Çiğdem Toker

Katmerciler Bağış ve Huzur Hakkı Ödedi mi?

27 Ekim 2014 Pazartesi

Başbakan Davutoğlu’nun 14 Ekim’de kamuoyuyla da paylaştığı “talimat”ın ardından, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 65 yeni TOMA alımı için davet yöntemiyle (gizli) ihale yaptığına ilişkin yazımız ve oradaki sorular TBMM gündemine taşındı.
Yazıda, üç firmanın davet edildiği ve açık eksiltme usulüyle yapılan son ihalede, en düşük teklifleri, Emniyet’e 2013 ve 2012 yıllarında da TOMA yapıp teslim eden, eski AKP’li vekil İsmail Katmerci’nin sahibi olduğu Katmerciler Araç Üstü Ekipman AŞ’nin verdiği iddiasını gündeme taşımıştık.
20, 20, 25’erlik partiler halinde yapılan ihalelerde sırasıyla; 620, 610 ve 600 bin TL’lik teklifler üzerinden, toplamda 40.6 milyon TL’lik bir alımın Emniyet bütçesinden gerçekleştirileceğinin yanı sıra, bu hafta da 250 adet yeni TOMA için ihale yapılacağını ve böylece TOMA için 200 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldığı duyumlarını aktardık.
(Hisseleri borsada işlem gören halka açık bir şirket olan Katmerciler’den ve Emniyet’ten bu ana dek herhangi bir açıklama gelmediğini belirtelim.)

Vakıflara bağış yapıldı mı?
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun dünkü önergesinde, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlamasıistemiyle yönelttiği soruların üçü, -TÜRGEV ve İlim Yayma Vakfı’na bolca yapılan bedelsiz tahsislerin gündemde olması sebebiyle- özel bir ilgiyi hak ediyor.
Şöyle diyor Tanrıkulu:
-Şirket veya hissedarlarının son 5 yıl içinde Türkiye’de faaliyet gösteren vakıf ve derneklere yaptıkları bağışlar bulunmakta mıdır?
-Bulunmaktaysa, hangi vakıf ve derneklere, ne kadar tutarlarda bağışlar yapılmıştır?
-Katmerciler tarafından, son 5 yıl içinde herhangi bir bürokrat/ bürokratlara, temettü, huzur hakkı adları altında ödemeler yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi bürokratlara ne kadar tutarlarda ödemeler yapılmıştır?

‘Her koşulda şeffaflık’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl yine Katmerciler’in kazandığı TOMA ihalesinin sonuçlarını merak eden milletvekillerine, “gizli” olduğu gerekçesiyle yanıt vermekten kaçınmıştı. Aynı gizliliğin sürdüğü anlaşılıyor.
Yine de yeni TOMA alımının, bu kez bütün illere, başka illerden takviye yapılmasını gerektirmeyecek çoklukta hedeflendiği, Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün ihale ilanından anlaşılıyor. Malatya Emniyeti, 4 Kasım’da TOMA garajı ihalesine çıkıyor.
Bu arada, Katmerciler’in 2013 Faaliyet Raporu’ndan birkaç veriyi paylaşalım. 2012 yılında 25 adet TOMA üretme kapasitesine sahip olan şirket, bu kapasiteyi 2013’te 160’a çıkarmış. 2012’de, TOMA’lar için 5 milyon 273 bin TL satış geliri açıklayan şirketin, 2013’teki TOMA geliri ise üç katını aşarak 17 milyon 170 bin TL’ye ulaşmış.
Bu yılki ihale “bereketine” bakılırsa, şirket kapasitesi ile satış gelirlerinin daha da arttığı/artacağı anlaşılıyor.
Kamuoyu ve yatırımcıları, 2013 yılı Faaliyet Raporu kitapçığına “Her koşulda şeffaflık, ahlaki ilkemiz” sloganını koyan Katmerciler’in, hisseleri borsada işlem gören bir şirket olarak bu sorulara, TBMM’de haftalar süren, çoğu kez de yanıtsız kalan “önerge prosedürü”nü beklemeksizin yanıtlamasını bekleyecektir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları