Yapay zekâ Japonların işlerini ellerinden almaya başladı bile

11 Şubat 2017 Cumartesi

Otomasyonunu, robotların, sürücüsüz araçlar ve gelişen dijital teknoloji ile birlikte işgücü yapısının da değişeceğini, milyonlarca insanın ve yüzlerce işkolunun ortadan kalkabileceğini artık biliyoruz. Bunların önemli bir kısmı mavi yakalıları daha yakından ilgilendiriyor. Ama bir konu daha var. Özellikle bilgiye dayalı işgücünü, daha doğrusu beyaz yakalıları yakından ilgilendiren. O da yapay zekâ. Bilmem yapay zekânın bir gün işinizi elinizden alacağını düşünüyor musunuz? Ama inanın gerçekleşmesi çok uzun sürmeyecek. Japonya’da şimdiden başladı bile. Japon bir sigorta şirketi olan Fukoku Mutual Life Insurance, Ocak 2017’den başlayarak 34 sigortalı çalışanını bir yapay zekâ ile değiştirdi. Bu arkadaşın adı “IBM Watson Explorer.” Düşünebilen bilişsel teknoloji olarak da tanımlayabilirsiniz. Yapılandırılmış metin, görüntü, ses ve video da dahil olmak üzere tüm verileri analiz etmeyi ve yorumlamayı beceren bu yapay zekâ, şirketin yaptığı açıklamaya göre yaralanmaları, hasta tıbbi geçmişlerini ve uygulanan prosedürleri faktörlere göre sigorta ödemelerini belirlemek için hastane kayıtlarını ve diğer belgeleri tarayacak. On binlerce tıbbi sertifikayı okuyabilecek ve ödemeleri hesaplamadan önce hastanede kalış süreleri, tıbbi geçmişleri ve herhangi bir cerrahi prosedürü analiz edebilecek. Poliçe sahiplerine yapılan ve yapılacak ödemeleri hesaplayabilecek. Fukoku şirketi bu yapay zekâ ile verimliliği yüzde 30 oranında arttıracağını ve iki yıldan kısa bir sürede yapılan yatırım harcamalarında getiri sağlayacaklarını öngördüklerini açıkladı.
Tabii ki işlerini bir yapay zekâya kaptıran 34 çalışanın bu hamleyi memnuniyetle karşılaması pek mümkün değil...
Nomura Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan 2015 raporuna göre, Japonya’daki tüm işlerin yaklaşık yarısı 2035 yılına kadar robotlar tarafından yapılabilir. Japonya’nın yaşlanan nüfusunun ve robot teknolojisindeki becerisinin bu uzak Asya ülkesini yapay zekâ uygulamaları için birincil bir test alanı haline getirdiğini de belirtelim bu arada.  

Çin’in çip politikası
Trump’ın başkanlığa gelmesi ile ABD ile Çin arasında çetrefilleşen ticari çekişme sürüyor. Intel ve Foxconn’un ABD’de yatırım yapacaklarını açıklamalarının ardından ileri teknoloji hamlesi ABD’nin lehine dümen kırmışa benziyordu ki dün, Kaliforniya merkezli yonga üreticisi Global- Foundries, Çin’de 10 milyar dolarlık bir projeye başlayacağını açıkladı. Çin’in Chengdu kentinde kurulacak fabrikada daha modern mikroçipler, bellek yongaları veya düz panel ekranlar üretilecek. Çin yarı iletkenlere odaklanmaya başladığından beri, gelişmiş yongaların kaynağı giderek artan bir siyasi mesele haline geldi. ABD hükümeti, son iki yıldır çok sayıda Çinli firmanın Amerikan ve Avrupa’daki çip şirketlerini satın almaları ve anlaşma yapmalarını engelledi. Eski Başkan Barack Obama tarafından hazırlanan bir komisyon Çin’in çip politikalarının Amerikan şirketleri için ciddi bir risk oluşturduğunu ileri sürmüştü.

Bunları biliyor musunuz?
? Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı aday Marine Le Pen kamuoyu yoklamasında diğer adayların önüne geçerken Le Pen’in açıkladığı borç planının uluslararası piyasalarda şok etkisi yaşattığını. Le Pen ülkenin 2.1 trilyon Avro tutarındaki kamu borcunun yüzde 80’inin eski ulusal para birimi olan Frank’a çevirme hakkının olduğunu söylüyor.
? 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’ın ülkede devam eden büyük stat ve altyapı projelerine haftada yarım milyar dolar harcadığını... Katar Maliye Bakanı Ali el-Emadi, yeni statların yanı sıra otoyollar, demiryolu bağlantıları ve hastaneler için yaptıkları harcamaların dört yıl daha bu seviyede sürmesini beklediklerini söyledi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları