Olaylar Ve Görüşler

Hukuk ve etik

20 Ocak 2019 Pazar

Bir yurttaş olarak Binali Bey’den yaptığı açıklamanın arkasında durmasını ve hukuka uygun davranmasını bekliyorum. Binali Bey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığında ısrarlı ise hukuka yani anayasanın emredici kuralına uygun davranmalı ve derhal TBMM başkanlığından istifa etmelidir.

İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olan TBMM başkanı Binali Yıldırım, TBMM başkanlığından istifa edecek misiniz sorusuna hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz yanıtını vermiş. Binali Bey hukukçu olmadığı için kurduğu cümlenin ne gibi anlamları içerdiğini bilmiyor olabilir. Kendisine hatırlatmayı yararlı buluyorum; Binali Bey, hukuk ve etik birbirinden ayrı düşünülemeyecek kavramlar olup insanlık tarihi kadar eskidir. Çağdaş toplumlarda toplumsal düzenin işleyişinde hukuk kuralları ile etik değerler birlikte değerlendirilmektedir.
Hukuk ile etik arasındaki ilişki insanların bir arada yaşamaya başladığı ilk çağlara kadar uzanır ve insan topluluklarının uymak zorunda olduğu temel kuralların bütünüyle ilgilidir. Bu nedenle hukuk ve etik terimlerinin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Hukuk kuralları etik değerlerin örf ve adetlerin, gelenek ve göreneklerin yazılı metinlere dökülmesi sonucu oluşan ve toplumsal hayata katılan bütün insanların uymak zorunda olduğu kuralların bütünüdür. Hukuk kurallarına uymamanın yaptırımı vardır. Ancak etik değerlere uymamanın yaptırımı yoktur. Sadece toplum baskısı, ayıplanma, kınanma gibi etkenler öne çıkar. Hukuk ile etik arasında kurulacak ilişkide rol oynayan temel etik değerler, aynı zamanda erdemli davranmayı ve ahlaki bir duruşu ifade eder.

Anayasanın 94. maddesi
Toplumların hayatlarını düzenleyen hukuk kuralları ile etik değerler arasında mutlak bir denge vardır. Hukuk ile etik arasındaki denge etik aleyhine bozulduğu takdirde, yasalar devreye girer ve yasalarda öngörülen yaptırımlar uygulanır. Özellikle özel hukuk alanında ve ceza hukukunda ahlaka aykırı davranışlar kumar, bahis, muhabbet tellallığı gibi eylemler cezalandırılır. Edebe ve ahlaka aykırı sözleşmeler mutlak butlan ile batıldır, yani yok hükmündedir. Binali Bey, yaptığı açıklama ile sanırım AKP genel başkanının istifaya gerek yok sözünden hareketle, AKP genel başkanının açıklamasını yasa kuralı gibi kabul etmekte ve etik değerleri reddetmektedir. Anayasanın 94. maddesinin son fıkrasına göre TBMM başkanı ve yardımcıları, üyesi bulunduğu siyasi partinin meclis içinde ve dışındaki faaliyetlerine katılamazlar. Anayasanın 94. maddesi üzerinde tartışılmayacak kadar açık ve nettir. Anayasanın emredici kuralı mutlak surette uyulması gereken kurallardan biridir. Anayasanın emredici kuralına uymamakla anayasayı ihlal suçu oluşur ve yasalarımızda yaptırımı vardır.
Binali Bey, hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz açıklamasıyla hukuku kabul ettiğini göstermektedir. O zaman hukuk kurallarına uymak zorundadır. Binali Bey yanlış yönlendirilmiştir, kendisi meclis başkanıdır. Görevine başlarken anayasaya ve yasalara uygun davranacağına, görevini yansız yerine getireceğine namus ve şerefi üzerine yemin etmiştir. Dolayısıyla hukukun olduğu yerde etik konuşulmaz demekle toplumun kendisine olan güvenini kötüye kullanmış olmakta ve toplumun ulaştığı değer yargılarını silip atmaktadır. Hukukun olduğu yerde elbette hukuk kuralları uygulanır. Anayasanın 10.maddesine göre herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye imtiyaz tanınamaz.
Binali Bey de her Türk vatandaşı gibi kanun önünde eşit olduğuna göre herkes gibi anayasaya uymak zorundadır. Ben bir yurttaş olarak Binali Bey’den yaptığı açıklamanın arkasında durmasını ve hukuka uygun davranmasını bekliyorum. Binali Bey, İstanbul Büyükşehir belediyesi başkanlığı adaylığında ısrarlı ise hukuka yani anayasanın emredici kuralına uygun davranmalı ve derhal TBMM başkanlığından istifa etmelidir.
Hukuk devleti olmanın temel kuralı hukuka uygun davranmaktır.  

Av. EROL TÜRK



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları