Halk En Büyük Güçtür

08 Mart 2023 Çarşamba

Altı partiden oluşan Millet İttifakı gücünü korudu ve Kılıçdaroğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etti.

Akşener’in geçen cuma günü beklenmedik biçimde sert bir konuşma yaparak 6’lı masayı terk etmesi bir anda siyasal kriz yaratmıştı.

“Siyasal hayatta 24 saat birçok gelişmelere gebedir” sözü gerçek oldu, 72 saat süren krizden sonra Akşener masaya döndü ve seçim için olumlu gelişme yeniden başladı.

Gerek İYİ Parti tabanının Akşener’in 6’lı masadan ayrılmasını onaylamaması, gerekse kamuoyunun olayı olumlu karşılamaması, Akşener’in 6’lı masaya geri dönmesini sağlamıştır.

Bu olayda halkın en büyük güç olduğu bir kez daha anlaşıldı. Demokrasilerde en büyük güç halkın istemleridir, kamuoyunun tavrıdır. Kısaca, demokrasilerde en büyük güç halktır.

Bu süreçte, Akşener’in sert ithamlarına CHP’nin yanıt vermemesi, kırıcı olmaması, sakin ve soğukkanlı davranması Akşener’in dönüşünde önemli rol oynamıştır.

Krizin çözümünde İmamoğlu ve Yavaş için cumhurbaşkanlığı yardımcılığı önerisi bir uzlaşı formülü oldu. Bu akılcı formül, iki unsuru içinde barındırıyor, Kılıçdaroğlu geri adım atmamış oluyor ve Akşener’in de onurlu bir dönüş yapmasını sağlıyor. Böylece kimse kaybetmemiş, iki taraf da kazanmış oluyor.

Altılı masa liderlerinin birlikte cumhurbaşkanlığı adayı olarak Kılıçdaroğlu’nu ilan etmeleri, halk kitlelerinde yeni bir “sinerji” yarattı. Halk katmanlarına inen yepyeni bir heyecanın oluşmasını sağladı.

Şimdi artık bütün güçleri birleştirerek seçimlere odaklanmak gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki seçmen kitlesi sadece 6’lı masanın partilerinden oluşan Millet İttifakı ve karşılarındaki AKP ile MHP’nin birleşiminden oluşan Cumhur İttifakı değildir.

Bunların dışında kalmış diğer sol partiler ve HDP vardır. Bu kesimin oy oranı yüzde 12-15 arasındadır. Seçimlere giderken bu önemli kitle bir yana bırakılamaz. İlk turda seçimi kazanmak için kucaklayıcı, kapsayıcı olmak gerekir. Cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk’ün Aydınlanma Devrimleri’ne, laiklik ilkesine ters düşmeyen tüm partilerle diyaloğa girilmelidir. 6’lı masa birleşenleri halkın karşısına birlikte çıkmalı, resim vermelidir. Bu ittifakın CHP’nin içinde bulunduğu bir sağ partiler oluşumu değil, Cumhuriyet ilkelerine, Atatürk Devrimleri’ne ve demokrasi kurallarına bağlı tüm halkın birleşimi olduğu gösterilmelidir.

Bugünden sonra tek hedef seçimin ilk turda kazanılması olmalıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları