Bağımsız Değil, SaltKendine Bağlı Yargı

09 Haziran 2012 Cumartesi
\n

\n

Başbakanınözel yetkili mahkemelerden yakınmalarını dinlerken gülmek mi gerek ağlamak mı bilemiyorum.

\n

Bunları devlet içinde devletolarak niteleyen, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Mehmet Haberal, Yalçın Küçük, Soner Yalçın değil, Başbakanın ta kendisi.

\n

Karar verme, düzenleme ve düzeltme makamında olduğu halde, esas işlevini bir yana bırakıp, eleştirmenliğe soyunmak, AKP iktidarının sıkça başvurduğu bir yöntem.

\n

Rol difüzyonudenen bu anomaliye hiç bu dönemdeki kadar sık rastlanmamıştı.

\n

Dostlarınız, meslektaşlarınız, ülkenin aydınları üç yıldır tutukluyken gıkı çıkmayan, kulakları feryatlara tıkalı birinin, şimdi yakınmasının samimiyetine inanılabilir mi?..

\n

Başbakanın ÖYMlerden şekvacı olmasının nedeni ise cemaatile özel yetkili mahkemelerüzerinden fena bir kapışmaya girişmiş olmasıdır.

\n

Tayyip Bey, hele son zamanlardaki bazı kararlarıyla ÖYMlerin kendisini de kuşatmaya başladığından kuşkulanıyor, kaygı ve şikâyetlerini seslendiriyor.

\n

Şimdi Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinde değişiklikle bu kuruluşların yetkilerinin kısılması yolu tutulacak.

\n

***

\n

AKP iktidarının DGMler yerine kaim olmak üzere, getirdiği özel yetkili mahkemelerdüzenlemesinin, kendilerine de dert olacağını, İstanbul Barosu eski Başkanı ceza hukukçusu Av. Turgut Kazan, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunda yaptığı konuşmada şöyle dile getiriyordu:

\n

- Yarattığınız Frankenstein şimdi sizinle bilek güreşine başladı. Sakın dokunulmazlığımız var diye güvenmeyin! Yarın sizi de tutuklarlarsa şaşırmayın!

\n

Kazan, aynı gerçekleri Ankara Barosu toplantısında da dile getiriyordu.

\n

Turgut Kazan, ÖYMlerin,12 Mart ve 12 Eylülün askeri mahkemelerinden daha kötü olduğunu vurgulamayı da ihmal etmezken bir noktayı da şöyle açıklıyor:

\n

- Aman yanlış anlaşılmasın! Ben 12 Mart ve 12 Eylül mahkemeleri daha iyiydidemiyorum. Demek istediğim bunların onlardan da kötü olduğu, yoksa ortada iyi bir şey yok. Ama ÖYMler hepsini aşar, postmodern engizisyondurlar.

\n

Türkiyede ceza yargısı sürecini, hem tutuklu sanık, hem hükümlü, hem de savunman olarak yaşamış olan Turgut Kazan, yaptığı uyarıların gerçekleştiğini, ÖYMlerin İlker Başbuğ ve Hakan Fidan olaylarında doğrudan Başbakanı kuşatmayı amaçladığını vurguluyor ve ekliyor:

\n

- ÖYMler kaldırılmalıdır. Ama 12 Eylül 2010 referandumundan sonraki haliyle HSYKyi korumak da yanlıştır. Onun da düzeltilmesi gerekir.

\n

***

\n

Gerçekten de, Turgut Kazan haklıdır. ÖYMlerin yetkilerinde kısıtlamaya gitmek yetmez, bunların tümden kaldırılmaları gerekir.

\n

Demokrasilerde özel yetkili mahkemelere yer yoktur. Bu yüzden CMK 250, 251, 252. maddeleriyle özel yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır.

\n

Özel yetkili mahkemelerin demokrasilerde yeri yoktur, terör dahil bütün suçların sanıkları aynı usul hükümlerine tabidirler. Çünkü usul hükümleri sağlıklı ve adil yargının sağlanmasına yöneliktir. Şimdi bazı suçların sanıklarına Ben sana bunları uygulamıyorumdemek,Seni adil yargının bu güvencelerinden yoksun kılıyorumanlamını taşır.

\n

Bu yüzden, eğer amacı, bağımsız ve adil yargı ise Tayyip Erdoğan hem ÖYMlerin kaldırılması hem de HSYKnin bu amaca hizmet edecek biçimde yeniden oluşturulması için gerekli düzenlemenin yapılmasına önayak olması gerekir.

\n

Eskiler müsademeyi efkârdan, barikayı hakikat çıkar(fikirlerin çatışmasından gerçek şimşeği çıkar) derler.

\n

Ama, Müsademeyi cemaat ve hükümetten barikayı adalet çıkmıyor ne yazık ki”.

\n

Çünkü taraflardan her ikisinin de amacı bağımsız yargı değil, sadece bana bağlı yargıdır

\n

DUYURU: Mustafa Balbaya Özgürlük Girişimi, Balbay için bugün saat 13.00te CHP Beyoğlu İlçe binası önünde toplanacak. Ben orada olacağım, sizi de bekliyoruz.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları