Arzu Süzmen

Direniş ruhu giysilerine yansıyan milletvekili: Melda Onur

16 Aralık 2014 Salı

CHP'li Melda Onur, hükümeti yıkmak suçundan yargılanan çArşı üyelerine destek için "Asi Ruhumuz Burda" yazılı tişörtüyle Meclis'te

Mecliste olduğu için, vekil olarak belli kurallarla hayatını kısıtlamayan, belli bir çerçevede takılı kalmadan kendi olabilme özgürlüğünü yaşayan CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, kaftanını kendi biçen kadınlardan.

Meclis kürsüsünden 3'lü çektirdi - VİDEO

MELDA ONUR, ASİ RUHUYLA MECLİS'TE

Meclisteki çalışmalarının yanı sıra aktivist kişiliğiyle, bir çok sivil toplum kuruluşu için emek veren bir kadın olarak elbet sadece klasik ve resmi ceket takımlarla görmüyoruz onu. Çünkü göremeyiz. Çünkü mesela Maltepe Hastanesi’nden çıkarılan işçilerin haklarını aramak için direnen; HES projelerine ve termik santrallere, çölleşme ve kuraklığa karşı savaşan bir kadının giyimine de bu aktivist ruh yansır.

‘Kendisi gibi hissetmediği için’ yemin günü giydiği ayakkabı da, yakasında ‘MV’ rozetiyle takım elbise de, o günkü haliyle, hiç dokunulmadan durur hala.

Direniş ruhu giysilere rahatlık arayışı olarak yansır; zira milletin vekili de olsa her eylemci, gazdan ve sudan kaçmak için spor ayakkabı ve sırt çantası kullanır. Duruma uygun giyinmek, kadının şanındandır.

Giysilerle mesaj vermek, soru sormak, hak aramak da mümkündür.

Kimi zaman giysilerimiz, bizim için konuşur. Tişörtümüzdeki sloganı serbest bırakırız ki, meramımızı dile getirsin.

İngiliz moda tasarımcısı Katherine Hamnett’in 1984 yılında ABD pershing füzelerinin İngiltere’de kurulmasını onaylayan Margaret Thatcher’a, üzerinde ‘Halkın% 58’i pershing füze istemiyor’ yazan tişörtüyle meydan okuması gibi, TBMM’de özel günlerde giydiği protesto tişörtleri ile verir mesajını Onur. Greenpeace üyesi Gizem Akhan için giydiği ‘Free Gizem’ tişörtü, bir özgürlük çağrısıdır.

‘Haleti ruhiyeye bağlı ortaya karışık’ bir stil:

Melda Onur, giysilerini belli bir stile bağlı kalmadan; o günkü ruh hali, okuduğu bir kitap, seyrettiği bir film, etkilendiği bir haber ile belirler ve bu durumu ‘haleti ruhiyeye bağlı ortaya karışık stil’ olarak tanımlar. Akşamdan takısına kadar giyeceğini hazırlayanlar kadınlardan hiç olmamıştır çünkü akşam tercih ettiği giysi, sabahki ruh haliyle örtüşmez. İşi gereği çok seyahat eden bir kadın olarak Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinden alınmış eşyaları olduğundan, stiline biraz da Anadolu esnafının zevki yansır.

Hayat tek renkten oluşmaz onun için. Uzun yıllar boyunca okul üniforması bıkkınlığıyla lacivert, karacı asker babanın evdeki renk hakimiyeti sebebiyle haki renk giymemişse de şimdi tüm renkleri barındırır hayatında. Kullanımını pratik bulduğu siyah ceketlerinin yanı sıra, neşeli günlerine eşlik eden canlı renkte ceketleri de vardır. Çünkü bir kadın sırf politikacı diye karalar bağlamamalıdır.

Ceketlerin yeri Ankara, İstanbul’da ceketler fora!

Mecliste resmiyet gerektiren giysiler, çok sevilmese de mecburiyetten giyilir. Ona göre TBMM'ye herkes, kendince özenli giyinerek gelir. TBMM’ye girmeden sadece tek cekete sahip olan Onur, mecliste giydiği ceketi etek ya da pantolonla takım olarak değil bir elbiseyle, eteklerini ise gömlek yerine tişörtle kombinler. İstanbul’da ceketsiz de olur, ceketin yeri meclistir.

Yüksek topuk güzeldir ama giymesi zordur. Meclis’teki uzun yürüme yolu, ofislerden Genel Kurul’a gitmek için geçilen parlatılmış koridor, arada ızgaralı kısımlarıyla taşlı bahçe, yüksek topuk giymeyi zorlaştırır. Melda Onur bir ‘topuk anısını’ şöyle anlatır: “Bir gün yürürken topuğum iki taşın arasına girdi. Mecburen ayakkabıyı çıkardım, eğildim, taşın arasından sökmeye çalışıyorum. Kafamı kaldırdığımda gördüm ki ileride içlerinde Balbay ve Haberal'ın da olduğu bazı vekiller şaşkınlıkla bana bakıp gülüyorlar. Tam da Aylin Nazlıaka'nın ayakkabı fırlatma ile ilgili haberlerinin yoğun olduğu günlerdi. ‘Hayrola Melda Hanım siz de mi fırlatacaksınız’ diye takıldılar. ‘Bir kurtarabilirsem fırlatacağım zaten’ demişim.”

Game of Thrones'daki Brienne benzerliği

Twitter'da genç bir arkadaşın kendisine, ‘Abla sen Game of Thrones'daki Brienne'e benziyorsun, farkında mısın?’ diye sorması üzerine dizide çok sevdiği bir tipleme olan Brienne stili kestirdiği kısacık saçlarından şimdi çok memnundur. Mizahsız ne stil, ne de hayatın tadı olur.

Kadınlar vardır, üzerine zoraki biçilmiş kaftanları yeri gelince yırtıp atmaya cesareti olan. Politikacı da olsa renkleri, direnişi hayatından çıkartmayan kadınlar. Kaftanlarımızı üzerimize dilediğimizce biçmenin zamanı çoktan geldi de, geçiyor…

Melda Onur’un stil sırları:

Yaşla gelen bir aksesuar olan okuma gözlüklerimi pahalı almıyorum ki kaybettiğimde üzülmeyeyim. İşportada bile renk renk ve uygun fiyatta satılıyor.

Seyahate çıkarken belli bir renk grubu belirlerim böylece yanımda götürdüğüm her şey birbirine uyum sağlar. Çok pratiktir.

Yazın ekru renk giysiler hayatınızı kurtarır.

Pantolonu önceden pek benimsememiştim ama şimdi çok rahat geliyor. Altına bot giymek mümkün, çünkü etek altı bot olmuyor



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları