Mitingin ortak paydası ‘umut’

10 Temmuz 2017 Pazartesi

Saat 13.30. Araçlar sahilden bir yere kadar geliyor, ilerisi kapalı. Yürüyoruz. Bizim gibi yüzlerce insan. “Daha mitinge saatler var. Hadi biz görevliyiz, gözlemciyiz, siz neden bu kadar erken geliyorsunuz” sorusunu yöneltiyorum kimilerine. Yanıtlar benzer: “Uzun süredir özlemini çektiğimiz bir duyguyu uyandırmayı başardı Kılıçdaroğlu Adalet Yürüyüşü ile artık bu ülkede bir şeylerin değişebileceğine inanıyoruz ve bunun bir parçası olmak istiyoruz...” Dikili’den gelmiş Ahmet Soykurum. “Yazlığa gitmiştik, ama bunu yaşamak istedim” diyor. Hatice Hanım ve Temel Bey Tekirdağ Belediyesi’nin araç kaldırdığını duyunca dayanamayıp atlamışlar. Gökhan Bey eşi ve 2 çocuğu ile burada. Çocuklardan biri pusetinde.

Onlar gibi Türkiye’nin dört bir yanından onlarca insan. 24 gün süren ve Maltepe Mitingi ile noktalanan Adalet Yürüyüşü birçok kırılma noktasını da bünyesinde barındırıyor. 1- Adalet sözcüğü neredeyse bir aydan beri ülke gündeminin ilk sırasını işgal etti ve etkisini her geçen gün artırdı. Çok farklı görüşten insanları bir çatı altında buluşturmayı başardı. 2- CHP silkindi. Söylemden eyleme geçmek önemliydi ama yeterli değildi. İnsanlar 24 gün boyunca başarılı bir yönetim ve organizasyona şahit oldular. Belediyeler en iyisini yapmak için birbirleri ile yarıştılar adeta. Süreci hiçbir aksama olmadan dört dörtlük yönettiler. Miting de aynı şekilde gerçekleşti. 2 milyon insanı hiç aksaklık yaşatmadan toplamayı başardı. Coşku ve dinamizmi diri tutan müzik seçimine kadar... 3- Bu silkinişi halk çok iyi anladı. Birlik ruhu yayılmaya başladı.

Hem yürüyüşe hem mitinge katılan Basir, gözlemlerini anlatıyor: Ben CHP’den umudumu kesmiştim ama Adalet Yürüyüşü bu fikrimi değiştirdi. Ben de herkes gibi buradayım. Burada olmanın bir görev ve sorumluluk olduğuna inanıyorum. Peki, 2 milyon insanın doldurduğu bu geniş alanda ne var? Tek sözcükle yanıtlayayım: Umut var. Gezi bir isyandı, örgütlü değildi... Burada ise bir dirilişin halk tarafından görülmesi ve desteklenmesi var. Umarım Kılıçdaroğlu liderliğinde CHP ilerleyen günlerde bu umudu sahipsiz bırakmaz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Benim Cumhuriyet’im... 10 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları