Mustafa Balbay'a Mektup

25 Nisan 2011 Pazartesi
\n

Sevgili Balbay,

\n

Dünkü yazını duygulanarak okudum. Okurken, Cumhuriyet Kitaplarının standında kitaplarını imzalarken, önünde oluşan uzun kuyruklar geldi gözlerimin önüne.

\n

16. İzmir Kitap Fuarı dün akşam sona erdi. Coşkusu müthiş bir fuardı. İzmir için Türkiyenin aydınlık yüzü derler ya, genç yaşlı, kadın erkek İzmirliler dokuz hafta boyunca bunu bir kez daha kanıtladılar, daha cumartesi günü öğle saatlerinde geçen 15 yılın ziyaretçi rekoru kırıldı, kapılardaki sayaçlar saat 15.30da 254.320yi gösteriyordu.

\n

O cıvıltılı kalabalığı, o coşkuyu görmeni isterdim. Önümüzdeki yıl mutlaka göreceksin, kitaplarını imzalayacaksın, o coşkuyu okurlarınla, dostlarımızla hep birlikte paylaşacağız.

\n

Üç gün önceki yazında fuardan söz ederken Beş kez hücre değiştirdiğim Silivri zindanlarında bir kez daha duyumsadım ki, o salonlar benim aşkımdiyordun, fuarların sürekli görgü tanığı olarak söylüyorum, sen de o fuarların, o salonların, o salonlardaki görkemli kalabalıkların aşkısın. En geç kasımda, İstanbul Kitap Fuarında buluşacaksınız. İzmirliler kavuşturacak sizi birbirinize.

\n

***

\n

Sana biraz da İzmirden söz edeyim. 23 Nisan ile birlikte bir haftadır süren soğuklar sona erdi. Gökyüzünün o İzmirliler için bu mevsimde pek alışılmadık olan griliğinin yerini mavi aldı. Kent üç gündür güneşli ve güneşi gören İzmirliler sokağa döküldüler. Kordonboyu yüzleri gülen insanlarla dolu; genç çiftler ele ele, kol kola, sarmaş dolaş yürüyorlar kıyı boyunca ve onları kimse yadırgamıyor. E, burası İzmir, burada aşkı, sevgiyi, sarmaş dolaşlığı yadırgayanlar yadırganır esas, öyle değil mi?

\n

Biz fuarcılarhemen her yıl yaptığımız gibi yine genellikle Servetin Yerinde toplanıyoruz akşamları; çöp şiş, köfte, yanında da rakıTurhan Günay saz çalıyor kimi zaman, sevgili Fazilet Kuza her zamanki gibi heyecanlı ve telaşlı, ama hep güler yüzlü ve mutlu. Anlıyoruz ki fuarda işler iyi gitmiş, seviniyoruz.

\n

Seni anıyoruz, seni andıkça da sana olan sevgimiz artıyor, aynı zamanda da seni 780 gündür demir parmaklıklar ardında, hücrelerde tutanlara karşı öfkemiz kabarıyor.

\n

***

\n

Sen de izliyorsun, bu iktidar tam anlamıyla zıvanadan çıktı artık. Rezaletler, skandallar birbirini izliyor. YGS mağduru liseli gençler haklı olarak sokaklara dökülmüş, Başbakan yaşları 17-18 olan gençleri kendisine bağlı on bin kişilik kuvvetlerle sindirmeye, korkutmaya çalışıyor. Olacak şey mi? Haydi, arkasından o anlaşılması güç YSK kararıİki gün sonra karar geri alınıyor, ama bu arada insanlar ölüyor, yaralanıyor, Türkiyeye dehşet günleri yaşatılıyor boşu boşuna.

\n

Bir bakıyoruz 4/C mağduru TEKEL işçileri hakkında ceza davaları açılmış, haklarını aradıkları için. İnsan mantığının kabul edebileceği şeyler değil bunlar; ama oluyor.

\n

Bir korku tünelinde yürür gibiyiz. Fakat ilelebet sürecek değil bu karanlık geçit. Mutlaka çıkacağız aydınlığa.

\n

Seni sevgiyle kucaklıyorum.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları