Ayıp Üstüne Ayıp

20 Nisan 2011 Çarşamba
\n

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 12 Haziran genel seçimlerine ilişkin olarak 12 bağımsız milletvekili adayını veto etti. Bu 12 kişiden 7si Barış ve Demokrasi Partisinin (BDP) desteklediği adaylar. YSKnin anayasanın 76. maddesine dayanarak verdiği bu karar sonucunda Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız seçimlere katılamayacak.

\n

Mevzuata göre bu adayların yedekleri olmadığından BDP, Mersin, Elazığ ve Siirtte tek bağımsız aday gösterdiği için bu 3 ilden milletvekili seçtirme şansı bulunmadığı gibi, Diyarbakırda da 2 adaylığın iptali nedeniyle seçime girmesi durumunda en fazla 4 milletvekilini Meclise gönderebilecek.

\n

Dünkü Cumhuriyette manşete çıkarıldığı gibi YSKnin kararı taşları yerinden oynatmıştır. Bu karar bir biçimde düzeltilmezse yalnızca Güneydoğuda değil Türkiye genelinde istenmeyen olaylar yaşanacaktır. BDPnin desteklediği bağımsız adayların seçimlere katılamaması doğrudan doğruya AKPnin işine yarayacağından eleştiri okları öncelikle iktidara yönelecektir.

\n

YSK kararı önümüzdeki seçimlerin meşruiyetine gölge düşürmüştür. Karar istendiği kadar yasalarla açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın kamuoyunu tatmin edemeyecektir. Seçimlere katılması engellenenlerden üstelik ikisi, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak halen milletvekilidir. Bu milletvekillerine Artık seçimlere katılamayacaksın!demek anlaşılabilir bir durum değildir.

\n

YSK, işi seçimden seçime yoğunlaşan bir kuruldur; kurulun aklına dört yıl boyunca gelmeyenler bir anda mı gelivermiştir? Yoksa yasalar kılıfına uydurularak AKPnin Güneydoğudaki şansının arttırılması mı amaçlanmaktadır? Hukukun guguklaştırıldığı koşullarda insanın aklına bunların gelmesi herhalde doğaldır.

\n

TBMM derhal toplanmalı, hangi yasanın değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilmeli, Türkiye bu ayıptan kurtarılmalıdır.

\n

***

\n

Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere devlet büyükleri Yükseköğrenime Geçiş Sınavında (YGS) yaşanan şifre rezaletine ilişkin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demirin açıklamasından tatmin oldular ya, bizim de tatmin olmamızı bekliyorlar. Fakat olamıyoruz, hele YGS mağduru gençler hiç olamıyorlar.

\n

Bu tatmin olamama durumu Başbakanı fena halde öfkelendiriyor, hele gençlerin alanlara dökülmesi kanını tepesine çıkartıyor. Nitekim “2023” gösterisinde, Bu gizli eller tarafından yönlendirilen çocukların karşısına istersek 4-5 bin kişi çıkartırız! dedi. Başbakan bir an Türkiyenin Yemen, Suriye, Libya gibi bir ülke, toplumun da bir biat”, itaat toplumu olmadığını unutmuş olmalı; ama neyse bu dehşet uyandırıcı tehdit eyleme dönüşmedi, Taksim Alanı da Kahirenin Tahrir Meydanı olmaktan kurtuldu.

\n

Halkı halkla tehdide ne denir, bir ad bulamıyorum. Ayıp dense hafif mi kalır, onu da bilemiyorum.

\n

***

\n

Gazetemiz yazarlarından Bedri Baykama ve asistanı Tuba Kurtulmuşa karşı düzenlenen alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, kendilerine geçmiş olsun diyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları