Gerçek Nerede?

01 Aralık 2008 Pazartesi

Batı medyasında önemsenen kimi gazete ve dergideki son yayınlarda AKPye ve Başbakan Erdoğana dönük bakışların değiştiği izleniyor; ülkemizde bu gibi olaylara gereğinden çok paha biçen bir kesimin olduğu da biliniyor.

Batı medyasındaki yeni saptamalarla bizim bu köşede uzun süreden beri altını çizdiğimiz gerçeklerin, çok gecikmiş de olsa, teslim edildiğini görüyoruz.

Peki, bu gecikmenin sebebi nedir?

*

ABD, Bush yönetimiyle dünya çapında geçerli bir yeni projeyi uygulamaya başlamıştı; neoliberalizmveküreselleşme gibi cazibeli sözcüklerle vurgulanan bu tasarımın gerçek yüzü gizleniyordu.

Aradan geçen sürede hem projenin maskesi düştü, hem de uygulama başarısızlığa uğradı.

Gazetemiz Bush yönetiminin özellikle yaşadığımız bölgede uygulanan BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) ve Ilımlı İslam Devleti Modelinin ne demek olduğunu nice kez sergilese de, dış medya ve içerideki uzantıları gerçekleri örtbas etmek yolunda başarı kazandılar.

Ancak aradan geçen sürede gerçek, elle tutulurcasına somutlaştı.

Bush yönetiminin ve Türkiyeyi de kapsayan projesinin çöküşü Amerikada bir yeni dönüşüme ihtiyaç yarattı.

Obama olayı bu tarihsel olguyu vurgulamaktadır.

*

Öncelikle Angloamerikan medyasındaki değişim bu nedenle gereğinden çok önemsenmemelidir.

Ülkemizde kendimize ilişkin gerçekleri ancak Batı medyası yazdığı zaman algılayacak bir geri zekâlılığı benimsemekten kaçınmalıyız.

Amerikancılık ne yazık ki bizde kurumsallaşmıştır; her kesimde dünyaya ve Türkiyeye ABD dürbünüyle bakanların gücünü önemsememek hatasını işlemekten sakınmalıyız.

Amerikanın, Obama döneminde de dünya ve Türkiye ilişkilerini Amerikanın çıkarları açısından yürütmesi kadar doğal bir şey yoktur.

*

1923 laik Türkiye Cumhuriyeti Batıya karşı savaşla kuruldu; ama, Batının hukuk kurumlarını benimsedi.

İsviçre bugün Ermeni soykırımı yoktur diyenleri yargılayıp cezalandırıyor; öte yandan da Lozan Antlaşmasının imzalandığı masayı bize armağan ederek gönül almaya çalışıyor.

Türkiye Batıyı ve medyasını eleştirel yaklaşımla gerçekçi biçimde değerlendirebildiği zaman varoluşuna yakışır bir tutuma kavuşacaktır.


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları