Aydın Engin

Hrant’ı öldürmek: Bin yalan bir anı

07 Ocak 2016 Perşembe

O uğursuz yıldönümüne 12 gün kaldı. 2007’nin 19 Aralık’ında Trabzon varoşlarından işsiz, hünersiz, geleceksiz ve beyni tıklım tıklım ırkçı-milliyetçi önyargılarla doldurulmuş ve eline silah tutuşturulmuş bir genç tetikçi, bu ülkenin en değerli evlatlarından birini, Hrant Dink’i kalleş bir pusuda ensesinden tek kurşunla vurdu.
Hrant Dink öldü...
Sekiz yıldır bu ülkenin yargı erki Dink cinayetini aydınlatamıyor.
Sekiz yıldır devletin derinliklerinde yuvalanmış zifiri karanlık güçler Hrant Dink’in katillerini, azmettiricilerini, onun ölümüne giden yolun kanlı taşlarını döşeyenleri kollayıp koruyabilmek için elinden geleni ardına koymuyor...
Sekiz yıl boyunca tanık olduğumuz irili ufaklı yüzlerce olay sayabilirim. Her biri suç oluşturan binlerce yalan sıralayabilirim.
Birine, sadece birine, en önemli olmayan herhangi birine siz de tanık olun.

***

Öldürülmesinden yıllar önce, 2004’te Sabiha Gökçen’in bir Ermeni yetimi olduğu ve Atatürk tarafından manevi evlat edinildiğini güçlü kanıtlarla haberleştiren Hrant Dink valiliğe çağırıldı.
Gidip gitmemekte kararsızdı. Bana ve bir arkadaşa daha danıştı. “Git ne olacak ki” dedik.
Gitti.
Döndüğünde tedirgindi. “Vali yardımcısı Ergun Güngör’ün odasında iki MİT’çi benimle görüştü. Vali yardımcısı ağzını açmadı. Sadece dinledi. MİT’çiler böyle haberler yaparsam başımın belaya gireceğini açıkça söylediler” dedi.
Başı, üç yıl sonra Ogün Samast’ın mermisi ile “belaya” girdi. Öldürüldü.
Avukatların ve ailenin ısrarlı, inatçı çabaları ancak geçen yıl sonuç verebildi. Vali yardımcısı Ergun Güngör ve MİT görevlisi Özel Yılmaz Aralık 2014’te savcıya ifade verdiler.

***

Şimdi buyrun MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın ifadesinden bir bölüm:
“... Genelkurmay MIT sekreteri Atasagun’u arayarak Dink’teki Sabiha Gökçen ile ilgili belgelerin temini talebinde bulunmuş ... ... Biz valiliğe Dink ile görüşmek amacıyla gitmedik. Sabiha Gökçen ile ilgili evrakları almak için gitmiştik. Güngör’ün odasında oturduğumuz sırada odaya Dink girdi. Biz odadan ayrılarak yan taraftaki odaya geçmek istediğimizde Dink, ‘Rahatsız olmayın, ben çıkayım’ dediğinde, Güngör bizleri akrabaları olarak tanıttı... Vali yardımcısını zor durumda bırakmamak adına spontane gelişen bir durumda MİT görevlisi olduğumuzu söylemedik. Zaten toplantıya katılmak gibi bir amacımız da yoktu.
Şimdi de Vali yardımcısı Ergun Güngör’ün açıklamasından bir bölüm:
“Hrant Dink’i valinin talimatı ile Sabiha Gökçen’le ilgili yazdığı yazılar ile ilgili belgeleri görmek amacıyla davet ettim. Görüşme benim odamda Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un katılımıyla yapıldı. ... Görüşmede bir müdahilliğim yok. Toplantının yapılmasını net olarak isteyen MIT’tir. Konuyla ilgili bir giriş yaptım. Sonra konuyu Özel Yılmaz aldı ve açıklamalarda bulundu. Ben sadece ev sahipliği yaptım, etkisiz eleman konumundaydım.

***

Gözünüzden kaçmamıştır. Bu iki devlet memurundan biri yalan söylüyor.
Hrant Dink cinayetinde önümüze sürülen binlerce yalandan sadece biri de bu...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları