Ayşe Sayın

‘Enis Berberoğlu serbest kalırsa birlikte yürürüz’

17 Haziran 2017 Cumartesi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile “Kutlu yürüyüş” diye nitelendirdiği Adalet Yürüyüşü’nün ilk günün ardından, yorgunluğunu parti otobüsünde atmaya çalışırken, görüşme olanağı bulduk.

CHP Lideri, “ayakları yorgun” olsa da, birçok kişinin havlu atacağı yaklaşık 20 kilometrelik yoldan sonra da dinç ve moralli görünüyordu. Tutuklanan, yazar yönetici, muhabir arkadaşlarımız için “geçmiş olsun” demek ve dayanışma duygularını iletmek için sık sık gazetemize yolu düşen Kılıçdaroğlu’na, gazeteci ağabeyimiz ve partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması nedeniyle “geçmiş olsun” dileğini ilettik.

İyiyim kızım

Parti otobüsünün içindeki dinlenme odasına geçtiğimizde ise Kılıçdaroğlu, sağlık durumunu merak eden kızının kaygılarını “Merak etme kızım, iyiyim yavrum” diyerek gidermeye çalışıyordu. Yol uzun, yolculuk zorlu olunca, Kılıçdaroğlu’nun bu süreci sağlıklı devam ettirebilmek için özel bir kür, beslenme programı uygulayıp uygulamayacağı merak konusuydu. Tanıyanlar bilir ki Kılıçdaroğlu, yemeye içmeye düşkün bir siyasetçi değil, konformizmden ise oldukça uzak. Ancak yürüyüşü sağlıklı tamamlaması için de birtakım önlemler zorunlu. Örneğin akşam ayaklarına kasların sertleşmemesi için masaj uygulandı. Doktorların önerisi doğrultusunda Kılıçdaroğlu, “dağ ve yürüyüş” sporları yapanlar gibi her öğününde mutlaka et tüketecek.

Berberoğlu da gelir

Berberoğlu’nun tutukluluğuna yapılan itirazın reddedildiği bilgisi yürüyüş sırasında Kılıçdaroğlu’na iletildi. Gözler şimdi üst mahkemeye yapılan itirazda. Ve merak edilen bir başka konu, “tahliye çıkarsa, yürüyüşü bırakıp bırakmayacağı.” Kılıçdaroğlu, bu sorumuza çok net “Hayır, devam edeceğiz” yanıtı verip, gerekçesine de şöyle açıkladı: “Biz bu yürüyüşü basın özgürlüğü, tutuklu gazeteciler için yapıyoruz. Enis Berberoğlu serbest kalırsa, o da gelir yürüyüşüme katılır... Beraber içerideki gazeteciler için yürürüz.”

Ailelerle Maltepe’ye

CHP, yürüyüş kararını hızla aldığı ve hemen harekete geçtiği için yürüyüşün bundan sonraki aşamaları, hedefleri ve katılıma dönük stratejiler de, akşam saatlerinde yeniden ele alınıyor, planlamalar yapılıyor. Bunlardan biri de İstanbul girişinde, Kılıçdaroğlu’nun tutuklu gazetecilerin aileleriyle birlikte yürümesi. Kılıçdaroğlu, ayrımsız tüm tutuklu gazeteci yakınlarını yürüyüşe davet etmeyi, hatta kendi önünde yürütmeyi ve Berberoğlu’nun tutulduğu Maltepe Cezaevi’ne birlikte gitmeyi planlıyor.

Yürüyen MYK

Yaklaşık 25 gün olarak planlanan yürüyüş boyunca “parti faaliyetleri” de yoldan yürütülecek. Partinin her hafta salı günü yapılan Meclis grup toplantısı ve her çarşamba yapılan Merkez Yönetim Kurulu da yolda toplanacak. Böylece CHP ilk yürüyen grup ve MYK toplantısını gerçekleştirmiş olacak.

Dolmuşa binmeyiz

CHP’liler ve Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli’nin tahrikkâr konuşması nedeniyle olası provokasyonlar konusunda da son derece dikkatli bir dil kullanmaya özen gösteriyor. Olası provokasyonlar konusunda CHP’liler, “Her şey olabilir, ama provokasyon dolmuşuna binmeyiz” görüşünü dile getiriyorlar.

Sanatçılar katılıyor

Hem Kılıçdaroğlu, hem de parti yöneticileri, yürüyüşe, referandumda “hayır” diyen farklı yelpazedeki kesimlerden gelen destekten oldukça memnun. Hayırcıların “Adalet Yürüyüşü”nde bir kez daha buluştuğu yorumları yapılıyor. Yürüyüş boyunca farklı kesimlerden katılımın süreceğini ve sanatçıların da buna dahil olacağı bilgisini de alıyoruz. İki isimler netleşmiş: Tiyatro sanatçıları Genco Erkal ve Meltem Cumbul.

‘Göbek adı Adalet’

Sohbet sırasında öğreniyoruz ki, parti yürüyüş kararı aldığı gece, parti sözcüsü Bülent Tezcan’ın ilk torunu dünyaya gelmiş, ama partinin bu önemli karar arefesinde üst üste toplantılar ve planlamalar nedeniyle torununu henüz görememiş. Gururla fotoğrafını gösteriyor; dünya güzeli minnacık bir kız bebek... Tezcan torunla ilgili ilk talebini de kızına mesajla iletiyor: Yürüyüşümüz anısına göbek adı Adalet olsun...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

OHAL başlıyor 20 Temmuz 2016

Günün Köşe Yazıları