Celal Üster

Aşraf Fayad’a özgürlük…

24 Kasım 2015 Salı

Aşraf Fayad, şeriat kurallarına göre yönetilen El- Memleketü’l-Arabiyetü’s- Suudiye’de, yani Suudi Arabistan Krallığı’nda yaşayan bir çağdaş sanatçı ve şair.
Aynı zamanda ülkesinde yeni yeni boy atmakta olan çağdaş sanatı Londra’ya Tate Modern’e taşıyan bir küratör.
İki yıl önce Cidde’de büyük bir sergi düzenledi, son Venedik Bienali’ndeki bir serginin de küratörleri arasındaydı.
Fayad’ın Suudi Arabistan’da yaşadığını söyledik, ama yakında yaşamıyor olabilir; çünkü “İslamiyeti reddettiği” gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.
2014’ün Ocak ayında tutuklandığında kimliğine el konulduğu için avukat tutamadı. İlk başta, Abha şehrindeki şeriat mahkemesinden 4 yıl hapis ve 800 kırbaç cezası aldı.
Daha sonra, yeniden yargılanacağı söylenerek bir buçuk yıl oyalandı. Sonunda, yeni yargıç, savunmasını bile almadan onu ölüme mahkûm etti.
Fayad’ı yakından tanıyanlar, Suudi Arabistan’da “mutavvin” denilen din polislerini Abha şehrinde bir meydanda bir adamı kırbaçlarken gösteren bir videoyu internet üstünden postaladığı için bağnazlar tarafından cezalandırıldığını söylüyorlar.
Fayad’ın salıverilmesi için bir kampanya yürüten Kuveytli göçmen hakları aktivisti Mona Kerim, “Bazı Suudiler bunun ahlak polisinin intikamı olduğu kanısındalar” diyor. Kerim, aynı zamanda, Fayad’ın, Suudi Arabistan doğumlu olmasına karşın bir Filistin sığınmacısı olduğu için hedef alındığını ileri sürüyor.
Uluslararası Af Örgütü, bir süre önce, “Filistinli şair ve sanatçı Aşraf Fayad’ı Kurtarın!” başlığıyla bir imza kampanyası başlattı.
İmza dilekçesinde, Fayad’ın hedef alınmasının, yazarlara karşı nefreti körüklemeye ve İslamiyeti ifade özgürlüğünün bastırılması ve ezilmesini haklı göstermek için kullanmaya yönelik çok daha geniş bir kampanyanın bir parçası olduğu vurgulanıyor.
Ve Fayad’ın cezalandırılması karşısında suskun kalmanın, özgürlük ve insan hakları kadar bilgi, edebiyat, kültür ve düşüncenin de aşağılanmasına hizmet edeceği belirtiliyor.
Bu kampanyaya, küresel yoksulluktan Ortadoğu’da yaşanan krizlere, iklim değişikliğine kadar pek çok konuda milyonlarca kişinin harekete geçmesi için etkinlikler yürüten Avaaz’ın (Ses) avaaz.org sitesinden katılabilirsiniz.
Bence, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Türkiye Komitesi, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye Şubesi, Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar da bir araya gelmeli ve bir “Fayad’a özgürlük!” kampanyası başlatmalı.
Şiirler yazan, kitaplar yayımlayan, çağdaş sanat sergileri açan bir insanın bir İslam ülkesinde şeriat kurallarına göre idam cezasına çarptırılması, büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye toplumunun insanlarını çok yakından ilgilendiriyor.
Belirli bir yaşam tarzının şimdiden dayatılmaya başladığı ülkemizde yazdığımız her dizenin, kaleme aldığımız her satırın, yaptığımız her resim ve heykelin hakkını sonuna kadar savunmak için…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Irgat’ın Türküsü 14 Mayıs 2018

Günün Köşe Yazıları