Ayşe Yıldırım

CHP, Edirne’den sonra AKP oluyor

27 Nisan 2017 Perşembe

“Üzüldük, ama CHP milletvekilleri Türkiye aleyhinde oy kullanmadılar” diyordu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, önceki akşam CNN Türk’te AKPM’nin Türkiye’yi “siyasi denetim- izleme” sürecine aldığı kararla ilgili olarak. Ve daha şaşırtıcı bir cümle kuruyordu:
“Biz Türkiye’yi jurnallemiyoruz.”
Türkiye’nin sadece üyesi değil kurucusu da olduğu Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Meclisi’nde yapılan oylamada takındıkları tavrı savunuyordu Özel.
AKPM’deki oylamalarda CHP’liler AKP’lilerle birlikte hareket etmişti. Söylediği buydu aslında. Üyesi olduğu, temsil edildiği bir topluluğa bile bile yalan söylediklerini itiraf ediyordu.
Çünkü “Türkiye’de demokrasi, hukuk ve insan hakları yoktur”un tescili olan bir rapora “Hayır” demişlerdi.
Sadece Özel mi, bizzat oylamaya katılan Deniz Baykal da aynı minvalde konuşuyordu. Aldığı karardan dolayı AKPM’yi eleştiriyordu.
O Baykal ki, daha birkaç ay önce Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk gözaltına alındığında koşa koşa ailesini ziyaret etmişti. Türk, serbest bırakıldığında da Mardin’e gitmiş, Kasr-ı Kanco’da Türk’ün misafiri olmuş dostluktan, barıştan, hukuktan söz etmişti. Çektikleri acıları bildiğini söylemiş, kayyım meselesini eleştirirken “Belediyelere de atandı, biliyorsunuz, içindesiniz” demişti.
Anayasa değişikliği paketinin Meclis oylamalarını da eleştirmişti Baykal ve “Hele Meclis’in içinde düzineyle milletvekili katılmamışsa hiç yapılamaz” demişti.
Yani üstü kapalı olarak HDP’li milletvekillerinin tutukluluğuna değinmişti.
Ama o Baykal, bizzat katıldığı oylamalarda işte bu sözlerinin hepsinin üstünü bir kalemde sildi.
AKPM’nin “Güneydoğu’daki Kürt siyasetçilerin, belediye başkanlarının gözaltına alınmasına, yerlerine kayyım atanmasına yönelik endişelerine” katılmadı. Yine Meclis’in gözaltındaki belediye başkanlarını serbest bırakma ve Güneydoğu’daki yerel demokrasiyi restore etme çağrısına da katılmadı.
Sadece bu da değil, AKPM’nin Venedik Komisyonu görüşlerini hatırlatarak tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması ve dokunulmazlıklarının yeniden verilmesi çağrısına da katılmadı.
Baykal’la birlikte İlhan Kesici, Haluk Koç, Gülsüm Bilgehan da katılmamıştı aslında bu görüşlere.
Bazı maddelerin oylamasında çekimser oy kullanan CHP’li milletvekilleri belki vicdanlarını böylece rahatlatıyorlardı ama raporun tamamına “Hayır” demişlerdi.
Aslında Türkiye’de basının nasıl baskı altına alındığını, onlarca gazetecinin hapiste olduğunu saklamış; KHK’lerle binlerce insanın işten atılmasını, gözaltına alınmasını onaylamış; bağımsız yargının yerinde yeller estiğini inkâr etmişlerdi. Yani Türkiye’deki tüm hak ihlallerinin yazıldığı rapora AKP ile birlikte “Hayır” demişlerdi.
Edirne’yi geçince AKP’lileşmişlerdi, üstelik bunu da “devletçi ve milli” duygularla yaptıklarını söyleyerek kendilerini savunmuşlardı. Ne de olsa Türkiye’yi Batı’ya jurnallememişlerdi.
Devekuşu misali.
Âlemi kör, milleti sersem mi sandılar yoksa.
Hiç kuşku yok ki CHP bu tavrıyla hem içeride hem de dışarıda kocaman bir “inandırıcılık” yarası aldı.
AKPM’yi “yabancı” ve “gayri milli” gören CHP, referandum nedeniyle AİHM’ye yapacağı başvuruyu nasıl açıklayacak.

‘İçeride farklı dışarıda farklı konuşmuyoruz’
Rapora Türkiye’den sadece HDP’li Filiz Kerestecioğlu ve Ertuğrul Kürkçü destek verdi. O yüzden de yandaş basın tarafından “hain” ilan edildiler.
AKPM’nin bu oylama öncesi en az 10 rapor sunduğunu ve bunlara uyulmasını istediğini anımsatan Kerestecioğlu, “Bu konuda eleştiriler getirildi. Biz de bunları her seferinde Meclis’te ifade ettik. Dünya artık evrensel bir yer. Sadece o ülkenin sınırlarıyla ifade edilecek bir şey değil. Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel prensipleri her ülke için savunmak zorundasınız. Bizim yaptığımız da bu. Biz Türkiye’de başka Avrupa’da başka söylemiyoruz. Hak ihlallerini Türkiye’de eleştirenlerin burada bunu söyleyenlere tavır alması anlaşılır şey değil. AKPM’nin üyesiysen ona göre davranırsın” diyordu.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları