Kusursuz giysiler

01 Mayıs 2016 Pazar

“Biliyor musunuz” dedi sahnedeki genç kadın, “Artık giysilerimizi üç boyutlu yazıcılarla üretebiliyoruz.”
Üç boyutlu yazıcılarla giysi?
Herhalde plastik aksesuvarlar üretiyor diye geçti içimden. Acaba nasıl şeyler tasarladı diye düşünürken, “İşte sonuç” dedi sahnedeki kadın, kollarını iki yana açtı:
“Buraya gelirken özel bir kıyafetle geleyim istedim. Hemen bilgisayarda bir etek tasarladım ve dün gece yaptım. İşte üzerimde görüyorsunuz.”
Salonda birden bir alkış. Üstelik hoş bir etek.
Geçen yıl internet üzerinden izlemiştim konferansı. O ünlü TED konferanslarından biriydi sanırım.
“Ölçülerinize göre kişiselleştirilmiş, tam olarak üzerinize oturan bir kıyafet hayal edin” diyordu konuşmacı. Kusursuz giysilerden söz ediyordu.
Bir tümcesini daha hatırlıyorum:
“Alışveriş için mağazaya gitmeyi unutun. Yakında giysilerinizi internetten bilgisayarınıza indireceksiniz. Tıpkı müzikler gibi. Sonra evinizdeki yazıcıyla basacaksınız.”
Fakat giysileri üretirken plastiğe benzer, esnek bir malzeme kullanıyordu. Plastik insana çok hoş bir duygu vermiyor. Yine de yaptıkları ilginçti.

***

Geçenlerde yayımlanan ceket haberi daha da ilginçti. Boston’daki Ministry of Supply şirketi, üç boyutlu yazıcı kullanarak kişiye özel “dikişsiz ceket” üretmiş. Hem de iplikten. Adına da “Seamless” demişler. İlk aşamada üretilen 250 ceket 250’şer dolardan hemen satılmış zaten. Ceket yazıcıdan tek parça halinde çıkıyormuş. Ek yok, dikiş yok.
Daha aradan bir yıl geçmeden yaşanan gelişmeye bakar mısınız...
Şirket yetkililerinin geleceğe ilişkin öngörüleri biraz farklı tabii. Gelecekte mağazaya gidip kendimizi taratacağız. Böylece ölçümüz alınacak. Ardından istediğimiz modeli seçeceğiz ve hemen orada ceketimizi üretip bize verecekler. Ve ceket tam üzerimize oturacak.

***

Üç boyutlu yazıcılar gelecekte yaşamımızı etkileyecek önemli teknolojilerden biri.
Bugüne kadar bu cihazlarla pek çok şey yapıldı. Saatte 65 kilometre hızla giden araba yaptılar. Biyonik el, spor ayakkabısı ürettiler. Ev bile yaptılar.
Southampton Üniversitesi, gövdesi tümüyle üç boyutlu yazıcıyla basılan bir uçak yaptı. Adını SULSA koydular.
Bilim insanları şimdiden üç boyutlu yazıcılarla basit organlar, dokular üretmeyi başardılar. Damar ürettiler. Daha karmaşık işler yapmaya çalışıyorlar.

***

Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanları giderek yaygınlaşıyor.
Bu yazıcılarla yemek de yapılabiliyor.
Diyelim gün boyu çok yorulduk, fazla hareketliydik. Gelecekte evdeki yazıcımız bize, harcadığımız kalori miktarına uygun bir yemek hazırlayabilir.
Yemekler internetten indirdiğimiz ünlü ustaların tarifleriyle de hazırlanabilir.
Belli ki yakın gelecekte çoğumuzun evinde üç boyutlu yazıcı olacak.
Bu üç boyutlu yazıcılarla kendi vücudumuzdakilerden daha iyi çalışan organlar yapabilir miyiz?
Bu başarılırsa, insan ömrü ne kadar uzayabilir? Yanıt bekleyen pek çok soru var.
Üç boyutlu yazıcılara ilişkin beklentiler yüksek. 4. Sanayi Devrimi diyorlar ya. Onun önemli bir ayağı işte bu üç boyutlu yazıcılar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları