Noel Babanın robotları...

03 Ocak 2016 Pazar

Noel Babanın kızağını çeken ren geyikleri yok. Onların yerini robotlar almış. Biri kızağı çekiyor, diğer ikisi önden koşuyor. Hepsinin sırtına hediye torbaları yüklenmiş.
Filmi çekerken sevimli bir sahne yaratmaya çalışmışlar. Noel şarkıları çalıyor. Fakat izlerken yine de ürperiyorum.
Çünkü biliyorum ki bu tip robotlar askeri amaçlarla kullanılmaya başlanacak. Ormanda bunlardan bir tanesiyle karşılaştığınızı düşünsenize. Noel Babanın kızağını çeken robot zaten ordu için geliştirilmiş. Adı “BigDog”. Uzunluğu 81 santim. 110 kilo ağırlığında. Engebeli arazide yürüyebiliyor, akarsudan geçebiliyor. Tekme atsanız devrilmiyor. Saatte 6.4 kilometre hızla koşuyor. 180 kilo yük taşıyabiliyor. Başka hangi yetenekleri var bilinmiyor.
Uzmanlara göre insandan bağımsız hareket eden, kendi kendine hedef belirleyip imha eden yapay zekâya sahip “otonom robotlar”ın eli kulağında. İnsan hakları örgütleri “Katil robotların üretimini yasaklayın” diye kampanya yapıyorlar. Bu kampanyalar 2016’da amacına ulaşır mı?

***

Oysa 2016 yılında bizi dijital dünyada neler bekliyor sorusuna yanıt aramak için internete bağlanmıştım. Baktığım teknoloji sitelerinde birbirinden ilginç ürünler dikkatimi çekmişti.
Belli ki 2016’da yapay zekâdan ve robotlardan sıkça söz edeceğiz.
Sanayide robot kullanımı giderek artıyor. Son beş yılda sanayide kullanılan robotların sayısında IFR (Uluslararası Robotik Federasyonu) verilerine göre yaklaşık yüzde 30 artış yaşanmış.
Robotlar yavaş yavaş fabrikalardan çıkıp ev ve işyerlerimize de girmeye başlayacaklar öyle anlaşılıyor.
Örneğin, 2016’da piyasaya sürülecek robot süpürge, yerleri süpürmenin dışında, evi de koruyacakmış. Cep telefonuyla robota bağlanıp evin içini dolaşabilecekmişiz. Biz yokken eve biri girdi mi, fotoğrafını çekip cep telefonunuza gönderecekmiş.
2016’da evlerimiz akıllanacak. Kullandığımız eşyalar internete bağlanacak. Nesnelerin interneti ve büyük veri (big data) gibi kavramları daha sık kullanacağız.
Cep telefonu klavyesini 2016’da daha az kullanacağız. Akıllı telefonların neredeyse tümü, dikte özelliğine sahip artık. Biz konuşacağız cep telefonu yazacak. Cep telefonlarımızdaki akıllı asistanlar daha da akıllanacak.
Akıllı kol saatleri ve akıllı bilekliklerin ardından çıkacak akıllı yüzüklerle telefon ve televizyonumuzu kontrol edeceğiz. Akıllı kemerler bel genişliğinizi, yeme alışkanlıklarınızı, adımlarınızı ölçecekler.
Şoförsüz otomobiller, sanal gerçeklik gözlükleri, 3D yazıcılar ve bulut teknolojilerinden söz edeceğiz 2016’da.
Türkiye’de nisan ayında 4.5G teknolojisine geçeceğiz. Cep telefonuyla internete bağlanma hızımız ciddi ölçüde artacak.
Böylece Periscope gibi yazılımlarla internetten canlı yayın yapmak ya da yayınları izlemek daha rahat olacak.
Teknolojiyle ilgili web sitelerin birinde 2016 için şöyle diyor:
“Heyecan verici bir yıl sizi bekliyor. Bambaşka bir dünyaya uyanacağımız günler çok yakın.”
Nasıl bir dünyaya uyanacağız? Can Dündar ve Erdem Gül başta olmak üzere tüm tutuklu gazetecilerin hapisten çıktığı bir dünyaya mı? Ülkenin güneydoğusundan gelen ölüm haberlerinin son bulduğu bir dünyaya mı?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları