'Fahrenheit 451' Türkiye 2021

13 Nisan 2013 Cumartesi

Geçen yaz 91 yaşında ölen Amerikalı bilimkurgu yazarı Ray Bradburynin en ünlü yapıtı, 1953’te yazdığı, Fransız yönetmen François Truffautnun da 1966da filme aldığıFahrenheit 451dir.

\n

İnsanların yalnızca televizyonlardan beyin yıkayıcı şovlar ve merkezi otorite tarafından denetlenen haber programları ve propaganda yapıtları izlemelerine izin verilen, kitapların yasaklandığı, içinde kitap bulunan evlerin itfaiye teşkilatı tarafından su yerine gaz sıkan hortumlarla yakıldığı totaliter bir ülkede yaşayan Guy Montag, hiçbir şeyi sorgulamayan bir itfaiye görevlisidir.

\n

Merkezi otoritenin direktiflerine gözü kapalı uyan Guy, hiçbir şeyi sorgulamadan yaşarken, kitap yakma görevini yerine getirmektedir. Ta ki, bir gün kitap dostu bir kıza âşık oluncaya kadar...

\n

Ondan sonra Guy Montagın yaşamında sorgulamayla başlayan, kitap okunan günlerin daha özgür, daha mutlu, daha güzel olduğu yargısına vardıktan sonra, kitabın tutku haline geldiği yeni bir dönem açılır. Artık kitap tutkunlarını kovaladığı günler geride kalmış ve itfaiyecilerden kaçma günleri başlamış, avcı av olmuştur...

\n

***

\n

Fahrenheit 451, takipten bunalan Guyın kitap âşıklarının sığındığı ormana kaçmasıyla son bulur.

\n

Kahramanımız önce, ormanda gördüklerine tam anlam veremez. İnsanlar bir şeyler mırıldanarak, dolaşmaktadırlar.

\n

Biraz ötede yerde son nefesini vermek üzere olan birini, üzerine doğru eğilmiş bir başkası dikkatle dinlemektedir.

\n

Kendisine açıklandığında olayı kavrar Guy.

\n

İnsanlığın zenginliği kitapların yok olmasına razı olmayan insanların her biri bir kitaba dönüşmüştür ve eserleri ezberleyenlerden oluşan kitap insanlar, ormanı insanlık kütüphanesi haline getirmişlerdir.

\n

Can çekişmekte olan kişi ise, Dantenin Cehennemidir. Öleceğini anlayınca, eseri başka birine öğretip ezberletmeye çalışmaktadır. Nitekim kitabın bitiş noktasını koyunca da son nefesini verir.

\n

Tüyler ürpertici bu son sahne, aslında kitapların yani insanoğlunun zenginlik ve özgürlüklerinin insanlar var oldukça sona ermeyeceğini ilan eder.

\n

Ray Bradburynin eserini bir kez daha anımsamamın nedeni, Sağlık Bakanlığının tabelalardan TC ibaresini kaldırması ile birlikte, Yalçın Bayerin köşesinde perşembe günü çıkan bir haber oldu.

\n

Haberde, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acarın verdiği gensoru ile ilgili olarak okullarda Atatürkün tişörtünün yasaklanması iddiası yer alıyordu.

\n

***

\n

TC ibaresinin resmi tabelalardan çıkarılması ve okullarda Atatürk tişörtlerinin yasaklanması birden aklıma Bradburynin Fahrenheit 451ini getirdi ve gözümün önünde bir Türkiye 2021 manzarası canlanmasına yol açtı.

\n

Şöyle bir Türkiye 2021 geldi gözümün önüne:

\n

Eski güneydoğu vilayetlerine vize alarak gidilen Türkiye 2021de, Türk, Türkiye, Türkiye Cumhuriyeti gibi deyimler yasaklanmıştır.

\n

O dönem kitaplardan çıkarılmış ve o dönem ile simgesi olan Mustafa Kemali hatırlatan ve çağrıştıran bütün kitap, resim, broşür, tişört, afiş vb. yasaklanmıştır.

\n

İktidar, bütün haberleşme araçlarını kontrol etmekte Orwelin korkunç 1984ündeki gibi, Büyük Biraderhepimizi izlemekte, hepimizi dinlemektedir.

\n

Özel Aydınlatma Timleri, evleri, işyerlerini kontrol etmekte, aydınlanma dönemi ile ilgili veya onu çağrıştıran ne varsa, ki Atatürk resimleri de dahil, hepsini yok etmektedir. Atatürk resimleri veya tişörtleri bulundurmak, puta tapmakla eş tutulmaktadır ve puta tapmak en büyük günah ve aynı zamanda suçtur. Zaten suç günah, günah suç demektir artık.

\n

İşte böyle bir ortamda, okuyan, aydınlık günlerden etkilenen bir kısım insanlar ormanlara sığınmış, dağlara çıkmış, baskıya ve zulme boyun eğmemişlerdir.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İyi insan 19 Mart 2024
Laiklik nedir? 6 Mart 2024
Yıldönümü 3 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları