Cüneyt Arcayürek

Anahtar…

20 Mart 2015 Cuma

ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen, geçen aralık ayından beri kullandığı faiz artışında “sabırlı” olacağı ifadesini resmi açıklamalarından kaldırarak faiz artışı için hazır olduğunu açıklamış oldu.
Fed açıklaması, ABD’nin sadık dostu Türk halkının bir bölümünün Tanrı’dan sonra tanıdığı en büyük kuvvet sözde evrensel lider Bay RTE’nin ekonomik dehasına müthiş bir darbe!..
Şimdi Kaçak Saray’dan ABD Merkez Bankası Başkanı’na ya Allah bismillah diyerek salvo atışları beklemez misiniz?
İçimizdeki safdillerin, faizi indir diyen liderlerine Amerikan’ın faizleri yükseltmeyi içeren kazığını RTE’nin nasıl yorumlayacağını düşünmeye de gerek yok.

***

Sanki bu ülkede yaşamıyoruz: Bay RTE’nin bu ülkede toplumu sarsıcı ne olursa -ya Allah bismillah- diyerek, üstelik elinde tek bir delil, belge olmadığı halde Pensilvanya’daki bir zaman ne istediyse verdik dediği muhterem hoca efendisini suçlamıyor mu?
Şimdi komik bir sahne izlemeye hazır olun.
Kaçak Saray; Amerika’nın Pensilvanya eyaletindeki hocanın; faizlerin indirilmesi için çırpınan RTE’yi ve ekonomik dehasını; en azından Türk halkı önünde -hadi efendilik bizde kalsın- rezil etmek amacıyla demeyelim de, küçük düşürmek için…
…. Fed’i ve başkanı Yellen’ni ikna ederek faizleri yükselme kararı almalarını sağladı diyebilir miyiz? Tereddüt etmeden evet, diyebilirsiniz!

***

ABD’ye resmi bir ziyaret yapan Cumhurbaşkanı Sunay ile bir gece Beyaz Saray’ın konuğu olduk. Küçük bir sahne. Kısıtlı izleyicinin konuk olduğu küçük bir salonda Sunay’a Amerikan halkının komik bulup güldüğü bir oyun izlettiler.
Ha Beyaz Saray ha Kaçak Saray! Şimdi düşünüyorum da at meraklısı kızına manej yaptıran RTE, Kaçak Saray’da siyasal ve ekonomik alanda uygulamaya koyduğu, örneğin büyümemizi, gelişmemizi kıskanıyorlar dediği için Avrupa devletlerini bıyık altından güldürdüğü gibi, Saray’da bir salonu sonradan komik sonuçlar veren başrolünü oynadığı nice siyasal oyunların sergileneceği küçük bir tiyatroyu neden inşa ettirmesin?

***

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, seçim öncesi son grup toplantısındaki kısa konuşması, AKP’de tsunami yarattı.
HDP var oldukça, HDP’liler bu topraklarda nefes aldığı müddetçe, RTE, seni başkan yaptırmayacağız” diyen iki üç cümle üstelik…
Tabii AKP klasik saldırısını yineledi. Birbirinden farklı partilerin örneğin İç Güvenlik Yasası’na, örneğin RTE’nin başkanlığına karşı aynı düşüncede olabileceklerini bir türlü sindiremeyen AKP, HDP ile CHP’yi ruh ikizleri diye aynı kefeye koyuverdi.
Peki ama HDP’nin barajı aşamayacağını neden yalakalarına söyletip duruyorlar?

***

AKP’deki bu telaş neden?
Bu telaş, korku yüzde 11 oyla barajı aşması olası HDP’nin Meclis’e 58 vekille gelmesi olasılığından kaynaklanıyor.
Demirtaş’ın son, RTE’yi asla başkan yaptırmayacağız, diyen kısa demeci, AKP’nin seçim öncesi seçmen üzerinde çeşitli oyunlarla HDP’nin yüzde 10’u aşmasını engellemeye çalışması olasılığını güçlendiriyor ve bu hırsla AKP, HDP’nin olası yeni seçmenlerine, oylarına ve partiyi giderek daha sempatik yapan davranışlarıyla önem kazanan Demirtaş’a yeni uygulamalarla saldırmaya yöneliyor.
AKP’den de, başkanlık sevdasına tutulandan da kurtulmanın anahtarı konumuna gelen HDP, mutlaka barajı aşmalı!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları