Ayşe Sayın

Suriyeliye ‘soydaş’ modeli

13 Temmuz 2016 Çarşamba

Hükümet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “müjde” olarak açıkladığı ancak kamuoyunda büyük tepkiye neden olan “Suriyeli göçmenlere vatandaşlık” ve “TOKİ konutu” verilmesi konusundaki çalışmaya son şeklini vermek üzere. Suriyelilere “TOKİ konutu” verilmesi konusunda 1989-1995 yılları arasında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Bulgaristan Türklerine uygulanan “iskân modeli” esas alınacak. Yani, TOKİ, düşük peşinat ve uzun vadeli (10 yıl gibi) taksitlendirme yöntemiyle “maliyetine” konut verecek.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye göre, kamuoyunda “Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasına” tepki çok düşük. Gazetecilerin, sohbet sırasında kendisine verdiği tepki, tartışma hatta, ölümlü kavga örneklerini “münferit” olarak nitelendiren Canikli, “en iddialı olduğumuz alan” diye nitelendirdiği kamuoyu yoklamalarıyla toplumun nabzını neredeyse gün gün ölçtüklerini ifade etti. Canikli, “İnanın tepki duyanlar, karşı çıkanlar sadece o sosyal medyada sesi çok çıkanlar, onun dışında, tepki gösterenler çok düşük düzeyde” derken, toplumun yüzde kaçının “karşı” yüzde kaçının “vatandaş olsun” dediği konusunda, “speküle edilir” gerekçesiyle rakam vermekten kaçındı.

Referandum yok

Canikli, bir soru üzerine Suriyelilere vatandaşlık konusunun “referanduma götürmeyi düşünmediklerini” söyledi. Hükümetin, “birkaç detay” üzerinde daha çalışma yapma gereği duyduğu “vatandaşlık” düzenlemesinde, “kalifiye eleman”lara öncelik verilecek. Buna göre “beyaz yakalılar” olarak tanımlanan, doktor, mühendis gibi “üniversite mezunu” kesimler ile teknisyen, tamirci, mobilyacı gibi zanaatkarlar önceliği alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Polonya dönüşünde açıkladığı “TOKİ evleri verilsin” modeli konusunda ise Bulgaristan göçmenlerinin konut edindirilmesi esas alınacak. Bu kapsamda İskân Yasası’na tıpkı Bulgaristan göçmenleri için yapıldığı gibi “geçici madde” düzenlemesi konularak, bu kişilere TOKİ stokundaki konutlardan verilecek ya da düşük bedelle konut üretimi yapılabilecek. Vatandaşlığa kabul edilenlere, “kâr payı konulmadan”, uzun vaadeli ve düşük peşinatla konut satışı yapılacak, geri kalan maaliyeti devlet sübvanse edecek.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

OHAL başlıyor 20 Temmuz 2016

Günün Köşe Yazıları