Diyarbakır Yıldızlaşırken...

26 Mart 2013 Salı

\n

ABD Başkanı Obamanın sağladığı İsrail - Türk uzlaşması, Diyarbakırın yıldızlaştığıNevruza rastladı.

\n

Bilindiği gibi, Mayıs 2010da Mavi Marmara olayı sırasında 9 Türk yurttaşının İsrail ordusu tarafından öldürülmesi üzerine, Kudüs - Ankara ilişkileri tamamen kopmuş, Tayyip Erdoğan Milli Görüş günlerinden tevarüs ettiği, antisemitist (Yahudi karşıtı) tutumuna, hem İsraili hem ABDyi hem de onun dışındaki kimi Batılı çevreleri, bu arada BMyi de endişelendiren bir coşkuyla yeniden sarılmıştı.

\n

Başbakan Tayyip Erdoğanın özellikle bu yılın şubat ayında Siyonizmi de faşizm gibi bir insanlık suçu olarak ilan etmesi birçok çevrede bardağı taşıran damla oldu.

\n

Ankarada Ahmet Davutoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı yapan ABDnin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail konusunda Erdoğan ile ayrı düşündüklerini açıkladı.

\n

Son derecede kötü giden Türk - İsrail ilişkileri ve Erdoğanın Yahudi - Siyonist ayırımı yapmayan saldırgan üslubu ABDyi çok rahatsız ediyor ve Tayyip Beyin on yıl önce kendisinin talip olduğunu açıkladığı BOPun eşbaşkanlığı rolünü gerçekten layıkıyla yerine getirebilip getiremeyeceği konusunda ciddi kaygılar yaratıyordu.

\n

Türk - İsrail ilişkilerinin bozukluğu bölgede Amerikan politikasının ayakları üzerine oturtulmasını engelliyordu.

\n

***

\n

Washington, bir yandan, İsrail - Filistin gerginliğinde Yahudi devletinin zalim imajını makyajlamak, bir yandan bütün dünyadaki Yahudi lobisini, İsraili ve Pentagon uzmanlarını endişelendiren Erdoğanın, kendisine yüklenen misyonu yerine getirebilip getiremeyeceğini test edebilmek için Ankara - Kudüs ilişkilerinin düzeleceği bir ortamı yaratmak istiyordu.

\n

İsrailin Mavi Marmara olayı ertesinde Ankaranın öne sürdüğü istemleri, biraz da bağnaz eski Dışişleri Bakanı Liebermanın etkisiyle yerine getirmemekte direnmesi, Amerikan politikasının yaşama geçmesini engelleyen faktördü.

\n

Kerrynin ardından Obamanın bölgeye yaptıkları ziyaretler sırasında, İsrailin Mavi Marmara olayı dolayısıyla Ankaradan özür dilemeyi, tazminat ödemeyi kabul etmesi ve nihayet durum sertleşmediği sürece Gazze ambargosunu yumuşatma kararı vermesi, ilişkilerin Washingtonun arzuladığı doğrultuya girmesini sağladı.

\n

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, biraz da Liebermanın tasfiyesiyle sağlanan bu sonucu kendi zaferi olarak ilan ediyor. Sonucun AKP açısından bir başarı olduğu yadsınamaz ise de aslında Obamanın zaferi olduğu açıkça ortadadır.

\n

Bir zamanlar Tayyip Erdoğanın BOPun yıldızı olacağını ilan ettiği Diyarbakırın barış sloganlarıyla parladığı, Pax Americananın bölge politikasının güçlü Kürt ayağının uluslararası sahneye adım atmaya başladığı, İrannükleer tehdidininkapıyı çaldığı, Suriye soru işaretinin ciddi biçimde çengellendiği bir ortamda, Türk - İsrail stratejik işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılmasının Obama diplomasisinin büyük zaferi olduğunu yadsımak mümkün müdür?

\n

***

\n

Diyarbakır yıldızlaşır, ABDnin bölge politikasının sacayağından biri olan Kürt ögesi bu alanda yerini alırken, başka türlüsü de beklenemezdi.

\n

Evet, İsrailden Erdoğana açılan telefon, Diyarbakırın bir kez daha yıldızlaştığı döneme rastlıyordu.

\n

Tabii burada yıldızlaştırmadan söz ederken, her yıldızın aynı biçimde olmadığını, aynı anlamı ve işlevi taşımadığını da unutmamak gerekir.

\n

Diyarbakırın, Kürt faktörünün bölgede uluslararası diplomaside yer tutmasını sağlayacak yıldızlaşmasının Kürtlere ve Türklere bölgede ne roller biçeceğini, BOPun eşbaşkanı!”na neler yükleneceğini yaşayarak göreceğiz.

\n

Ancak hemen şimdiden söylenecek olan, Erdoğanın artık eski antisemit ve antisiyonist söylemlerinden gönülsüzce de olsa vazgeçmek ve politikalarını İsrail ile uyumlu hale getirmek zorunda olduğudur.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları