Türkiye Tarih mi Yapıyor?

01 Ağustos 2012 Çarşamba
\n

\n

Türkiye, günümüzün uluslararası siyasi tarihinde aktif bir role sahip gibi görünüyor. Bunun gerçeği ne kadar yansıttığını tam olarak bilemiyoruz. Demeçlere, eylemlere alandaki hareketliliğine bakarsanız, karar verici pozisyonda, en azından karar verenler arasında yer aldığını söyleyenlere inanabilirsiniz. Belki de öyledir.

\n

Ama başka türlü düşünmemize yol açacak olgular da var.

\n

***

\n

Türkiye sınır komşusu Suriye ile diplomatik ilişkileri kesmiş durumdadır. Başka gerekçeler söyleniyor olsa da Batı böyle istiyordan başka mantıklıbir gerekçe yoktur. İsyancılara her türden yardımını gizlemeyen siyasi iktidar, iç savaşta birdenbireortaya çıkan ve silah sıkmadan, yani Suriye yönetiminin geri çekilmesiyle sınıra yakın bazı kasabalarda egemen olan Kürt oluşumundansa rahatsızdır.

\n

Tablonun daha genel görünümünde ise Batının tüm araçlarıyla Suriye yönetimini çökertmek için çaba gösterdiğini, sonra nasıl bir Suriye olacak sorusunu o kadar da önemsemediğini görüyoruz. Suriye ise kendi çıkarları gereği Rusya, İran ve Çinin şimdilik küçümsenemez desteğine sahiptir. Akdeniz savaş gemilerinin karşılıklı konumlandığı bir denizdir artık.

\n

***

\n

Bu tabloda Türkiyenin aktif mi, pasif mi, sürüklenen mi, sürükleyen mi olduğuna, olacağına karar vermek kolay değil. Büyük aktörlerin kendi tabiatları gereği zücaciye dükkânına girmiş fil tavrıyla hareket ettiklerini biliyoruz. Irakta, Libyada yaptıkları ortadadır. Şimdi aynı stratejiyi Suriyede uyguluyorlar. Peki daha sonrası? Böyle bir tabloda Türkiyenin çıkarlarını koruyup kollayabileceği bir pozisyonda olduğunu söylemek kolay mı?

\n

Kolay değildir, çünkü siyasi iktidarın Türkiyenin geleceği konusunda tuhaf fikirleri var. İktidar, Batının hesaplarıyla da denk düştüğü mantığıyla, Türkiyenin çıkarını bölgede etkinlik kurmak olarak kurgulamış görünüyor. Bunun için ideolojik bir temel oluşturdu ve bunu iç politikadaki genel hikâyesiyle, hevesleriyle birleştirmeye niyetli.

\n

Peki gerçek ne diyor? Bu kurgu gerçeği yansıtıyor mu?

\n

Bakınız Kürt uzmanı, CIA ideoloğu ya da stratejisti Henri Barkey ne diyor?

\n

Şunu biliyoruz ki Suriyede Esad uzaklaştırıldıktan sonra ciddi bir merkezi hükümet kurulmayacak. Uzun müddet, bir galeyan olacak Suriyede. Bu galeyanda Nusayriler, Sünniler, Dürziler, Hıristiyanlar, Kürtler olacak. Bunlara bakınca, iki büyük ayrılık, Nusayrilerle Sünniler arasında olacak. Hıristiyanlar da Nusayrilerin yanında olacak. Böyle bir ortamda Kürtler denge unsuru olarak ortaya çıkabilir.

\n

Başka şeyler de söylüyor:

\n

Kürdistanda en güçlü kuvvet Barzani. İleride Suriyede Barzani olacak. (...)Suriyede, Türkiyede, Irakta ve İranda bir Kürt etnisitesi var. Bunlar yok dersek, ortadan kalkmayacaklar. Ok yaydan çıktı. Artık yapılması gereken bunun yönetilmesi süreci. (Şenay Yıldız söyleşisi; 30 Temmuz 2012; Akşam)

\n

***

\n

ABD yönetiminin bölgeyle ilgili stratejisinin ne olduğu ortadadır. Barkey açık ve net bir şekilde söylüyor. Suriye parçalanacak. Kürtler Suriyede farklı etnisiteler arasında Barzani yönetiminde denge unsuru olacak ve Türkiye artık İranda, Irakta, Suriyede ve Türkiyedeki Kürt varlığını görmek durumunda. Ok yaydan çıktı, artık yapılması gereken bunun yönetilmesi.

\n

Türkiye bu süreci yönetmeye hazır mı, niyetli mi? Kendi Kürtleriyle nasıl barışacağını biliyor mu? Bu büyük oyunda Akdenizde savaş gemileri kaynarken, sıradan sayın, yedi düvel sırtlan dişleriyle Ortadoğuya girmeye hazırlanırken oyun kurucu muyuz biz?

\n

En hayati, canlar yakan sorununu çözememiş bir Türkiye, hayali stratejik derinliklerde boğulup gitmez mi?

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları