en değerli marka Coca Cola, marka değeri 73.1 milyar dolar. 10 markanın sıralandığı listeden de görebileceğimiz gibi çoğunluğu teknoloji şirketleri oluşturuyor. Interbrand’ın teknoloji direktörü de zaten “Tüm bu teknoloji markaları yaşam ve çalışma biçimlerimizi yeniden şekillendiren markalar” diye durumu özetliyor. 2. sıradaki Google’un marka değeri sıralamaya ilk kez girdiği 2005 yılında 8 milyar dolar iken 11 yılda 17 kat büyümüş. Facebook sadece 1 yılda değerini yüzde 50 artırmış. Markalar üç bileşene göre değerlendiriliyorlar: Mali performansları; markanın satın alma kararlarında rolü ve markanın rekabet gücü... Ve tabii değerlendirmeye dahil olabilmek için bir markanın “gerçekten küresel, coğrafi ve kültürel sınırları başarıyla aşmış olması” da gerekiyor.
Peki, hazır söz markalardan açılmışken en değerli ulusal markaya sahip ülkenin hangisi olduğunu bilmek ister misiniz?
Financial Times’ın küresel yabancı doğrudan yatırım eğilimleriyle uğraşan FDI Intelligence raporuna göre ABD, en değerli ulusal markaya sahip ülke. Rapor 100 ekonomiyi ulusal markalarının gücü ve değeri üzerine değerlendiriyor. Bir ülkenin marka gücünü 3 unsurda değerlendiriliyor: Yatırım, toplum, mal ve hizmetler. Rapora göre en değerli ulusal markaya sahip ikinci ülke Çin. Çin’i Almanya ve İngiltere izliyor.

Ya ABD’de fabrika ya da fazla vergi
ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Donald Trump, iş dünyasına yönelik tehditlerini sürdürüyor. Önceki gün de Japon otomotiv devi Toyota Motor’u hedef aldı. Şirketin “Corolla” model araçlarını üretip ABD’ye satmak için Meksika’da yeni bir fabrika kurma planını eleştirerek, “Ya ABD’de fabrikanı kur ya daha büyük sınır vergisi öde” ifadesini kullandı.
Açıklamanın ardından, Toyota’nın New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 0.7 değer kaybetti.
Trump’a Toyoto’dan yanıt gecikmedi. Toyota Başkanı Amio Toyoda, “Trump’ın hangi politikaları uygulayacağını gördükten sonra seçeneklerimizi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Trump, daha önce de ABD’nin savunma devleri Lockheed Martin ve Boeing’i de eleştirmişti. Meksika’da üretim yapan ve ürettiği araçları ABD’de gümrüksüz satan GM’yi yüksek vergi uygulamakla tehdit etmiş, Trump’ın sözlerinin ardından Ford Motor 1.6 milyar dolar büyüklüğündeki Meksika yatırımından vazgeçmişti.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları