Ayşe Yıldırım

Egzotik bir iş

09 Kasım 2017 Perşembe

Başbakan Yıldırım, ABD gezisi öncesi oğullarının vergi cenneti Malta’daki şirketlerini kabul etmek zorunda kalınca yandaşlar hep bir ağızdan attılar başlığı: “Başbakan Yıldırım’dan o iddialara tokat gibi cevap”.
Hangi iddia? İşte onu vermediler, veremediler. Vermedikleri haberin güya “yalanlamasını” manşet manşet duyurdular. Hem de Yıldırım’ın elinde tuttuğu çocuklarının Türkiye’de ne çok vergi verdiğini gösteren bir “belge” ile...
Okur çok da umurlarında değil nasıl olsa. Cumhurbaşkanı, Başbakan ne diyorsa o doğrudur, gerisini çok karıştırmayın. Hem, biz “yerli ve milli” bir gazetecilik yapıyoruz, diye düşünüyorlar ya.
Onun için de dönüp Yıldırım’a peki ama çocuklarınızın, akrabalarınızın Malta’daki şirketleri ne vergi verdi diye sorma zahmetinde bulunmadılar. Çünkü eğer sorarlarsa “egzotik” bir gazetecilik yapacaklardı. Tıpkı Cumhuriyet gibi...
Ne diyordu Başbakan Yıldırım, çocuklarının “yerli ve milli” işler yapmadığını kabullenirken:
“Bu iddialar da yeni değil. Bu gazete ilk defa bunu 2008’de dile getirdi. Daha sonra ben İzmir Belediye Başkanlığı’na aday olduğumda gündeme getirdi. Sonra bir daha ısıtıp getirdiler. Egzotik bir iş yapıyorlar.” “Egzotik”in kelime kökeni Fransızcadır. İçinde bulunulan ortamda olmayan, başka bir yerden getirilmiş, farklı yani yabancıl diye açıklanabilir.
Sayın Başbakan Cumhuriyet’in yaptığı gazeteciliği “egzotik” bulmuş. Kendince Cumhuriyet’i “yerli ve milli” gazetecilik yapmamakla itham ediyor.
Oysa kendi çocukları taaa Maltalara kadar gidip, iç içe geçmiş ne olduğu anlaşılamayan bir şirketler bağlantısı ile servetin, haksız kazancın, kara paranın gizlendiği, vergiden kaçıldığı bir ülkede şirketcikler açmışlar. Ama Binali Bey bunu egzotik bulmamış.
Siyasetçi olduğu için Cumhuriyet gazetesinin çocukları üzerinden algı operasyonu yaptığını iddia ediyor.
Paradise Papiers’ta yüzlerce isim yer aldı. Sadece Türkiye’den değil, dünyanın önde gelen isimlerinden de söz ediyoruz. Tüm dünyada en saygın kurumlarla birlikte Cumhuriyet’te de Pelin Ünker imzasıyla bütün bu isimler ve offshore bağlantıları yer aldı. Yıldırım dışında ne İngiltere Kraliçesi Elizabeth, ne Madonna, ne Bono, ne de Trump’ın kabine sekreterleri ya da ekonomi danışmanı Cumhuriyet’e “egzotik bir iş yapıyorsunuz” dedi.
Hadi diyelim ki her şey yasal ve kurallarına uygun. (Elbette burada dün Çiğdem Toker’in yazdığı Binali Yıldırım’ın oğullarını da yüzde 30 vergiden kurtaran “yayımlanmayan ülkeler listesi”ni bir kenarda tutuyorum.) Yıldırım meydan okuyor ya “Soruşturma açılmasını istiyorum. Mali ve hukuki yönden” diye.
Peki, işin etik boyutu ne olacak?
Tüm dünyayı Türkiye’ye karşı komplo kurmakla suçlayan bir iktidarın Başbakanı kalkıp vergi cennetinde şirketleri çıkan çocuklarının ve akrabalarının “küresel” bir iş yaptığını söylüyor. Bunu haber yapan Cumhuriyet’i suçluyor.
Sayın Yıldırım, elinde o büyütülmüş belgeyi sallayıp “Vergi verilmiyor diye itham ediyorlar, benim çocuklarımın buradaki şirketi en fazla vergi veren şirketler arasında yer alıyor” derken nedense aklıma üstü kapatılan 17/25 Aralık dosyası nedeniyle o dönemde kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra yandaş medyaya konuşan Rıza Sarraf’ın söyledikleri geldi.
“İllegal yollardan elde edilmiş para, kara para olur. Benim yaptığım tüm ticaret, bankalar üzerinden yapılmıştır. 200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım.”
İnsan aklı işte, tutamıyorsun. Aklına olmadık egzotik şeyler geliyor...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları