Sanal Tango

15 Mart 2015 Pazar

Google’ın önemli bir proje geliştirdiğini ve adını “Tango Projesi” koyduğunu duyunca, meraklanmıştık.
İnsanlara tango öğreten bir yazılım mı geliştirdiler?
O sıralar “sanal gerçeklik” gözlükleri çok konuşuluyor.
Biz hayal kuruyoruz. Takıyoruz “sanal gerçeklik” gözlüğünü gözümüze, karşımıza birden tango öğretmenimiz çıkıveriyor. Sonra Astor Piazzolla’nın “Libertango”su çalıyor. “Haydi” diyor öğretmenimiz, “dans edelim”. Başlıyoruz tango yapmaya.
Bugünlerde kişisel asistanlar moda ya, kişisel sanal eğitmenlerimiz niye olmasın?
“Kadın Kokusu” filmindeki o muhteşem tango sahnesi geliyor aklıma. Carlos Gardel’in harika müziği: “Por Una Cabeza”. Al Pacino ve Gabrielle Anwar’ın dansı.
Filmi izledikten sonra, “mutlaka tango öğrenmeliyim” diye geçirmiştim içimden.
“Sanal gerçeklik” gözlüğü ile sanal ortamlar yaratılabildiğine göre, tango öğrenirken neden sevdiğimiz filmlerdeki sahnelerin içine girmeyelim?
Carlos Saura’nın ve Fernando Solanas’ın tango filmlerindeki büyüleyici mekânları bir düşünün… Sonra Sally Potter’in “The Tango Lesson” filmindeki dansları, Baz Luhrmann’ın “Moulin Rouge”undaki “Roxanne” şarkısını… Sanal bir öğretmenden tango dersi almak nasıl olurdu?

***

Google’ın tango projesinin detayları sonradan ortaya çıktı. Google ekibi cep telefonuna benzer bir cihaz geliştirmiş, bununla içinde bulunduğumuz mekânın üç boyutlu planı çıkarılabiliyor. Google ekibi, “Cihazın çevreyi ve hareketi insan gibi algılamasını sağlamaya çalışıyoruz” diyor. Sloganları şöyle:
“Gelecek, bugün yapmayı seçtiğimiz şeydir.”
Proje, üç boyutlu modellemeyle ilgilenenleri heyecanlandırmışa benziyor.
Örneğin evinize bir dolap alacaksınız. Peki dolap odaya sığacak mı? Google’ın geliştirdiği cihazla hem odanın hem dolabın üç boyutlu planını çıkarıp bunu sanal ortamda rahatça test edebileceğiz.
Oyun tasarımcıları bu teknolojiyi kullanacaklardır elbette. Görme engelliler için çeşitli projeler de geliştirilebilir. Belki dijital bir baston.
Tango Projesi halen test sürecinde. Dokuz ayrı ülkede ekipler proje üzerinde çalışıyorlar.

***

Geçen ay duyurulan Microsoft’un “Hololens” adlı gözlüğü ise daha da büyük ilgiyle karşılandı.
Gözlükle, içinde bulunduğumuz ortama üç boyutlu hologramlar yerleştirebiliyoruz. Sanal dünya ile gerçek dünya iç içe geçiyor. Ürünün YouTube’da yayınlanan tanıtım videoları oldukça etkileyici.
Örneğin gözlük sayesinde, Skype’da konuştuğumuz usta, musluğun nasıl tamir edileceğini bize canlı olarak gösterebiliyor. Eve gelmesine gerek kalmıyor.
Ürünün sloganı, “Dünyanızı değiştirin”.
Geçen hafta NASA da astronotların eğitiminde “sanal gerçeklik” gözlüklerini kullanmaya başlayacağını açıkladı. Belli ki, bu gözlükler önümüzdeki dönemde hızla hayatımıza girecek.
Mekânın boyutlarını Google’ın tango projesiyle çıkardık, Microsoft’un gözlüğüyle de bize ders verecek sanal eğitmenimize kavuştuk. Dokunuşları hissedecek daha güçlü bir mekanizma geliştirildiğinde, sanal tango neden hayata geçmesin?
Bu teknolojileri şiddet içeren oyunlarda kullanmaktansa tango, resim, müzik, aşçılık için kullanmak daha iyi olmaz mı?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları