Çiğdem Toker

Rönesans’ın Enflasyonu

05 Kasım 2014 Çarşamba

Açıklama en yetkili ağızdan geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan için yaptırılan “Hizmet Binası” maliyetinin, kamuoyunda dillendirilen bütün tahminlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı.
İnşaat künyesinde ve resmi evrakta “Başbakanlık Hizmet Binası” adıyla başlayan Cumhurbaşkanlığı Hizmet Binası, bütçeye 1 milyar 370 milyon TL’ye mal olmuş.
Bütçe değil aslında. Doğrusu bütçeler olmalı. Çünkü hukuksuz inşaat 2012 yılında başladı. Dolayısıyla harcama ve ödemeler de.
Şimşek’in aktardığına göre, bu tutarın 963.4 milyon TL’si Başbakanlık bütçesinden harcanmış. Maliye Bakanı’nın belirtmediğini tamamlayalım: Bu tutar bir değil üç yılın bütçesine yansıyan maliyet.
Yanı sıra, kalan tutar olan 300 milyon TL için de 2015 bütçesine ödenek konulmuş.
Etti mi size dört bütçe...
Ve dikkatinizi çekerek: “Başbakanlık bütçesinden”!
Kullanım amacı yarı yolda fiilen değiştirilen ve dünya medyasının da gündemine oturan hizmet binası için bazılarınıza detay gibi gelecek soruları da buradan yöneltelim:
Bina harcamasının, Cumhurbaşkanlığı değil Başbakanlık ödeneklerinden ayrılması bütçe mevzuatına, hukuka uygun mudur?
Cumhurbaşkanlığı hizmetindeki bir yapının ödeneklerinin Başbakanlık bütçesinden kullanılması, Başbakanlık’ın yapacağı hizmetlerde aksamaya yol açmaz mı?
Müteahhit firma Rönesans Holding’e hakediş ödemeleri yapılsın diye, Başbakanlık’ın hangi harcama kalemlerinden kısıntıya gidiliyor?
Tabii siz şimdi dudağınızda buruk bir tebessüm, “Nasıl sorular bunlar, hukuk en başında çiğnendi, sit alanına dikildi, yargı kararlarına uyulmadı, iskân belgesi sır diye saklandı” diye düşünmekte özgürsünüz.
Kaldı ki, bu soruları herhalde önce, bütçesinden milyarlar aktarılan, mali manevra alanı kısıtlanan Başbakan Davutoğlu’nun sorması gerekiyordur. Kim bilir belki bütçe görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Şimşek, açıklama yapar.

***

Aslında, Rönesans Holding’in üstlendiği “Başbakanlık Hizmet Binası” proje bedelinde hesap başından bu yana hiç tutmadı.
Kamu bütçesinde, inşaat yatırımları “sermaye gideri” adıyla geçiyor. Geriye doğru baktığımızda; 2013 yılı Başbakanlık bütçesinde binaya 250, 2014 bütçesinde de 401 milyon TL ayrıldığı görünüyor. 2015 tahmini ise daha önce 144.3 milyon TL olarak ilan edilmiş. (Devletin üç yıllık resmi bütçe tahminlerine göre.)
Bakan Şimşek önümüzdeki yıl 300 milyon TL ayrılacağını açıkladığında, aslında tahminin iki katını geçen bir harcamayı kabul etmiş oluyor.
Toplamda, 700 milyon TL ile başlanıp 1 milyar 370 milyon TL’ye çıkması da bunun kanıtı zaten.
Tahminlerin tutmaması ise enflasyon tahmininin tutmamasından kaynaklanıyor. Malum, inşaat maliyetleri sürekli artıyor. Bunun demiri var, mermeri var, ince işçiliği var... Enflasyon sebebiyle artan inşaat maliyetleri, müteahhide gani gani ödenirken, aynı hassasiyet memur maaş artışlarında da gösteriliyor (!)
2015 yılı Program Eki’nde şöyle deniliyor bakın:
“Memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2015 yılının Ocak ayında yüzde 3 ve oluşacağı tahmin edilen yüzde 0.63’lük enflasyon farkı nedeniyle temmuz ayında yüzde 3.63 oranında artırılması öngörülmüştür.”
Rönesans’a gerçek, memurlara da yüzde 0.63’lük enflasyon farkı hayırlı olsun.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları