‘Hayır’ için kısa film önerileri

29 Ocak 2017 Pazar

İçime dert oldu. Nisana epey bir zaman var.
Şarkı grupları şarkılarını söyleyip insanları protestoya çağırıyorlar. Neden genç kısa film yapımcıları da onların izinden gitmesin. Epeydir bu konuda hocayım ya, oturup bazı öneriler geliştirdim. En önemlisi, “Hayır!” filmi yapmaya hevesli olmak ve bir gerilla taktiğiyle çalışmak gerekiyor. Başlıyorum, önce Şili’deki referandumda diktatöre karşı “Hayır” çıkmasına önemli katkıları olan “NO” filmini izleyelim. Ne yapmışlar, geçmişin, işkencelerin, kayıpların üstüne gitmeyip yepyeni bir Şili’ninolabileceğini göstermişler. Nasıl yani? Öncelikle hedef seçtikleri kitleye, umut taşımışlar. Böyle bir örnek var elimizde, biz neden küçük kısa filmlerle bu işi yapmayalım.
Şimdi şöyle bir senaryoyla yola çıkalım:
1- Bir okul bahçesi, bir köşede çocuklar kocaman taşlarla santraç oynuyorlar, bir köşede resim yapıyorlar, bir köşede balerin yürüyüşü yapmaya çalışıyorlar. Müthiş parlak renkler ve bir mutluluk duygusu, sonra içeri giriyoruz, bir kimya laboratuvarı, deney yapan öğrenciler, bir başka sınıfta şiir okunuyor. Slogan: Çocuklarınız mutlu bir yaşam sürmesi için HAYIR!
2- Sabah vakti, kasketli bir adam seyirciye doğru yürüyor, elinde bir sepet. Kameraya yaklaştığında, duruyor ve elindeki sepetten önce tütün, ardından haşhaş çiçeği, ardından şekerpancarı çıkarıyor ve seyirciye konuşuyor: Tütün, unuttun mu? Haşhaşı unuttun mu? Şekerpancarı, unuttun mu? Bunların yeniden bizim olması için: HAYIR!
3- Bir grup insan ellerinde pankartlar yürüyorlar. Pankartlardaki yazılar önemli. Yakından çekiyoruz. Pankart yazıları: Fatih Terim 1.600.000 lira alamaz! Bu parayı ben vergilerimle ödüyorum! Diğer bir pankart: Bir milletvekili maaşı asgari ücretin 22 katı olamaz! HAYIR!
4- Soma madeninde eşleri, çocukları ölen kadınların yakın plan çekimi. Slogan: Soma’da ölen madencilerin kanı yerde kaldı. Öyleyse HAYIR!
5- Görüntüler birbiri ardına akmaya başlıyor. Bu görüntülerde yerle bir edilmiş Nusaybin, Cizre ve Şırnak kentleri görülüyor. Ardından bu kentlerin girişlerindeki neresi olduğunu belirten levhalar birbiri ardından akıyor... Ve bir el, bunların üstüne çarpı işareti koyuyor. Slogan: Kentlerimizle yeniden kucaklaşmak için HAYIR!
6- Bir adam bir kadını şiddetle yere vuruyor, adamın yüzünü görmüyoruz, çekim arkadan, kadının da yüzünü saçları örtüyor. Adam yere vurduğu kadını yeniden omuzlarından tutup kaldırıyor ve silkelemeye başlıyor. Tam o sırada HAYIR yazısı adamın önüne geçiyor!
7- Bir adam binanın tepesine çıkmış, kendini attı atacak. Aşağıda insanlar “at, at” diye bağırıyor. Ve slogan: Yeniden insan olduğumuzu hatırlamak için HAYIR!
8- Ada. Bisikletli genç kızlar: Kızların bazılarında şort, bazılarının başı bağlı, ama rüzgâra karşı hep birlikte şen şakrak uçar gibiler. Slogan: Özgürlük için HAYIR!
9- Bir plazanın yukarıdan görünümü. Çalışanlar kafeslere konmuş farelere benziyorlar. Hepsi aynı hareketleri yapıyor. Esir gibiler. Ve bir süre sonra hepsi birden önlerindeki camları kırmaya başlayıp, haykırıyorlar. Ben robot değilim ben insanım, HAYIR!
Kısa film yapan genç arkadaşlarım, benim şimdilik aklıma gelenler bunlar, sizin kim bilir daha ne parlak önerileriniz olacaktır. Üşenmeyin, hemen grubunuzu kurup işe koyulun. Bakın yanınızda pek çok gönüllü bulacaksınız. Senaryo, film atölyeleri sizin de boş durmamamız gerek. Çünkü sloganımız şu: Film yapmayı sevdiğim için HAYIR!
Şimdi diyeceksiniz ki, bunları nerelerde göstereceğiz. İşte kısa filmin faydaları, grev yapan fabrikaların önlerinde, işçi toplantılarında, parti toplantılarında, herhangi bir kahvede bunları gösterebilirsiniz. Bu arada çok şanslısınız, internet sizin!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Alay ettiler... 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları